Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑSEM
Εντείνονται οι προσπάθειες για κομπρεμί μεταξύ κεφαλαίων ΕΕ - Ασίας

Η 12η Υπουργική Σύνοδος του «φόρουμ διαλόγου» ASEM (Asia - Europe Meeting) λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στο Λουξεμβούργο. Στο ASEM συμμετέχουν τα 28 κράτη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και 21 χώρες της Ασίας (μεταξύ των οποίων οι Αυστραλία, Μπανγκλαντές, Κίνα, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία), με κεντρικό άξονα την προώθηση κομπρεμί και μπίζνες μεταξύ μονοπωλίων όλων των μερών.

Η σημασία του ASEM αντανακλάται στο γεγονός ότι οι 51 χώρες - μέλη του αντιπροσωπεύουν το 62,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, που παράγει το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τη μοναδική «πλατφόρμα διαλόγου» όπου συνυπάρχουν οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες της ασιατικής περιοχής. Η τωρινή Σύνοδος διεξάγεται με κεντρικό θέμα «Συνεργασία για ένα αειφόρο και ασφαλές μέλλον» και προεδρεύεται από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να εξεταστούν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της γραμματείας του ASEM, θα είναι η «διαχείριση καταστροφών», «το μέλλον του ASEM», παράλληλα με «διεθνή και περιφερειακά θέματα». Επιπλέον, οι συμμετέχοντες υπουργοί «θα συζητήσουν διάφορους τρόπους για τηνενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων(...) Η συνάντηση χρησιμεύει, επίσης, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε όλες οι πλευρές να έρθουν κοντά σε ζητήματα που απαιτούν μια παγκόσμια απάντηση, όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η αξία που έχουν για τα ευρωενωσικά μονοπώλια η διείσδυση στην Ασία και οι μπίζνες με αντίστοιχα ασιατικά κεφάλαια, φαίνεται κι από το γεγονός ότι, όπως διατείνεται η πλευρά της ίδιας της Μογκερίνι, η συμμετοχή της στη Σύνοδο «θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην Ασία, όπως φαίνεται από τις πολλές επισκέψεις της στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας της» (σε Νότια Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Μαλαισία).

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρινίζεται ότι στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται, επίσης, «θέματα περιφερειακής ασφάλειας», «η βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας και των δικτύων μεταφοράς, η προώθηση των αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων».

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, η πρώτη παρέμβαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στη θεματική ενότητα για τη συνεργασία και τη «συνδεσιμότητα» Ευρώπης - Ασίας, δίνοντας έμφαση στις μελλοντικές προοπτικές και το ρόλο του ASEM.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του, αύριο ο Ν. Κοτζιάς θα παρέμβει «στην περιορισμένης σύνθεσης συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση και τα αίτια που την προκαλούν, υπό το φως και των συμπερασμάτων της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα "Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή"», την οποία διοργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, στην πρεμούρα της να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προωθούνται σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, με στόχο της τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ