Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενας ακόμα μηχανισμός στην υπηρεσία της κερδοφορίας των πολυεθνικών

Κυρώθηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής η σύμβαση με την ΕΤΑΑ

Από την υπογραφή της συμφωνίας της συγκυβέρνησης με την ΕΤΑΑ το Μάη του 2015 στην Τιφλίδα
Από την υπογραφή της συμφωνίας της συγκυβέρνησης με την ΕΤΑΑ το Μάη του 2015 στην Τιφλίδα
Επικυρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η οποία, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 του σχετικού νομοσχεδίου, αναλαμβάνει την «προετοιμασία ή στήριξη δανειοδοτικών, ή εγγυητικών ή επενδυτικών εργασιών και / ή άλλων δραστηριοτήτων που υποβοηθούν τις διαρθρωτικές προκλήσεις που προάγουν τις ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Με άλλα λόγια, η κύρωση αυτής της σύμβασης από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία επικρότησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, σημαίνει παραπέρα ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης μέσα από τη βοήθεια στις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη στην ΕΤΑΑ όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, επειδή έχει επενδύσει σε «γείτονα ανταγωνίστρια χώρα».

Η ΕΤΑΑ δεν είναι απλή τράπεζα, αλλά μηχανισμός των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, με πολυσύνθετα ...καθήκοντα. Oπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η ΕΤΑΑ «είναι η δεύτερη σημαντικότερη Πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΠΑΤ) της Ευρώπης μετά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από τις μεγαλύτερες ΠΑΤ παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό (...) να διευκολύνει τη μετάβαση»των πρώην σοσιαλιστικών χωρών «προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, και να προωθήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, δεσμεύοντας αυτές να εφαρμόσουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της οικονομίας της αγοράς»! Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι για το «έργο» της ΕΤΑΑ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες «μέχρι το 2015 ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την ΕΤΑΑ»...

Στην «αποστολή» της ΕΤΑΑ αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δηλώνοντας την καταψήφιση της σύμβασης. Υπογραμμίζοντας το στόχο της ΕΤΑΑ από την ίδρυσή της, όπως περιγράφεται παραπάνω, τόνισε ότι ήδη από τότε «αποτελούσε ένα εργαλείο στα χέρια του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου και ιδιαίτερα των πολυεθνικών της Δυτικής Ευρώπης, για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και να λεηλατήσουν στην κυριολεξία τις οικονομίες» των χωρών αυτών.

Αλλωστε, όπως σημείωσε, λόγω του ρόλου της, «χαίρει μιας προκλητικής και πρωτοφανούς ασυλίας», ακόμα μεγαλύτερης από αυτήν της διπλωματικής αντιπροσωπείας. «Είναι η μοναδική τράπεζα», τόνισε, «που δεν ελέγχεται από οποιαδήποτε εποπτική αρχή. Είναι ανεξέλεγκτη για τις όποιες δραστηριότητες και χρηματοδοτήσεις έχει. Καλύπτεται από το απόρρητο». Τέτοια ασυλία και κάλυψη παρέχεται στα κτίριά της, αφού «δεν μπορεί να εισέλθει ούτε δικαστική ούτε αστυνομική ούτε στρατιωτική αρχή», ενώ η ίδια προστασία και ασυλία ισχύει για τους υπαλλήλους της, τους συγγενείς τους, ακόμα και για το οικιακό τους προσωπικό! «Πρόκειται για ένα κράτος εν κράτει, που λειτουργεί επί της ουσίας όχι με βάση τους χρηματοοικονομικούς όρους του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά έχει άλλους σκοπούς και άλλες επιδιώξεις», τόνισε.

Τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ επιβεβαίωσε πλήρως ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης, όμως για να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης πρόσθεσε: «Η εμπειρία της Τράπεζας με την Ελλάδα μέχρι στιγμής υπάρχει για δραστηριότητες σε τρίτες χώρες. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα ιδιωτικού τομέα, τα οποία έχουν δανειοδοτηθεί από την Τράπεζα και ως εκ τούτου θεωρώ θετικό το βήμα αυτό». Σημείωσε ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι από την ΕΤΑΑ ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως, έως το 2020.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ