Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δυναμώνουν οι φωνές κατά της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης

Ουδείς θα μας μετατρέψει σε φερέφωνα πολιτικής που άλλοι αποφασίζουν και ουδείς μπορεί να μας επιβάλει το δικαίωμα της σιωπής και της μη έκφρασης ανησυχιών και προβληματισμών για θέματα που αφορούν το μέλλον της Κύπρου.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σχολίαζε τις προχτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα Δημήτρη Ρέππα, για την επιστολή που ο Ν. Αναστασιάδης απέστειλε στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου. Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις Ρέππα. Είπε επίσης ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, χάριν της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας ουδέποτε προέβη σε αρνητική κριτική κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμα και όταν είχε πολιτικό κόστος από τις αποφάσεις που παίρνει η Ελλάδα. Αυτή η τακτική, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο Ν. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι το κόμμα του δε στρέφεται ενάντια στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επαναπροσέγγιση πρέπει να είναι αμφίδρομη. Θα ήταν ευλογία, ανέφερε χαρακτηριστικά, αν παρατηρούνταν έστω και ίχνος βελτίωσης της θέσης της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Αντίθετα, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, βλέπουμε την αδιαλλαξία να εντείνεται, τις απειλές να οξύνονται, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα να ενισχύονται και τις διδυμοποιήσεις μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Τουρκίας να αυξάνονται. Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στην επιστολή περιέχονται οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και η αγωνία του ΔΗΣΥ από τον κίνδυνο να δημιουργηθούν λογικές μη αναστρέψιμες.

Διαφωνεί και ο Λυσσαρίδης

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πάντοτε και με κάθε αφορμή να απαντά με κατηγορηματικό και αποστομωτικό τρόπο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, όταν εκτοξεύει απειλές για την ένταξη της Κύπρου και αυτό πρόσθεσε, το έχουν τονίσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου στην ελληνική κυβέρνηση.

Εξέφρασε, επίσης, έντονη διαφωνία για τις αδελφοποιήσεις ελληνικών και τουρκικών δήμων υπό τις συνθήκες και τα δεδομένα που γίνονται. Μιλώντας στο ΡΚΚ, ο Β. Λυσσαρίδης είπε ότι ακόμα θα πρέπει να τονίζουμε στους Τούρκους ότι δεν ανεχόμαστε την πολιτική των απειλών και των άκρων.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ τόνισε ότι όλα τα κόμματα στην Κύπρο έχουν δεχτεί διαβεβαιώσεις από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και άλλους υπεύθυνους ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παραχωρήσεις και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκχωρηθεί κάτι σημαντικό.

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του προέδρου του ΔΗΣΥ προς τον Γ. Παπανδρέου ο Β. Λυσσαρίδης απάντησε ότι δεν είναι σίγουρος πως η δημόσια τοποθέτηση του ΔΗΣΥ θα εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό καλύτερα, αν σκοπός -σημείωσε- ήταν να προειδοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση να μην περάσει κάποια όρια.

Ο Β. Λυσσαρίδης εξέφρασε, τέλος, τη διαφωνία του με τον τρόπο και τα δεδομένα που γίνονται οι αδελφοποιήσεις και τουρκικών δήμων.

Από κοντά και ο Ν. Κουτσού

Το πώς αντιδρά το κάθε κόμμα στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι δικαίωμά του, δήλωσε ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, σχολιάζοντας την επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Αλλοι αποστέλλουν επιστολές, είπε, εμείς είχαμε επαφές στην Αθήνα. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ν. Κουτσού επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, πρέπει να προκαταλαμβάνει τα αισθήματα του λαού για ορισμένα θέματα, όπως για παράδειγμα τις αδελφοποιήσεις μεταξύ δήμων της Ελλάδας και της Τουρκίας και το θέμα των κεραιών και όχι να περιμένει τα κόμματα να εκφράσουν άποψη. Οι θέσεις των κομμάτων, πρόσθεσε, δεν πρέπει να διοχετεύονται μέσω της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Κουτσού υποστήριξε επίσης τη συχνότερη επαφή μεταξύ ελληνικών και κυπριακών κομμάτων, γιατί είπε, με αυτόν τον τρόπο οι παρεξηγήσεις μπορούν να αποφεύγονται.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, αναφερόμενος στη φραστική αντιπαράθεση Αναστασιάδη - Ρέππα, επανέλαβε την έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ώστε να εξουδετερωθούν οι κίνδυνοι που εμφανίζονται για δυναμιτισμό, όπως είπε, του μετώπου μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Μ. Παπαπέτρου, θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγονται αχρείαστες εντάσεις που μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης από ανεύθυνα στοιχεία, όχι πολιτικά πρόσωπα, και ως εκ τούτου πρότεινε μια διαδικασία, την οποία ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι δεν αποδέχονται. Ο εκπρόσωπος σημείωσε παράλληλα ότι τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση δικαιούνται να έχουν διαφορετική άποψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ