Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12295

«Στρώνει το έδαφος» για τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό

  • Φορτώνει άλλα 1,8 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους
  • Το δεκαπλάσιο (!) «δημοσιονομικό όφελος» από τα μέτρα που πήρε έως τώρα προσδοκά η κυβέρνηση για το 2016, με τη «μεταρρύθμιση» που ετοιμάζει

Συναγερμός για την Κοινωνική ασφάλιση! Απαντάμε με νέα πανεργατική απεργία!

Ο,τι και να λέει η κυβέρνηση, ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 αποτυπώνει ανάγλυφα τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων ύψους 1,838 δισ. ευρώ μόνο για το 2016, που θα προέλθουν από περικοπές, εξοικονομήσεις, αλλά και αυξήσεις εισφορών που θα επιβαρύνουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Αυτό θα γίνει τόσο με την εφαρμογή μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί μέσα στο 2015, ως μέρος του 3ου μνημονίου, όσο και με αυτά που αναμένεται να ψηφιστούν με το «νέο Ασφαλιστικό».


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό

Με προσαρμογές στα χρονοδιαγράμματα και με επικοινωνιακούς ελιγμούς, η κυβέρνηση προχωράει στα σχέδιά της για το Ασφαλιστικό, που βασικό στόχο έχουν να απαλλάξουν ακόμα περισσότερο την εργοδοσία και το κράτος από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των «θεσμών», οι τελικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό θα ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό. Επομένως, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των μέτρων.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας άφησε να διαρρεύσει ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι μεν στα προαπαιτούμενα για τη δόση, αλλά σε κάθε περίπτωση, η «μεταρρύθμιση» του συστήματος σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση είναι όρος για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης». Αλλωστε, στο τρίτο μνημόνιο προβλέπεται το νέο σύστημα να ισχύσει από 1/1/2016.

Επομένως, καμιά επανάπαυση από ασφαλισμένους, συνταξιούχους, ανέργους και ανασφάλιστους. Η επίθεση στην Ασφάλιση θα κλιμακωθεί άμεσα και επιβάλλεται να απαντηθεί μαζικά με νέα απεργία.

Δίνοντας μια εικόνα για το εύρος των αλλαγών που συζητάνε κυβέρνηση - κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε μετά την προχτεσινή συνάντηση ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε περικοπές συντάξεων, χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για μία μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα».

Τι προκύπτει από αυτή τη δήλωση; Πρώτον, ότι οι νέες περικοπές σε παλιούς και νέους συνταξιούχους είναι δεδομένες, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Αυτό που επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση, είναι να ντύσει τις παραπέρα μειώσεις με το μανδύα της «δικαιοσύνης», την οποία υποτίθεται ότι διασφαλίζει μέσα από τη συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που μεθοδεύει.

Αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση προχωράει στη ριζική αναμόρφωση του συστήματος, η οποία θα γίνει με βάση το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό, ανεξάρτητα από το τι θα γκρεμίσει τώρα και τι θα αφήσει για αργότερα.

Επομένως, πέρα από τις μειώσεις των συντάξεων, η νέα επίθεση στην Ασφάλιση θα περιλαμβάνει με βεβαιότητα μέτρα που εξασθενούν κι άλλο τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος και το στοιχείο της αλληλεγγύης, όπως είναι και ο άξονας των προτάσεων που κάνει η «Επιτροπή σοφών».

Κι επειδή Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, θα πρέπει να περιμένουμε και μέτρα που προοπτικά θα συρρικνώσουν κι άλλο τις παροχές των Ταμείων και του κράτους στην Πρόνοια και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία. Αλλωστε, οι ενοποιήσεις στα Ταμεία που μεθοδεύει η κυβέρνηση (ένα Ταμείο κύριας και ένα επικουρικής Ασφάλισης για όλους), οδήγησε και στο παρελθόν σε εξίσωση προς τα κάτω των παροχών και των δικαιωμάτων όλων των ασφαλισμένων.

Επομένως, η προετοιμασία για κλιμάκωση και πανεργατική απεργία, στη βάση της δουλειάς που έγινε για την απεργία στις 12 Νοέμβρη από τα ταξικά συνδικάτα, χρειάζεται να δυναμώσει στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς. Οι νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι «αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και αυτό πρέπει να το νιώσει καλά στο πετσί της η κυβέρνηση...


Ρεαλιστική και αναγκαία η πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα μέρος των παρεμβάσεων στην παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση.

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο.


ΣΕΛ.  17


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός ματώνει και η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα


ΣΕΛ.  7
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Πίσω από τα «εκτελεστικά όργανα» της επίθεσης στο Παρίσι οι λαοι να δουν τους πραγματικούς ενόχους

ΣΕΛ.  19

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ