Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Καβγάς για το «πάπλωμα», τα βάρη στο λαό

«Ηδη πετύχαμε να προχωρήσουμε στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν ο μεγάλος κάβος που καταφέραμε να ξεπεράσουμε, με δυσκολία, αλλά τον ξεπεράσαμε αλώβητοι αυτόν τον κάβο». Αυτό τόνισε, χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα, μετά και από τρεις στη σειρά ανακεφαλαιοποιήσεις, το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετράει χασούρα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που βέβαια φορτώνονται στις πλάτες του λαού, ενώ οι ιδιώτες «επενδυτές» επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, με «καθαρές» τράπεζες και με το βλέμμα στραμμένο στην απόσπαση κερδών. Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένη την κοινή πολιτική στήριξης τραπεζών με πακτωλούς ζεστού κρατικού χρήματος σε περιπτώσεις «δυσκολιών» και αναταράξεων, η συζήτηση στη Βουλή επικεντρώθηκε σε διαχειριστικά ζητήματα, στις αστοχίες των επιλογών της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, αλλά και στα «ζόρια» που θα εμφανιστούν στη συνέχεια, στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, στο απυρόβλητο της οποιασδήποτε κριτικής βρίσκεται η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, την οποία υπηρέτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας, εστίασε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, όπως για τα προβληματικά δάνεια, ενώ ως επίτευγμα της τωρινής ανακεφαλαιοποίησης ανέφερε τη συμμετοχή «θεσμικών φορέων», αλλά και ιδιωτών επενδυτών. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές».

Η δε Ντ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση λέγοντας: «Με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που εσείς κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια των αγορών». Παράλληλα, τόνισε ότι «σε καμία χώρα το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», μάλιστα «στις ΗΠΑ, που κρατικοποιήθηκαν οι τράπεζες το κέρδος του ήταν μεγάλο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ