Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Ψωμί» και για τα γαλλικά μονοπώλια

Η γαλλική κυβέρνηση αξιοποίησε τη διοργάνωση της 21ης Διάσκεψης στο Παρίσι, ώστε όλα τα τελευταία χρόνια, να διασφαλίσει συχνές επαφές με κυβερνήσεις και επιχειρηματικές οργανώσεις από κλάδους και περιοχές που θα διασφάλιζαν στα μονοπώλια που εκπροσωπεί «πρόσβαση» στην πλατιά γκάμα οικονομικών δραστηριοτήτων, που συνδέονται με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Την 1η Δεκέμβρη, ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε μαζί με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, τη δημιουργία της «Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας» (International Solar Alliance), με στόχο τη συνένωση των προσπαθειών «των αναπτυσσόμενων χωρών για την προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογιών σε αυτόν τον τομέα και για την ανάπτυξη των χρήσεων της ηλιακής ενέργειας». Στη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σημειωνόταν ότι «πάνω από 100 χώρες, που εκτείνονται πλήρως ή μερικώς ανάμεσα στον Τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερω», δίνοντας ουσιαστικά σε γαλλικά μονοπώλια το σύνθημα για να «στραφούν» στις αντίστοιχες περιοχές του πλανήτη όπου τεράστια αποθέματα φυσικού πλούτου είναι ακόμα ανεκμετάλλευτα.

Φυσικά, προσδοκίες από την ανάπτυξη του συγκεκριμένου είδους Ενέργειας έχουν και ινδικά μονοπώλια (όπως και πολλά ακόμα), όπως ο κολοσσός «Tata Power» που προσανατολίζεται σχετικά, ενώ συνολικά το Νέο Δελχί έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2022 να αυξήσει δραστικά την ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας (υπολογίζεται ότι η χώρα έχει πάνω από 300 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο).

Στη Διακήρυξη της «Συμμαχίας» αναφέρεται ότι οι συμμετέχοντες «ενωμένοι από τον κοινό στόχο να αυξήσουμε σημαντικά την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στις χώρες μας, επιδιώκουμε να κάνουμε κοινές προσπάθειες μέσα από καινοτόμες πολιτικές, σχέδια, προγράμματα, μέτρα οικοδόμησης ικανοτήτων και χρηματοπιστωτικά εργαλεία, για να κινητοποιήσουμε επενδύσεις πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που απαιτούνται έως το 2030 για τη μαζική ανάπτυξη προσιτής ηλιακής ενέργειας» (σ.σ. οι σημειώσεις δικές μας).

Τέλος, ενδεικτική της «προσήλωσης» που η Γαλλία εξακολουθεί να έχει προς την Αφρική (όπου μην ξεχνάμε συμμετέχει σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως σε Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) είναι η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης να διαθέσει 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2020.

Η πρωτοβουλία των «39»

Ενδεικτικό του «ενδιαφέροντος» που προκαλούν οι κλιματικές μπίζνες στα μονοπώλια είναι η «κινητοποίηση» που σηματοδοτεί και κοινό κείμενο που συνυπέγραψαν στις 26 Νοέμβρη 2015 39 «ηγετικές γαλλικές εταιρείες», διακηρύσσοντας την πρόθεσή τους να πρωτοστατήσουν στην «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται διευθυντικά στελέχη των ενεργειακών «Τοτάλ», «Αρέβα», «Ρεξέλ», της «Βεόλια» (από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στην παροχή «υδάτινων υπηρεσιών», διαχείριση υδάτινων κ.τ.λ.) και άλλων ακόμα κολοσσών όπως οι «Αλστομ» (μέταλλο και μεταφορές), «Βινσί» (κατασκευές), «Σανοφί» (φαρμακοβιομηχανία), αλλά και των γνωστών «Καρφούρ», «Κρεντίτ Αγκρικόλ», «Ντάνον», «Μισελέν» και άλλων μονοπωλίων που αθροιστικά έχουν τζίρο 1.200 δις. ευρώ.

Στο κοινό κείμενο, οι «39» δεσμεύονται ότι:

-- Μεταξύ 2016 και 2020 θα επενδύσουν τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά σχέδια που θα αφορούν Βιομηχανία και Ερευνα και Ανάπτυξη (R&D) σχετικά με ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και άλλες τεχνολογίες που σχετίζονται με χαμηλή χρήση άνθρακα.

-- Ακόμα, στο ίδιο διάστημα θα «διαθέσουν» άλλα 80 δισ. ευρώ, μέσω τραπεζικών δανείων ή ομολόγων, για σχέδια «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

-- Την επόμενη 5ετία σχεδιάζονται και επενδύσεις «χαμηλού άνθρακα» ύψους 15 δισ. ευρώ σε «νέες ικανότητες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και επενδύσεις 30 δισ. ευρώ σε φυσικό αέριο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Οι λεγόμενες «κλιματικές αλλαγές» και οι «νέες μορφές Ενέργειας» αξιοποιούνται ως «μοχλός» για εξελίξεις σε στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας (Ενέργεια, Μεταφορές κ.τ.λ.), όπου η βαθιά καπιταλιστική κρίση οδήγησε σε ευρεία καταστροφή κεφαλαίου και τα μονοπώλια αναζητούν τρόπους, για να ξεκινήσει πάλι η διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου (να υπάρξει δηλαδή ξανά ικανοποιητικό κέρδος). Στρέφοντας την προσοχή τους σε «αναξιοποίητες» περιοχές του πλανήτη, τα γαλλικά μονοπώλια προφανώς προσδοκούν ότι θα κατορθώσουν να ανακτήσουν χαμένο έδαφος, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν δει την απόσταση που τους χωρίζει από ανταγωνιστές τους να μεγαλώνει.


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ