...φοβούμενοι ότι αυτές οδηγούν σε παραπέρα απαξίωση αντί για «αναβάπτιση»
Eurokinissi |
Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, στη ΝΔ αναζητούν τρόπο για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου στις εσωκομματικές εκλογές |
Σε αυτήν τη βάση, τις τελευταίες ώρες διαχέεται πως παρασκηνιακά αναζητείται τρόπος να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών (στις 29/11), ακόμα και αν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει στις 22/11 το 50+1%, καθώς παράταση της διαδικασίας εκτιμάται πως θα ενισχύσει παραπέρα το χάσμα στο εσωτερικό της ΝΔ. Για να γίνει αυτό, ως βασική προϋπόθεση προβάλλεται ο πρώτος του α' γύρου να κινείται σε ένα ποσοστό πάνω από 40%, η δε διαφορά του από τον δεύτερο να είναι περίπου διψήφια.
Δημόσια το σκιαγράφησε ο υποψήφιος πρόεδρος Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας πρόσφατα στο «MEGA», δήλωσε: «Μπορεί να μην υπάρξει δεύτερος γύρος αν είναι μεγάλη η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει ένα σενάριο και μία συμφωνία να μην υπάρχει δεύτερος γύρος. Μπορεί να συμβεί αυτό. Ναι».
Οι τέτοιες σκέψεις, βέβαια, δεν εμποδίζουν τα «καρφιά» που εξαπολύονται μεταξύ των τεσσάρων, με πιο χτυπητό αυτό του Απ. Τζιτζικώστα, αργά προχτές βράδυ, στο «MEGA», εναντίον του Ευ. Μεϊμαράκη, ότι «τον ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει σήμερα η επικράτηση Μεϊμαράκη» καθώς «δεν μπορεί να δώσει στη ΝΔ την προοπτική που χρειάζεται η παράταξη και η χώρα». Μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ» πρόσθεσε: «Θέλουν να κερδίσουν χρόνο (σ.σ.: στην κυβέρνηση) με μια μεταβατική λύση τύπου Μεϊμαράκη», καθώς «ο κ. Μεϊμαράκης είναι λύση ήττας».
Ολα αυτά συζητούνται, ενώ συνεχίζεται στο εσωτερικό του κόμματος η κριτική για το γεγονός ότι πάνε σε εκλογή προέδρου χωρίς προηγουμένως να έχουν συζητηθεί τα αίτια των συνεχών ηττών τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει πόσο και ποιο φάσμα του αστικού πολιτικού σκηνικού επιδιώκει να καλύψει η ΝΔ. Ενδεικτικά, ο βουλευτής Ν. Δένδιας, στην πολλοστή τέτοια του παρέμβαση, έλεγε χτες στο ρ/σ «Παραπολιτικά»: «Πίστευα και πιστεύω ακόμα ότι στη ΝΔ έπρεπε να είχαμε πάει σε συνέδριο με διάθεση αυτοκριτικής αλλά και κατάθεσης πολιτικής πρότασης (...) Εχουμε χάσει 6 αναμετρήσεις συνολικά και φτάσαμε μέχρι και το 18% χωρίς η ΝΔ να έχει πάει σε συνεδριακή διαδικασία»...
Την ίδια ώρα, βέβαια, προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Ενδεικτικά, ύστερα από «συνεννόηση» με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκη, ο βουλευτής του κόμματος Μ. Βορίδης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον υπουργό Παιδείας» και ερώτημα προς τον Αλ. Τσίπρα αν θα αποπέμψει τον Ν. Φίλη.
Ταυτόχρονα, με αφορμή τη συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ «και την αδιαφορία του αρμοδίου υπουργού», ο υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, και ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, Ν. Μηταράκης, με κοινή δήλωσή τους ζητούν από την κυβέρνηση «να ενεργοποιήσει άμεσα την διάταξη του άρθρου 25 του ν. 4256/2014 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για "πλοίο ασφαλείας" και προγραμματισμό δρομολογίου έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ώστε να εξυπηρετηθούν από και προς τις νησιωτικές περιοχές αγρότες, έμποροι, πολίτες, αλλά και να γίνει μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και ευπαθών προϊόντων».
Στο ίδιο πλαίσιο, προσπάθειας άσκησης αντιπολίτευσης, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει τη συμμετοχή της στην τουρκική τράπεζα Finansbank, δήλωσε: «Στη Βουλή (...) σημειώσαμε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που δημιουργήθηκαν επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα οδηγήσει τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στην τροποποίηση, επί το δυσμενέστερο, των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων αναδιάρθρωσής τους, με αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την παρουσία τους στο εξωτερικό. Η εκτίμησή μας αυτή, λίγες ημέρες μετά, επιβεβαιώθηκε». Η θέση κουμπώνει με την αγωνία που εκφράζεται από σειρά αστικών επιτελείων για υποχώρηση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων από θέσεις που κατέκτησαν προηγουμένως στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, θέλοντας να βάλει τη δική του πινελιά στις εσωκομματικές εξελίξεις ο Αδ. Γεωργιάδης, «για λόγους σεβασμού στην ιστορία και στη συνέχεια της παράταξης», ζήτησε και είδε διαδοχικά τους τρεις πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, Κ. Μητσοτάκη και Αντ. Σαμαρά. «Και με τους τρεις είχε μια διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση για τα τεκταινόμενα στη χώρα και τα προβλήματά της», αναφέρεται επισήμως από την πλευρά Γεωργιάδη, ενώ διαχέεται ότι ο Καραμανλής συνέχισε να τηρεί τη γραμμή της «αυστηρής ουδετερότητας» έναντι όλων των υποψηφίων, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε «ανήσυχος» για το μέλλον της παράταξης και της «χώρας», ενώ «προβληματισμένος» για τις εξελίξεις εμφανίστηκε και ο Σαμαράς.