Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1930 Η φρουρά στην πόλη Χάκα της Ισπανίας εξεγείρεται, ενώ παράλληλα ξεσπούν αντιμοναρχικές εξεγέρσεις σε μια σειρά πόλεις της Ισπανίας (12-16/12/1930).

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατούμενους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1944 Μετά την κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων τανκς και πυροβολικού στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής). Την επόμενη μέρα, ο ΕΛΑΣ επικρατεί, πιάνοντας 200 περίπου αιχμαλώτους και αρκετό οπλισμό. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε αιφνιδιαστικά το κτίριο της βρετανικής αστυνομίας στην οδό Σωκράτους, ενώ οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ) του ΚΚΕ. Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο Ελληνικό περίπου 1.000 αμάχους και τους έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Εντείνονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του άμαχου πληθυσμού. Επίσης, έφτασαν η 4η Ινδική και 46η Βρετανική Μεραρχία από το ιταλικό μέτωπο. Αποκλεισμός της Τερψιθέας από ινδικό στρατό και βρετανικά τανκς. Αποφασίστηκε η μαζική «αξιοποίηση» των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Ανεπίσημη συνάντηση του Σκόμπι με τον εκπρόσωπο του ΕΑΜ Μ. Πορφυρογένη δεν καταλήγει πουθενά, ο Βρετανός στρατηγός επέμενε στο μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Στην Ανατολική Μακεδονία, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Τσαούς Αντόν έληξαν με συντριπτική νίκη του ΕΛΑΣ.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1961 Η ιαπωνική αστυνομία συλλαμβάνει 13 άτομα που μετείχαν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης. Στη συνωμοσία εμπλέκονταν οικονομικοί και στρατιωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας.

1963 Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1967 Ανακοινώνεται ότι στο Βιετνάμ, μέσα στη χρονιά, έχασαν τη ζωή τους 24.000 άμαχοι και 74.000 τραυματίστηκαν από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

1969 Η αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ επιδίδει στην Κοινωνική Επιτροπή της 24ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού οξύτατη διαμαρτυρία για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στους Ελληνες πολιτικούς κρατούμενους από τη χούντα.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χούντα στην Ελλάδα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης.

1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ».

2008 Πεθαίνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κύπρου την περίοδο 2003 - 2008.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ