Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θαυμάστε τους!

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν άκρως αποκαλυπτική και «ικανή» να δείξει και στον τελευταίο δύσπιστο ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων, παρά τις διαφορές τους, «ενώνουν» τις δυνάμεις τους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εχουμε και λέμε: Η ΝΔ μέσω του εισηγητή της, Χρ. Σταϊκούρα, συμφωνώντας πλήρως με τα όσα είχε αναφέρει πριν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάνθηκε ότι «καθίσταται αναγκαία μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων», παρά το «νέο μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους», και προέτρεψε την κυβέρνηση «να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό με ισχυρή παρουσία ιδιωτών, ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν και τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο στη λειτουργία της οικονομίας». Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, ...«επιτέθηκε» στην κυβέρνηση ότι με την ανικανότητά της «οδηγήσατε και τις τράπεζες στην ολοκληρωτική καταστροφή» και της κατέθεσε τις προτάσεις της ΧΑ για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των «κόκκινων» δανείων και τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος! Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης, «είδε» και πάλι να δικαιώνεται η βάρβαρη πολιτική που είχε εφαρμόσει το κόμμα του, από τα όσα εφαρμόζουν τα κυβερνώντα κόμματα, ενώ από την Ενωση Κεντρώων κάθε φορά που εκπρόσωπός της παίρνει το λόγο στη Βουλή, «σερβίρεται» και ένα καινούργιο αντιλαϊκό μέτρο. Τώρα «θέλει» από τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ να κόβονται 200 ευρώ «για να μετατρέπονται σε ομόλογα ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα»! Θαυμάστε τους!

Ετοιμάζονται νέα χαράτσια από τους δήμους

Αυτό το διάστημα οι περισσότεροι δήμοι της χώρας συζητούν το θέμα των ανταποδοτικών τελών για το 2016, των τελών δηλαδή που επιβάλλονται στους εργαζόμενους και εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αφορούν την καθαριότητα, το φωτισμό κ.λπ. Ηδη, υπάρχουν κάποια πρώτα δείγματα για τις προθέσεις δημοτικών αρχών που στηρίζονται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Ετσι, μετά από μία περίοδο όπου η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων αλλά και με δεδομένες τις παρεμβάσεις των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν είχαν προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, φέτος εισηγούνται στα Δημοτικά Συμβούλια αποφάσεις για αύξηση αυτών των φόρων. Γεγονός που σχετίζεται μεν με την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, όμως φανερώνει και το πώς οι δημοτικές αρχές πάνε να λύσουν το ταμειακό τους πρόβλημα.

Αυτό αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν χτυπηθεί από την καπιταλιστική οικονομική κρίση και την πολιτική των αστικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νίκαιας - Ρέντη όπου η δημοτική αρχή σχεδιάζει αύξηση από 6% έως 10% στα δημοτικά τέλη και 20% στο Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων στη Νίκαια. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε πολλούς άλλους δήμους, όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί το θέμα. Στην περίπτωση της Νίκαιας, πάντως, η δυναμική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής ανέστειλε προσωρινά τα σχέδια της διοίκησης του Δήμου, αφού το θέμα αποσύρθηκε.

Αέρας κοπανιστός

«Εχουμε καταφέρει για πρώτη φορά μετά από μια συνεχή περικοπή δαπανών, να έχουμε φέτος μια αύξηση του ορίου δαπανών στο σύστημα κατά 150 εκατ. ευρώ. Αυτό έδωσε μια σημαντική ανάσα αυτή την περίοδο στα νοσοκομεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός. Πρόκειται τουλάχιστον για ανακρίβεια... Μάλιστα, από τα 500 εκατ. ευρώ κρατική επιχορήγηση που έπρεπε να έχουν πάρει τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής), μέχρι τέλος Οκτώβρη, έχουν πάρει μόλις 165 εκατ. ευρώ! Δηλαδή, μόλις το 33% κι αυτής της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης! Η αύξηση του ορίου δαπανών που επικαλείται το υπουργείο Υγείας είναι στην πραγματικότητα αέρας κοπανιστός. Τροποποιούνται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, τους επιτρέπεται να αυξήσουν τα όρια δαπανών τους ώστε να κάνουν παραγγελίες υλικών και φαρμάκων, να πληρώνουν επικουρικό προσωπικό κ.λπ., αλλά χωρίς να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες... Για ποια «ανάσα» μιλάει ο υπουργός, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία «στραγγαλίζονται» καθημερινά από τη διαρκή κρατική υποχρηματοδότηση;

Αναιμική κυβερνητική σύναξη

«Η ζωή μας δεν είναι "ισοδύναμα"», έγραφε η αφίσα, που καλούσε στη χτεσινή συγκέντρωση της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) στην πλατεία Κλαυθμώνος. Απ' τα μεγάφωνα οι οργανωτές της συγκέντρωσης διατυμπάνιζαν: «Ναι στην προστασία των συντάξεων με "ισοδύναμα" από το χτύπημα της φοροδιαφυγής», και: «Να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με αναπτυξιακά μέτρα». Κι όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΑΓΣΣΕ, Νίκος Μουλίνος, προειδοποίησε τη συγκυβέρνηση: «Πρέπει να τους πούμε ότι από σήμερα πρέπει να ανησυχούν». Με τέτοιες ...διεκδικήσεις πώς να μην ανησυχούν οι συγκυβερνώντες, όταν οι υπονομευτές του αγωνιστικού κινήματος των συνταξιούχων αντιγράφουν την κυβέρνηση ακόμα και στα λόγια για τα «ισοδύναμα», που αποδεικνύονται φούμαρα; Το αγωνιστικό κίνημα των συνταξιούχων εκφράζεται μέσα απ' τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, που κατεβάζει χιλιάδες συνταξιούχους στους δρόμους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σημερινές ανάγκες τους. Γι' αυτό και η χτεσινή εργατοπατερική σύναξη ήταν αναιμική, ενώ ακόμα λιγότεροι πορεύτηκαν στη συνέχεια προς το Σύνταγμα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1605 Η «συνωμοσία της πυρίτιδας», με στόχο την ανατίναξη του βρετανικού κοινοβουλίου, αποτυγχάνει. Ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος Γκάι Φοκς συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται.

1815 Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα γίνονταν αυτόνομο κράτος υπό βρετανική προστασία («Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων»).

1828 Οι επαναστατικές ελληνικές δυνάμεις υπό τον Δ. Υψηλάντη απελευθερώνουν τη Λιβαδειά.

1911 Η Ιταλία ανακηρύσσει την κυριαρχία της στη Λιβύη (Ιταλοτουρκικός πόλεμος, 1911 - 1912).

1914 Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην οθωμανική αυτοκρατορία (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1918 Στο Λιούμπιν συγκροτείται το πρώτο Πολωνικό Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1944 Το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της.

1947 Ξεκινά η ανάδειξη Επαρχιακών Λαϊκών Συμβουλίων στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

1956 Η κρίση του Σουέζ (που ξέσπασε με αφορμή τις αντιδράσεις κυρίως των Βρετανίας - Γαλλίας απέναντι στην εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ από την Αίγυπτο) λαμβάνει πλέον τη μορφή ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Το βράδυ της 5ηςπρος 6η Νοέμβρη βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και καταλαμβάνουν τη διώρυγα.

1959 Ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται. Ο Μέρτεν ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και είχε συλληφθεί συμπτωματικά στην Αθήνα το 1957. Η δίκη του άρχισε στις 11 Φλεβάρη 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για διάφορα αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κ.λπ. Τελικά, όμως, το Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση προηγούμενου νόμου («περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου» που είχε φέρει στη Βουλή στις αρχές του έτους η κυβέρνηση Καραμανλή), ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Στη Γερμανία, συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί, συνδημιουργός του Αστερίξ και σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς.

1996 Η Μπεναζίρ Μπούτο απομακρύνεται από την πρωθυπουργία του Πακιστάν, κατηγορούμενη για νεποτισμό και διαφθορά.

1996 Ο Μπιλ Κλίντον επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1999 Επιχειρηματικός πόλεμος στις ΗΠΑ, καθώς δικαστική έκθεση χαρακτηρίζει «μονοπωλιακή» την εταιρεία «Microsoft» του Μπιλ Γκέιτς. Τελικά, η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρεία «έπεσε στα μαλακά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org