Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«Καλύτερα οι Ελληνες ψωμοζητούντες παρά προστάτες να έχωμεν»

Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του ιδρύματος «Μέγας Αλέξανδρος», κ. Παντερμανλή

Σε ανοιχτή επιστολή της, η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης ζητά από τον καθηγητή του ΑΠΘ και πρόεδρο του ιδρύματος «Μέγας Αλέξανδρος», που έχει έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας, κον Παντερμανλή, να πάρει θέση για τη μετατροπή της Πιερίας και της χώρας μας σε κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ περιοχή, με τις ολέθριες συνέπειες που έχει αυτό, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και όλη τη Βαλκανική. Αφορμή για την επιστολή αποτελεί το γεγονός πως, πριν λίγες μέρες, στην περιοχή, πίσω από το κτίριο του ιδρύματος, στρατοπέδευσαν αμερικανικά στρατεύματα στα πλαίσια ΝΑΤΟικής άσκησης.

Στην ανοιχτή επιστολή τονίζεται:

«Είναι γνωστό ότι πίσω από το ίδρυμα "Μέγας Αλέξανδρος" στρατοπέδευσαν, στα πλαίσια ΝΑΤΟικής άσκησης, αμερικανικά στρατεύματα. Επιχειρείται έτσι να κατοχυρωθεί η περιοχή αυτή ως κατεχόμενη περιοχή από έναν ξένο στρατό, που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία του στον κόσμο.

Ολοι μας ξέρουμε το ρόλο που έπαιξαν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στο διαμελισμό μιας ανεξάρτητης χώρας, της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και τις μετέπειτα συνέπειες: Εμφύλιος στη Βοσνία, βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και που μέχρι σήμερα ησυχία δε βρίσκει η περιοχή μας με τις τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια.

Κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου καταπατήθηκε, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, όπως προστάζει το πολυεθνικό κεφάλαιο. Η ελληνική κυβέρνηση εξυπηρέτησε αυτές τις επιδιώξεις, παραχωρώντας το ελληνικό έδαφος. Παραβιάστηκε το Ελληνικό Σύνταγμα, η εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Επιχειρείται να περάσει στη συνείδηση του κόσμου η αποδοχή του γεγονότος ότι είμαστε μια κατεχόμενη χώρα και ότι η πιερική γη και ο Ολυμπος πρέπει να μετατραπούν σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο».

Και η επιστολή προς τον κ. Παντερμανλή καταλήγει: «Είστε επικεφαλής της ανασκαφικής προσπάθειας στο Δίον, δηλαδή μιας προσπάθειας κατ' εξοχήν ειρηνικής και πολιτιστικής. Είστε πρόεδρος του ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος". Πιστεύουμε ότι από τη θέση αυτή, αλλά και ως πνευματικός άνθρωπος, πρέπει να πάρετε θέση, καταδικάζοντας τη διέλευση, άσκηση και παραμονή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την πιερική γη. Η στρατοπέδευσή τους πίσω από το ίδρυμα έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς του ιδρύματος.

Κύριε καθηγητά, η ρήση του ποιητή Κάλβου "Καλύτερα οι Ελληνες ψωμοζητούντες παρά προστάτες να έχωμεν", νομίζουμε ότι είναι η καλύτερη απάντηση στους εμπόρους του πολέμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ