Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
15ο ΣΙΝΟ-ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέες μεγάλες μπίζνες στη «μαύρη ήπειρο»

Και διακριτική στρατιωτική έμμεση και άμεση παρουσία της Κίνας

Νέα σημαντική ενίσχυση της πολυσχιδούς δραστηριότητας των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων στην Αφρική φέρνουν οι συμφωνίες και οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν στο τελευταίο Σινο-αφρικανικό Φόρουμ Συνεργασίας (FOCAC) που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 5 Δεκέμβρη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Μετά από μιάμιση δεκαετία διαδοχικών συναντήσεων κορυφής στο Πεκίνο, το τελευταίο σινο-αφρικανικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε αφρικανική χώρα, «φωτογραφίζει» τη σαφή προσπάθεια της σινικής ηγεσίας να συνεχίσει την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας όχι πλέον σε επίπεδο διμερές (ανά χώρα) ή ανά γεωγραφική περιφέρεια, αλλά σε επίπεδο ηπείρου στο πλαίσιο προώθησης και φιλόδοξων σχεδιασμών για τους νέους «κινέζικους δρόμους του μεταξιού» του 21ου αιώνα, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η «μαύρη ήπειρος». Παράλληλα με την προσπάθεια να σχεδιάσει στρατηγικά τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις της στην Αφρική, η Κίνα επιχείρησε να δείξει, και σε αυτή τη σινο-αφρικανική σύνοδο, πως ενδιαφέρεται για «σχέσεις ισότητας και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας», σε αντιδιαστολή με το βεβαρυμένο και αιματοβαμμένο παρελθόν των αποικιοκρατών της Δύσης, το οποίο δεν ξεχνά να «υπενθυμίζει» με κάθε αφορμή...

Επιπλέον, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, προσπάθησε να διαψεύσει με τον πιο έντονο τρόπο τις φημολογίες Δυτικών αναλυτών που προέβλεπαν δραστική μείωση των σινικών επενδύσεων, μαντεύοντας ως άλλη «Κασσάνδρα» ότι η Αφρική «θα πλήρωνε» τα σημάδια επιβράδυνσης της σινικής οικονομίας.

Ετσι, ο Πρόεδρος Σι, και σε αυτό το φόρουμ με τον εύγλωττο τίτλο «Αμοιβαία Επωφελής Συνεργασία Για Κοινή Ανάπτυξη», ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο επενδύσεων και μπίζνες ύψους τουλάχιστον 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2018, με κεντρικούς στόχους την εκβιομηχάνιση της Αφρικής, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την επαγγελματική εκπαίδευση χιλιάδων Αφρικανών τεχνικών και εργατών, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη εξειδίκευση, την ανάπτυξη του ηλεκτρισμού και της παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, τον πολλαπλασιασμό των σύγχρονων υποδομών στις μεταφορές, στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες, στις τηλεπικοινωνίες, στην εκπαίδευση και στην τεχνολογία. Ολα αυτά τα ζητήματα είναι σαφέστατα πεδία όπου μπορεί να διοχετευτούν διαθέσιμα κεφάλαια και βέβαια υποδομές που είναι απαραίτητες για τους επιχειρηματικούς ομίλους για τη διεύρυνση της δράσης τους.

Υπογράφηκαν 26 μεγάλες συμφωνίες διμερείς και περιφερειακές, με την Κίνα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τους κινςζικούς επιχειρηματικούς ομίλους να επιδιώκουν ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του αφρικανικού ορυκτού και φυσικού πλούτου, κτίζοντας παράλληλα «γέφυρες» με σκοπό μελλοντικές αναπτυσσόμενες (και πολλά υποσχόμενες...) αγορές. Σε αυτές τις 26 συμφωνίες συμμετείχαν κρατικά μονοπώλια, όπως η (νοτιοαφρικανική ηλεκτρική εταιρεία) ESKOM, η «Τράσνετ», η «Εταιρεία Βιομηχανικής Ανάπτυξης», η «Νοτιοαφρικανική Διαστημική Υπηρεσία», η «Νοτιοαφρικανική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας», αλλά και ιδιωτικά τραπεζικά μονοπώλια όπως η Standard Bank, Investec και Naspers.

Στήριξη και στην «Αφρικανική Εφεδρική Δύναμη»...

Αλλη μια «νέα τάση», που καταγράφηκε σε αυτό το φόρουμ ήταν η για πρώτη φορά σαφής ανάμειξη της Κίνας στη χρηματοδότηση, συγκρότηση, λειτουργία και συντήρηση στρατιωτικών μηχανισμών που δημιουργούνται εντός της Αφρικανικής Ενωσης στο πλαίσιο της λογικής: «Αφρικανικές λύσεις σε αφρικανικά προβλήματα». Κατέστη, δηλαδή, εμφανής η προσπάθεια του Πεκίνου να μπει γερά στον ανταγωνισμό και με αυτό τον ...έμμεσο στρατιωτικό τρόπο με άλλους ανταγωνιστές είτε τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ είτε άλλες ασιατικές χώρες (Μαλαισία, Ινδία κ.ά.), προσφέροντας χρηματοδότηση και στήριξη στην υπό συγκρότηση «Αφρικανική Εφεδρική Δύναμη» («African Standby Force») και στην «Αφρικανική Ικανότητα Αμεσης Αντιμετώπισης Κρίσεων» («African Capacity for Immediate Rsponse to Crisis»).

Ο Πρόεδρος Σι τόνισε ότι η Κίνα θα εντείνει τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ στην Αφρική (όπως έχει ήδη κάνει σε ΛΔ Κονγκό, Μάλι, Λιβερία, Σουδάν και Ν. Σουδάν) και θα υποστηρίξει τη δυνατότητα των αφρικανικών χωρών να φτιάξουν υποδομές σε τομείς όπως η άμυνα, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η αποτροπή ταραχών, ο έλεγχος μετανάστευσης και τελωνείων.

Αυτές οι εξαγγελίες, σε συνδυασμό με την απόφαση του Πεκίνου να υπογράψει, στα τέλη Νοέμβρη, συμφωνία με την κυβέρνηση του Τζιμπουτί (ανατολική Αφρική) για την εκεί δημιουργία κινέζικης ναυτικής στρατιωτικής βάσης επιμελητειακής υποστήριξης, καταγράφουν το διαφαινόμενο «διακριτικό» (επί του παρόντος τουλάχιστον...) στρατιωτικό ρόλο που επιδιώκει να αναλάβει στην περιοχή και η Κίνα, εκμεταλλευόμενη περιφερειακές ή διεθνείς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στην περίπτωση της υπό κατασκευή ναυτικής βάσης στο Τζιμπουτί (όπου σημειωτέον έχουν στρατιωτικές βάσεις η Γαλλία και οι ΗΠΑ) ανακοινώθηκε ως «αφορμή» η κάλυψη αναγκών δυνάμεων του σινικού ναυτικού που έχουν αναπτυχθεί στον Κόλπο του Αντεν για την αντιμετώπιση της πειρατείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποσχέσεις Σι για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα(2018-09-04 00:00:00.0)
Ενταγμένη στην κινεζική «διείσδυση» στην Αφρική(2016-04-14 00:00:00.0)
Οι δέκα άξονες δράσης των επιχειρηματικών ομίλων(2015-12-12 00:00:00.0)
Τα μονοπώλια των ΗΠΑ εντείνουν τη δράση τους(2015-08-29 00:00:00.0)
Μονοπωλιακές επενδύσεις προμηνύουν νέες άγριες «κόντρες»(2014-08-07 00:00:00.0)
«Επίθεση» φιλίας από την Κίνα(2007-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ