Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι δέκα άξονες δράσης των επιχειρηματικών ομίλων

Στο πλαίσιο του φόρουμ FOCAC, στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε τα ακόλουθα 10 «μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια στην Αφρική έως το 2018», παρουσιάζοντας στην ουσία μία ολοκληρωμένη «στρατηγική οικονομική, εμπορική, πολιτική ακόμη και κοινωνική πρόταση» όπως ισχυρίζεται. Τα 10 αναπτυξιακά σχέδια Κίνας - Αφρικής που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Σι είναι:

  • Σχέδιο εκβιομηχάνισης, όπου η Κίνα αναλαμβάνει να οικοδομήσει ή να αναβαθμίσει έναν αριθμό βιομηχανικών πάρκων, περιφερειακών κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης, την εκπαίδευση 200.000 τεχνικών και την πρακτική εξάσκηση άλλων 40.000 Αφρικανών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη σινική ενδοχώρα.
  • Εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, με το Πεκίνο να μεταφέρει σε αφρικανικές χώρες δοκιμασμένες και αποτελεσματικές τεχνολογίες, με στόχο την αύξηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής μαζικής παραγωγή της, την αποθήκευση σπόρων και την επεξεργασία τροφίμων.
  • Αναπτυξιακό σχέδιο υποδομών. Οπως ανακοινώθηκε, η Κίνα θα προωθήσει την «αμοιβαίως επωφελή συνεργασία», ιδιαίτερα σε υποδομές, σχεδιασμό, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση στους τομείς των σιδηροδρομικών, οδικών συγκοινωνιών της περιφερειακής αεροπλοΐας, των λιμανιών, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
  • Χρηματοπιστωτικό σχέδιο δράσης. Η Κίνα δεσμεύεται να διευρύνει τις ανταλλαγές νομισμάτων με αφρικανικές χώρες, τη δημιουργία περισσότερων παραρτημάτων κινεζικών θεσμικών οργανισμών στην Αφρική με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων και της χρηματοδότησης σχεδίων συνεργασίας για την υποστήριξη της εκβιομηχάνισης και του εκσυγχρονισμού της Αφρικής.
  • Πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο: Η Κίνα θα υποστηρίξει την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Αφρικής σε «πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη», θα στηρίξει την πραγματοποίηση 100 σχεδίων για καθαρή ανάπτυξη, την προστασία της άγριας φύσης και την οικοδόμηση «έξυπνων πόλεων».
  • Σχέδιο Διευκόλυνσης Επενδύσεων και Εμπορίου. Η Κίνα θα αναλάβει τη διεκπεραίωση 50 εμπορικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της δυνατότητας της Αφρικής σε εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο και επενδύσεις. Η Κίνα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με χώρες και περιφερειακούς οργανισμούς και να αυξήσει τις εισαγωγές αφρικανικών προϊόντων.
  • Σχέδιο Μείωσης της Φτώχειας: Η Κίνα προτίθεται να «σβήσει» μεγάλα χρέη με τη μορφή ώριμων δανείων μηδενικού δανεισμού που πήραν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
  • Σχέδιο Δημόσιας Υγείας: Η Κίνα θα συμμετάσχει στην οικοδόμηση ενός αφρικανικού κέντρου για τον έλεγχο ασθενειών και την υποστήριξη συνεργασίας μεταξύ 20 κινεζικών και αφρικανικών νοσοκομείων.
  • Πολιτιστικές και κοινωνικές ανταλλαγές: Η Κίνα θα οικοδομήσει πέντε πολιτιστικά κέντρα στην Αφρική και θα παράσχει δορυφορικές επικοινωνίες σε 10.000 αφρικανικά χωριά. Η Κίνα επίσης θα δώσει 2.000 εκπαιδευτικές ευκαιρίες με διπλώματα και πτυχία και 30.000 κυβερνητικές υποτροφίες.
  • Σχέδιο Ειρήνης και Ασφάλειας, όπου η Κίνα θα παράσχει επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της «Αφρικανικής Εφεδρικής Δύναμης» και της «Αφρικανικής Δυνατότητας για Αμεση Αντιμετώπιση Κρίσεων». Επιπλέον, η Κίνα θα παράσχει επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε σχέδια όπως: 5 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια μηδενικού επιτοκίου, 35 δισ. σε δάνεια με προνομιακούς όρους, επιπλέον χορήγηση 5 δισ. δολαρίων στο Αναπτυξιακό Ταμείο Κίνας - Αφρικής, του «Ειδικού Δανείου για την ανάπτυξη αφρικανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του «Ταμείου Κίνας - Αφρικής για την Ανάπτυξη της Συνεργασίας», με αρχικό κεφάλαιο 10 δισ. δολάρια.

Δ.ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτάσεις για διεθνείς «πράσινους» φόρους(2023-09-07 00:00:00.0)
Υποσχέσεις Σι για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα(2018-09-04 00:00:00.0)
Διείσδυση μονοπωλίων, επεμβάσεις και υποκρισία για τους μετανάστες(2014-04-04 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για βοήθεια και «ανάπτυξη»(2008-05-30 00:00:00.0)
Στόχος οι αφρικανικές πηγές ενέργειας(2008-04-10 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστική επέλαση με προβιά τη «βοήθεια»(2005-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ