Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αθλιο παζάρι στην πλάτη των προσφύγων αλλά και του λαού

Την ενεργοποίηση της ρήτρας εξαίρεσης απ' το Σύμφωνο Σταθερότητας που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, άφησε να αιωρείται σαν υπόσχεση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς κατά τη συνάντησή του χτες με τον Αλ. Τσίπρα, σε ένα άθλιο παζάρι στην πλάτη των προσφύγων, που εξελίσσεται παράλληλα με την εφαρμογή ευρωενωσιακών αποφάσεων που τους αντιμετωπίζουν σαν ανεπιθύμητους. Την ...υπόσχεση αυτή έσπευσε να διατυμπανίσει το Μέγαρο Μαξίμου, καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό που συνεχίζει να δέχεται τον ευρωενωσιακό «βούρδουλα» στην «πλάτη» του, καθώς η υπεσχημένη χαλάρωση - εάν και εφόσον υπάρξει - δεν αφορά στους ρυθμούς της εναντίον του επίθεσης, αλλά σε μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μ. Σουλτς διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα κι εκεί ανέσυρε τη ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ δήλωσε πως «θα μεταφέρει» το αίτημα για μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και για προστασία της πρώτης κατοικίας. Προκειμένου, ωστόσο, να μην υπάρξουν παρερμηνείες, έσπευσε να προσθέσει ότι «η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο είτε με υποδομές είτε με κονδύλια. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για τη δέσμευσή της να ελέγξει τα σύνορα... Πρέπει να προστατέψουμε την Ελλάδα με κάθε μέσο, αλλά και η Αθήνα πρέπει να καλύψει όλα τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Είναι το προαπαιτούμενο για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά κυρίως με τους επενδυτές».

Κατά τη συζήτηση Τσίπρα - Σουλτς φαίνεται να υπήρξε σύμπτωση στη θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων. Ο Μ. Σουλτς καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ.

Στο μεταξύ, σε φιέστα μετέτρεψε η κυβέρνηση την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο, στην αναχώρηση των οποίων παραβρέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο Μ. Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Τζ. Ασελμπορν, αλλά και ο επίτροπος μετανάστευσης της ΕΕ Δ. Αβραμόπουλος. Πρόκειται για μόλις 30 άτομα, «σταγόνα στον ωκεανό», όπως είπε και ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας ...ευχές «η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς», που συντρίβονται στις αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας με σαφή χαρακτήρα κατά των μεταναστών και των προσφύγων. Ο Αλ. Τσίπρας τις προσπέρασε και ευκαιρίας δοθείσης έριξε κι ένα «σοβάντισμα» στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η εικόνα είναι το πραγματικό, το καλό πρόσωπο της Ευρώπης. Σε αυτή την Ευρώπη θέλουμε να ζούμε. Οχι στην Ευρώπη που υψώνει τείχη, όχι στην Ευρώπη που υψώνει συρματοπλέγματα, όχι στην Ευρώπη των συντηρητικών στερεοτύπων» (!) και μια ομολογία πίστης λέγοντας ότι «ανεξάρτητα από την ιδεολογική οπτική γωνία που κοιτάμε ο καθένας μας το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έχουμε μια κοινή συνισταμένη: Την πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα. Και αυτή η πίστη γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος στην πατρίδα του Martin, στο Βερολίνο»!

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τέλος το «αίτημα» για συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, έτσι ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνεται στις τουρκικές ακτές αλλά και «να πάμε από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» που, όπως είπε, «πρέπει να είναι ο στόχος». Τέλος, ευχήθηκε και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, «παραλείποντας» κάθε αναφορά στους υπαίτιους για την πρόκληση και συντήρησή του όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας και ο Μ. Σουλτς θα βρεθούν στη Λέσβο, προκειμένου να επισκεφθούν κυρίως τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ