Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ FRONTEX
Προαναγγέλλει συλλήψεις, απελάσεις, φυλακίσεις προσφύγων

Συλλήψεις, απελάσεις και φυλακίσεις μεταναστών προανήγγειλε, στην ουσία, χτες ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ο οποίος περιμένει αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ και ζήτησε από τις χώρες της «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άσυλο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Φ. Λεγκέρι ανέφερε: «Οποιος έχει ταξιδέψει παράτυπα και δεν έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο θα πρέπει να οδηγείται γρήγορα πίσω στη χώρα του». Προκειμένου να γίνεται αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, «αν είναι απαραίτητο θα πρέπει να συλλαμβάνονται και να κρατούνται» όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες είναι δυνατό να κρατούνται έως και 18 μήνες, προκειμένου να οργανωθεί ο επαναπατρισμός τους. Αυτό σημαίνει στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι ως εγκληματίες, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Σύμφωνα με τον Φ. Λεγκέρι, η Frontex έχει ήδη καταγράψει φέτος «περισσότερες από 800.000 παράτυπες εισόδους» από τα σύνορα της ΕΕ, ενώ πολύ περισσότεροι άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές αναμένεται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Πέντε νεκροί

Πέντε ακόμη θύματα υπήρξαν στο ταξίδι θανάτου από τα τουρκικά παράλια. Προχτές το βράδυ, τις σορούς πέντε προσφύγων εντόπισαν πλωτά σκάφη της Frontex και του Λιμενικού, στη διάρκεια ερευνών για τον εντοπισμό ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, ένας άνδρας, δύο γυναίκες και ένα παιδί. Νεκρά βρέθηκαν τρία παιδιά, καθώς και δύο άνδρες. Συνολικά, διασώθηκαν 65 άτομα.

Νωρίτερα, σκάφος της Frontex είχε εντοπίσει τη λέμβο με τους επιβαίνοντες, τους οποίους και περισυνέλεξε. Σύμφωνα με όσα είπαν οι διασωθέντες πρόσφυγες, μαζί τους ήταν κι άλλα άτομα. Στη συνέχεια, πλωτό του Λιμενικού εντόπισε και ανέσυρε ζωντανούς από τη θάλασσα τους διασωθέντες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Μόλυβο, γιατί χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη. Κατά τις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν οι πέντε σοροί, καθώς και οι διασωθέντες. Οπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό, δεν υπήρχαν άλλοι αγνοούμενοι.

Ο αριθμός των παιδιών που ζητούν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες, ανακοίνωσε το παράρτημα της UNICEF στη Βρετανία. Από το Γενάρη μέχρι το Σεπτέμβρη, περίπου 190.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη, ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα, ο αριθμός των ανήλικων αιτούντων άσυλο έφτασε τις 98.000, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία επικαλείται η UNICEF. Συνολικά, στο εννεάμηνο αυτό, 715.000 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στην ΕΕ, από 378.000 το 2014. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, 10.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ή παιδιά που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους, έφτασαν στην Ιταλία και τη Μάλτα. Πολλοί από τους 190.000 ανήλικους προέρχονται από τη Συρία ή από γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ