Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Κομπάζουν για «επιτυχίες»... απευθυνόμενοι στο κεφάλαιο

«Είναι προς τιμήν μας ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά συνδυάζεται με την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων». Η φράση αυτή από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, αποδίδει την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή να προβάλλει τις «επιτυχίες» της για λογαριασμό του κεφαλαίου και την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας το μαύρο για άσπρο, να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική που πάει πακέτο με τις «επιτυχίες» αυτές.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά, ότι αν και εκβιαζόμενη από τους δανειστές, με την ανακεφαλαιοποίηση... πέτυχε την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας! «Το καλοκαίρι η πίεση ήταν για το grexit, τώρα, το φθινόπωρο, ήταν για την ανακεφαλαιοποίηση (...) Υπήρχε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, όπου κερδίσαμε πράγματα και χάσαμε πράγματα» υποστήριξε, προσπερνώντας αυτά που «χάσανε» - και κυρίως το ποιος τα έχασε! - και αραδιάζοντας κοροϊδίες περί «προστασίας» όλων όσοι έχουν εισοδήματα έως 35.000 ευρώ μεικτά, όταν και αυτά τα νοικοκυριά θα βρεθούν σ' έναν κλοιό εντεινόμενων εκβιασμών για να αποφύγουν το ξεσπίτωμά τους...

Την ώρα που η κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά γύρω από τη λαϊκή κατοικία, ο Ευ. Τσακαλώτος ομολόγησε ότι προείχε η προστασία των τραπεζών και πως δεν μπορούσαν να παρθούν άλλα μέτρα, επειδή «θα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη ανακεφαλαιοποίηση που, όπως καταλαβαίνετε, αυτή η ανακεφαλαιοποίηση πάλι από τους φορολογούμενους έρχεται».

«Αρα, νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο μοιράζει πολύ καλά αυτό το βάρος ανάμεσα στους τρεις παίκτες: Τους φορολογούμενους, τους δανειολήπτες και τις τράπεζες» ισχυρίστηκε, την ώρα που η ίδια η αιτιολογική έκθεση ομολογεί ότι μέριμνα του νομοσχεδίου είναι «να μη βλάπτονται τα συμφέροντα των πιστωτών»!

Πολεμάνε το «κατεστημένο»... με νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών!

Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ανέλαβε κι αυτός να «ξεπλύνει» την κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι είναι μαζί με το λαό και όχι απέναντί του και ότι δεν εγκατέλειψαν τους στόχους τους, αλλά υποχρεώθηκαν να τους... επαναϊεραρχήσουν, όταν υπέρτατος διακηρυγμένος τους στόχος είναι αυτός που υπηρετούν: Η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Μάλιστα, επιχειρώντας να κρύψει τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, μίλησε για σύγκρουση ανάμεσα στις κατεστημένες δυνάμεις και τις δυνάμεις που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία, εγκαλώντας όσους δε στηρίζουν την κυβέρνηση ότι «δεν πρέπει με τη στάση τους να επιτρέψουν σε δυνάμεις αντιλαϊκές να περάσουν το σχέδιό τους»...

Προς το τέλος της ομιλίας του, εξήγησε τι εννοεί όταν κατέδειξε σαν υπεύθυνη για την κατάσταση των τραπεζών «μια επιχειρηματικότητα (...) όπου κάποιοι θέλουν να έχουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα δάνειά τους στο εσωτερικό». Και απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, καλώντας το να πάρει το μέρος της κυβέρνησης και εκείνων των τμημάτων της «επιχειρηματικότητας» με τα οποία αυτή συνδιαλέγεται, στην κόντρα τους με τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, λέγοντας: «Σε αυτό, λοιπόν, το καθεστώς θέλουμε να βάλουμε τέρμα. Είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο να τα βάζεις με κατεστημένα συμφέροντα ετών και δεκαετιών. Αυτό εννοούσα στην αρχή της ομιλίας μου, όταν απευθυνόμουν και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και σε άλλες δυνάμεις (...) Τους καλώ να δουν τη σύγκρουση η οποία υπάρχει εξ αντικειμένου, πέρα από τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχουν κάποιοι χειρισμοί της κυβέρνησης»!

Την ίδια ώρα, διαμήνυσε στο κεφάλαιο και τους υποψήφιους επενδυτές ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους, προκειμένου οι τράπεζες να καταστούν εύρωστες και ικανές να στηρίξουν την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας. «Και είναι και στόχος προς κατάκτηση αυτός, αυτήν τη φορά να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται για την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης» υποστήριξε και κατέληξε εξηγώντας τι άλλο χρειάζεται: «Να ενισχύσουμε και να κάνουμε υγιείς και βιώσιμες τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά να βρούμε τρόπους να αναπτύξουμε και νέους θεσμούς και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ