Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μισά λόγια και ανομολόγητες επιδιώξεις

«Η συζήτηση για το χρέος (...) θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επισήμως. Ανεπισήμως γίνεται ήδη αυτή η συζήτηση και ο στόχος είναι (...) να πετύχουμε μία σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα είναι ένα άλλης μορφής "κούρεμα". Το πόσο, πότε και πώς αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Οσο πιο ενωμένη είναι η Ελλάδα, όσο πιο σοβαρή είναι, όσο πιο γρήγορα αφήσει πίσω της διχαστικές, εμφυλιοπολεμικές ρητορικές, όσο πιο γρήγορα προχωρήσει αλλαγές εκεί που "πονάει" - γραφειοκρατία, διαφθορά, πελατειακό κράτος - τόσα περισσότερα θα πετύχουμε και στο θέμα του χρέους». Τα παραπάνω δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, χτες, (ρ/σ «Αθήνα 9,84») και η στόχευση είναι σαφής: Με την καλλιέργεια μιας απατηλής προσδοκίας για όφελος του λαού από μια «ρύθμιση» του χρέους, να αποσπαστεί η συναίνεση και ανοχή του λαού στην πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόζεται αυτή αβρόχοις ποσί. Ποτέ και πουθενά δεν ομολογείται από τα κυβερνητικά ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ενότητα στην οποία καλούν, είναι πάνω στη στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών του. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η «σοβαρή ελάφρυνση» του χρέους μέσω ρυθμίσεων στην αποπληρωμή του, που για να υπάρξει, ο λαός ματώνει και θα ματώσει ακόμα περισσότερο, αυτός θα συνεχίζει να πληρώνει, ενώ ό,τι εξοικονομηθεί θα διατεθεί στην «αναθέρμανση» της καπιταλιστικής οικονομίας.

«De facto» απαλλαγή

Γράφαμε χτες στο «Ριζοσπάστη» για την επιχειρησιακή Σύμβαση που υπέγραψε το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου με την εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ρόδος Παλλάς». Οπως σημειώναμε, η Σύμβαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, μισθό στο ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (586 ευρώ μεικτά) για τους μισούς μήνες του χρόνου, προσαυξημένο κατά 8%, ως «οικειοθελή παροχή» του εργοδότη. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πληρώνει η εργοδοσία θα αντιστοιχούν στα 586 ευρώ, ενώ στην καλύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος θα παίρνει κι άλλο ένα 8% απαλλαγμένο από εργοδοτική εισφορά. Πόσο «αθώα» είναι αυτή η Σύμβαση; Καθόλου, αν σκεφτούμε τη φασαρία που κάνουν το τελευταίο διάστημα οι μεγαλοεργοδότες, απαιτώντας να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, με μείωση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς. Παρουσιάζουν, μάλιστα, το συγκεκριμένο μέτρο σαν «βάλσαμο» και για τους εργαζόμενους, αφού θα στοιχίζουν λιγότερο στον εργοδότη και θα παίρνουν «καθαρά» στο χέρι ένα μέρος από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα «γλιτώνει» η εργοδοσία. Βέβαια, κανείς δε λέει για τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τα Ταμεία, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων που θα βουλιάξουν κι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, επαληθεύεται ότι η λογική που αντανακλά η Σύμβαση στη Ρόδο κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και ότι η εργοδοσία μαζί με τους συνδικαλιστές της βρίσκουν τρόπους να απαλλαγούν «de facto» από τις υποχρεώσεις τους στα Ταμεία.

«Απίστευτη ευκαιρία» οι πρόσφυγες

«(...) Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα τους νέους ανθρώπους που ξεχύνονται στα σύνορά της από την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Αφρική (...) Οπως το έθεσε ο Μάρσελ Φράντσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW): "Μακροπρόθεσμα, οι πρόσφυγες αποτελούν μια απίστευτη ευκαιρία για τη Γερμανία", με τα οφέλη να ξεπερνούν το κόστος "κατά τη διάρκεια των επόμενων 5-10 ετών". Πριν από πέντε χρόνια, μια επιτροπή «σοφών», με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ, ανέφερε ότι, για να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης, θα χρειαστούν 100 εκατομμύρια μετανάστες έως τα μέσα του αιώνα». Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα γράφονται σε άρθρο που δημοσίευσε το ηλεκτρονικό «Βήμα». Αν μη τι άλλο, δίνουν μια καλή εικόνα για το τι καθορίζει τελικά τη στάση της ΕΕ απέναντι στα καραβάνια των προσφύγων, για το ποια είναι η βάση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη - μέλη με αιχμή το Προσφυγικό. Οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ θέλουν τους πρόσφυγες, αλλά όχι όλους και ούτε όλους μαζί, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διευρυμένη αναπαραγωγή των κεφαλαίων τους. Πάνω εκεί διεξάγεται η κόντρα για τον έλεγχο του ρυθμού εισόδου, το διαμοιρασμό τους και το κόστος της ενσωμάτωσής τους στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

«Μεταρρυθμίσεις» ή ... «αλλαγές»;

Στις 28 - 29 Απρίλη του 2014 έγινε στην Αθήνα - στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας - η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Ο τότε υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Γερμανό ομόλογό του, Hermann Grοhe. Αμέσως μετά, δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι «μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα (...) θα παρέχουμε στους Ελληνες πολίτες πολύ καλύτερες υπηρεσίες Υγείας από ό,τι στο παρελθόν, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα». Προχτές, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, μεταξύ των άλλων, είπε: «Αυτό που πρέπει, είναι να κάνουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας επιτρέψουν με αυτούς τους πόρους να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος για τους πολίτες». «Μεταρρυθμίσεις» έλεγε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «διαρθρωτικές αλλαγές» λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στη βάση και των δύο βρίσκεται η στρατηγική επιδίωξη να μειωθεί το «κόστος» που λένε ότι συνεπάγεται για το κεφάλαιο και το κράτος η Υγεία του λαού, ως κόστος τη μετράνε και όχι ως δικαίωμα, και αυτό να μετακυλισθεί στην τσέπη του, είτε άμεσα, είτε μέσα από την αύξηση των πληρωμών από τα Ταμεία. Οσο για το «μεγαλύτερο δυνατό θεραπευτικό όφελος», αυτό αφορά την παροχή ενός ελάχιστου πακέτου για όλους από το κρατικό σύστημα της Υγείας και από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει, θα μπορεί να έχει και την υγεία του...Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ