Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπομόχλιο των «δυνάμεων της αγοράς»
  • Στο όνομα της «ακυβερνησίας» αυξάνει τις πιέσεις για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, προσπαθώντας να εκφράσει αυθεντικά τα μεγάλα αφεντικά
  • Ζητάει ανασχηματισμό (!), αλλά όχι πρόωρες εκλογές

Ρόλο υπομόχλιου για την αύξηση των πιέσεων προς την κυβέρνηση ώστε «να κυβερνήσει» και να μη μεταφέρει μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τα «προγραμματισμένα» αντιλαϊκά μέτρα, παίζει ολοένα και πιο έντονα η ηγεσία της ΝΔ.

Με τη στάση της αυτή προσδοκά ότι αφ' ενός θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεγάλων αφεντικών ως πιστό φερέφωνό τους και από την άλλη να καλλιεργήσει την εικόνα ότι είναι «άξια» να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας και τα ευνοϊκά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, μεγαλώνει την ένταση των καταγγελιών για «ακυβερνησία» και «παραλυσία», αλλά ταυτόχρονα δεν τολμά να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, με το πολιτικά αστήρικτο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τις επιβάλει, αλλά στην πραγματικότητα δεν τις θέλει τώρα. Αυτός είναι ο λόγος που επιχειρεί να δικαιολογήσει την παρουσία της αναμειγνυόμενη ευθέως στα «εσωτερικά» της κυβέρνησης, φτάνοντας στο σημείο να ζητάει ανασχηματισμό!

Ενδεικτική των παραπάνω ήταν η χτεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπου παρά τη σκληρή φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης στο «διά ταύτα» κάλεσε... την κυβέρνηση να κυβερνήσει! Ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε την κρίση στην οικονομία στην ακυβερνησία - «το πρόβλημα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό, είναι πρόβλημα μιας κυβέρνησης που έπαψε να κυβερνά και οδηγεί τη χώρα σε κατάσταση παρατεταμένης αβεβαιότητας», είπε - και έμμεσα πλην σαφώς ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αλλάξει κυβέρνηση! Ο Κ. Σημίτης «καταγγέλλει την κυβέρνησή του ως αδύναμη και αναποτελεσματική, αναγκάζεται, όμως, να τη διατηρήσει και επιτείνει την παραλυσία της», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μεταφέροντας την... αγωνία των «δυνάμεων της αγοράς» επισήμανε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης τελούν υπό την αίρεση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν έως τότε». Επιχειρώντας να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των πιέσεών του δε δίστασε να εκμεταλλευτεί την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου, για την ανάκαμψη του οποίου χρειάζεται - πάλι - η κυβέρνηση να κυβερνήσει. Το χρηματιστήριο, είπε, δεν αντέχει άλλο την αμηχανία και την αβεβαιότητα. Ζητά κυβέρνηση και εισπράττει ακυβερνησία. Εκεί είναι τελικά το πρόβλημα. Ταυτόχρονα, επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του Γ. Παπαντωνίου. Επίσης, δήλωσε έτοιμος για διάλογο στο Ασφαλιστικό, υπέδειξε «καθαρό διαγωνισμό» για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και συνοψίζοντας την «εναλλακτική πρότασή» του κατέληξε: «Με μια φράση, η εθνική οικονομία χρειάζεται άμεσα ένα σοκ θετικής αναγέννησης. Σταθερό προσανατολισμό στη φιλελεύθερη επιλογή και την κοινωνική αλληλεγγύη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν σε συνεντεύξεις τους ηγετικά στελέχη της ΝΔ. Ο Γ. Αλογοσκούφης ζήτησε ευθέως (στον «Φλας») ανασχηματισμό της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο Κ. Σημίτης «πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, να αλλάξει το κυβερνητικό επιτελείο... Ενας ανασχηματισμός θα βοηθούσε». Η Ντ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε «αν η ελληνική οικονομία αντέχει τρεις μήνες» (μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ) και τάχθηκε, άλλη μια φορά, υπέρ των πρόωρων εκλογών αλλά ρίχνοντας το μπαλάκι στον Κ. Σημίτη.

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης συνεχίζει την τακτική της αξιοποίησης των δημοσκοπήσεων προκειμένου να «εδραιώσει» στην «κοινή γνώμη» την εντύπωση ότι... νομοτελειακά είναι «η επόμενη κυβέρνηση». Τα «συμπεράσματα» που βγάζουν προς τα έξω τα στελέχη της ΝΔ είναι ότι τα τελευταία γκάλοπ επιβεβαιώνουν πως «η ΝΔ παγιώνει την κυριαρχία της στο πολιτικό σκηνικό», ενώ οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα πέφτουν στο κενό και το δυσμενές κλίμα επιδεινώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ