Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΜΗΕ
«Μικρή ΔΕΗ» αλά... ΣΥΡΙΖΑ

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε σύγκρουση με την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Eurokinissi

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε σύγκρουση με την ευρωενωσιακή στρατηγική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην περαιτέρω απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποσπώντας τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας) από τη ΔΕΗ και ιδιωτικοποιώντας, σε πρώτη φάση, το μισό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους «εταίρους», συμφωνήθηκε το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο του 51% τουλάχιστον των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και να πουλήσει μετοχικό ποσοστό έως 49% στο Χρηματιστήριο και σε «στρατηγικό επενδυτή». Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι ο όρος της συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ο εν λόγω «στρατηγικός επενδυτής» να είναι εταιρεία ευρωπαϊκής προέλευσης. Βεβαίως, η πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων σημαίνει και ενιαίο μοντέλο Ευρωπαϊκής Αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πτυχές της συμφωνίας, όπως διαρρέουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αυτή προβλέπει το Δημόσιο να κατέχει την πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει και με τη σύμφωνη γνώμη του «στρατηγικού επενδυτή». Τέλος, «θολό» παραμένει το ζήτημα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσχιση του κερδοφόρου κλάδου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με μία πληροφορία να αναφέρει πως θα συνυπολογιστούν και τα υφιστάμενα «χρέη» της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, στη διευθέτηση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων.

Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ θα βρίσκεται εντός του νομοσχεδίου με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ οφείλει το επόμενο διάστημα, βάσει της συνολικότερης αντιλαϊκής συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, σταδιακά να παραχωρήσει στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το 25% των σημερινών πελατών της, καθώς και πρόσβαση στο 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.

Το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι και η φτωχή αγροτιά από την παραπάνω εξέλιξη θα είναι βαρύτατο, καθώς αυτοί είναι που θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ θα εφαρμόζει προκλητική πολιτική εκπτώσεων προς τους μεγαλοβιομήχανους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: Κυβερνητική επιτυχία προς όφελος των μονοπωλίων(2015-12-19 00:00:00.0)
«Αλωνίζουν» τα μονοπώλια της Ενέργειας(2015-12-13 00:00:00.0)
Ικανοποίηση...(2015-03-21 00:00:00.0)
Για την απεργία στη ΔΕΗ, με αφορμή την πώληση του ΑΔΜΗΕ(2014-01-31 00:00:00.0)
Στρατηγικής σημασίας για τα μονοπώλια ο ΑΔΜΗΕ(2014-01-09 00:00:00.0)
Πολυδιάσπαση της ΔΕΗ και εκχώρηση των δικτύων(2013-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ