Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στήνει νέα κατασταλτική υπηρεσία στα σύνορα

Από την εκκένωση καταυλισμού από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Ειδομένη
Από την εκκένωση καταυλισμού από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Ειδομένη
Σχέδιο σύστασης νέας μόνιμης δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που θα αντικαταστήσει τον Frontex, θα παρουσιαστεί την ερχόμενη βδομάδα από την Κομισσιόν, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Financial Times». Επικαλούμενη έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή της, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα επεμβαίνει ακόμα και αν οι χώρες στις οποίες θα δρα δε συναινούν στην ανάπτυξή της. Η τελική απόφαση θα εναπόκειται στην Κομισιόν. Παρά το ότι θα διεξάγονται διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες, δε θα υπάρχει δικαίωμα μονομερούς άσκησης βέτο. Η εφημερίδα κάνει λόγο για την «αναμφισβήτητα μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας από τη δημιουργία της νομισματικής ένωσης».

Η νέα δύναμη, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, είναι προσπάθεια διάσωσης της συνθήκης του Σένγκεν και έχει κριθεί απαραίτητη ως συνέπεια της προσφυγικής κρίσης. Οπως σημειώνεται, ο Frontex είχε την εντολή συντονισμού της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορεί να επιβάλλει την προστασία αυτή έχοντας μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και τη δυνατότητα απέλασης μεταναστών. Ο έλεγχος των συνόρων θα πραγματοποιείται από τις εθνικές αρχές της εκάστοτε χώρας, ωστόσο η νέα ευρωπαϊκή δύναμη θα επιτηρεί τον έλεγχο αυτό και θα έχει δικαίωμα επέμβασης όταν διαπιστώνει ανεπαρκή προστασία των συνόρων. Θα υπάγεται δε στην εθνική νομοθεσία της χώρας στην οποία θα δρα κάθε φορά.

Σχεδόν για το ένα τρίτο των καταγεγραμμένων αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, έχει πραγματοποιηθεί διαβίβαση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στο κεντρικό σύστημα Eurodac σε τρεις μέρες. Για το ζήτημα αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, το πρώτο βήμα της διαδικασίας παράβασης. Η 72ωρη προθεσμία ορίζεται από το Κοινοτικό Δίκαιο.

Την αποδοχή από τον Frontex του αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση των ομάδων άμεσης παρέμβασης (RABIT) ανακοίνωσε χτες μέσω Twitter η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Frontex, οι ομάδες θα μεταβούν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού λήφθηκε από τον Frontex έπειτα από την απαιτούμενη αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ η Ελλάδα και ο Frontex έχουν τώρα πέντε εργάσιμες μέρες για να συμφωνήσουν σ' ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του.

Τραυματισμοί μεταναστών

Διαπληκτισμοί μεταξύ μεταναστών που φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο σημειώθηκαν προχτές αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρία άτομα, τα οποία διακομίστηκαν με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Στο κλειστό γήπεδο του Π. Φαλήρου μπήκε και διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στην περιοχή, αλλά δε χρειάστηκε να επέμβει.

Εξάλλου, στη Λέσβο επιστρέφει αριθμός προσφύγων που απέτυχαν να περάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και επέστρεψαν στην Αθήνα. Στόχος τους είναι να επανακαταγραφούν ως πολίτες προερχόμενοι από χώρες που δικαιούνται πολιτικό άσυλο, δηλαδή ως Σύροι, Ιρακινοί ή Αφγανοί και έτσι να περάσουν τα σύνορα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αστυνομικές και λιμενικές αρχές της Λέσβου, που παρατηρούν το φαινόμενο της επιστροφής προσφύγων στη Μυτιλήνη με πλοία της γραμμής να αυξάνεται τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα προχτές, αφού από τον Πειραιά έφυγαν περισσότεροι από 50 αλλοδαποί. Μάλιστα, επτά από αυτούς συνελήφθησαν, αφού κατείχαν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα που τα είχαν αγοράσει έναντι 50 ευρώ το ένα από πωλητές τέτοιων πλαστών εγγράφων στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ