Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα για την ενίσχυση της «υγιούς επιχειρηματικότητας»...

Συνεχή τα «διαπιστευτήρια» της συγκυβέρνησης ενώπιον εκπροσώπων ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων

Την απαρέγκλιτη εφαρμογή των «επώδυνων αλλά απαραίτητων» μέτρων του τρίτου μνημονίου και ταυτόχρονα τη διασφάλιση «πολιτικής σταθερότητας» ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, αξίωσαν από την κυβέρνηση οι «εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου» που συμμετείχαν στη χτεσινή πρώτη μέρα εργασιών του διήμερου συνεδρίου «Capital + Vision».

Την ίδια στιγμή εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την «υπερφορολόγηση» - όπως είπαν - των επιχειρήσεων, την ανεπαρκή κρατική στήριξη για τη διενέργεια επενδύσεων από το εσωτερικό, αλλά και την απουσία όρων προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό.

«Ειδικές οικονομικές ζώνες» και «στρατηγικός σχεδιασμός για την εξωστρέφεια»

Την υπόσχεση ότι σύντομα θα ανοίξουν οι «κρουνοί της χρηματοδότησης» έδωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Τ. Κουίκ, αφού πρώτα παραδέχτηκε πως μέτρα της τριετούς συμφωνίας όπως η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και η αύξηση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, «δεν μπορούν να διευκολύνουν τον επιχειρηματία επί του παρόντος». Την ίδια όμως στιγμή, είπε, εάν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, τότε το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η σταδιακή ελάφρυνση αυτών των μέτρων και η τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σημείωσε, ακόμη, πως η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση, είναι ικανή να δημιουργήσει αυτές τις συνθήκες σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς «είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βάθος τριετίας, αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επαναφέροντάς το σε τροχιά στήριξης της πραγματικής οικονομίας». Επιπλέον, προανήγγειλε πως μετά το τέλος της εφαρμογής όλων των προαπαιτούμενων, η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει ειδικές οικονομικές ζώνες εντός των οποίων οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν υπό ευνοϊκό φορολογικό και θεσμικό καθεστώς, αλλά... με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα...

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας εξέθεσε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική εξωστρέφεια, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε εξαγωγικούς κλάδους που δε λειτουργούν με βέλτιστο τρόπο». Τέλος, έκανε μνεία στην «απαιτούμενη αναβάθμιση στις συνέργειες τομέων και φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό τον απαραίτητο συντονισμό με τα ζητούμενα της πραγματικής οικονομίας».

«Γκρίνιες» και... «ειλικρινείς υποστηρικτές»

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο πρέσβης της Γερμανίας, P. Schoof, υπογραμμίζοντας στην παρέμβασή του την «υποστήριξη» που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, μέσω του επενδυτικού ταμείου που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων, του «Ιδρύματος Ωνάση» και ελληνικών κρατικών κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αλλά και της ενίσχυσης του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδη, συνέδεσε τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων με την έλλειψη «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, εννοώντας τους «υψηλούς» φορολογικούς συντελεστές, ζητώντας παράλληλα την ταχύτατη άρση των capital controls για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και την ταχύτατη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων».

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Γ. Ξηρογιάννης, τόνισε ότι για να διατηρηθούν οι εγχώριες επιχειρήσεις στα σημερινά επίπεδα παραγωγής και κερδοφορίας, απαιτούνται περί τα 15 δισ. ευρώ επενδύσεων ετησίως (σχεδόν 100 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία), χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Τέλος, ο εφοπλιστής Ν. Βερνίκος, εκπροσωπώντας το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή κανείς «μεγάλος και σοβαρός επιχειρηματίας» δε σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα, παρά μόνο επενδυτικά κεφάλαια «υψηλού ρίσκου» (π.χ. για τα «κόκκινα» δάνεια). Ωστόσο, στρεφόμενος προς τον Γ. Τσίπρα, υποστήριξε πως οι επιχειρηματίες είναι «οι πιο ειλικρινείς υποστηρικτές» των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ