Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12283

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Επιβεβαιώνεται ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  3
ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
Δίνουμε τη μάχη για μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία

Κορυφώνεται η προσπάθεια των ταξικών συνδικάτων ώστε περισσότερες δυνάμεις να τραβηχτούν στον αγώνα


ΣΕΛ.  15

Πρόκληση οι δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο την ώρα που τσακίζει το λαό

Ειδικές φορολογικές ζώνες, νέες φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές κ.λπ., την ίδια ώρα που επιδεινώνεται η ζωή του λαού

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί με σταθερότητα τους στόχους των αντιλαϊκών μέτρων με νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, τσάκισμα εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τσάκισμα των αγροτών και των ΕΒΕ κ.ά.

Τη στιγμή που ο λαός θα φορτωθεί τα βάρη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που χιλιάδες νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς, που κόβουν επιδόματα.

Την ίδια ακριβώς στιγμή η συγκυβέρνηση δεσμεύεται απέναντι στο κεφάλαιο, στους επιχειρηματικούς ομίλους για:

«Ειδικές φορολογικές ζώνες», νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, δυνατότητα νόμιμου «ξεπλύματος χρημάτων», «εργαλεία χρηματοδότησης» των επενδύσεών τους, αξιοποίηση ΕΣΠΑ και «πακέτο Γιούνκερ», νέα πεδία κερδοφορίας με ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες που απευθύνονται σε εκπροσώπους του κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «πυξίδα» τους...

Καθώς η συγκυβέρνηση «τρέχει» με στοχοπροσήλωση την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, επιχειρεί με κάθε τρόπο να συντηρεί την εικόνα μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει μεν τα «σκληρά και άδικα» μέτρα, αλλά παλεύει να «ελαφρύνει» πλευρές τους, να προστατέψει τους «πιο αδύναμους», επιβαρύνοντας τους «έχοντες». Πολύ περισσότερο, επιχειρεί να πείσει το λαό ότι αυτή η πολιτική, που βαθαίνει συνεχώς τη χρεοκοπία του, είναι ο δρόμος που θα τον βγάλει από την κρίση, ο δρόμος που θα τον κάνει τελικά να ορθοποδήσει.

Κι ενώ εκτυλίσσεται αυτή η απατηλή προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, μια ματιά σε όσα λέγονται πίσω από τις πολλές - πολλές κάμερες, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που περιδιαβαίνουν τα διάφορα επιχειρηματικά συνέδρια, είναι άκρως αποκαλυπτική για τον ποιον ακριβώς υπηρετούν η κυβέρνηση και το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί, είναι άκρως αποκαλυπτική για το ποιον υπηρετεί ο ίδιος ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί ένα μπαράζ μέτρων που πλήττουν το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, τάζει στο κεφάλαιο, μεταξύ άλλων, μια ολόκληρη βεντάλια από νέα φοροπρονόμια προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, «χρηματοδοτικά εργαλεία» και νέο αναπτυξιακό νόμο για την κρατική στήριξη των επενδύσεών του, συνολικότερο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» και νέα πεδία κερδοφορίας πάνω στις πλάτες του λαού.

Ο ταξικός, αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής της συγκυβέρνησης αποτυπώνεται ανάγλυφα...

Χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα των τελευταίων ημερών, αν και όχι το μόνο φυσικά, είναι η προχτεσινή ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο «Capital + Vision».

Με άξονα κυρίως τα φορολογικά, ο Τρ. Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων, έταξε τα εξής στους επιχειρηματικούς ομίλους:

-- Ειδικές φορολογικές ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεών τους (και όπως είναι προφανές και από τη διεθνή πείρα, τα προνόμια του κεφαλαίου στις εν λόγω ζώνες δε θα περιοριστούν στα φορολογικά...).

-- Ρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η πλήρης ευθυγράμμιση με τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου βγάζει μάτι: Χαρακτηριστικά, δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από τότε που ο ΣΕΒ δήλωνε ότι «η φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας να είναι ανταγωνιστική», ζητώντας, μεταξύ άλλων, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών...

-- Ο Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε προώθηση ρυθμίσεων για την ελάφρυνση στη φορολογία της ναυτιλίας, με κριτήριο το καθεστώς που ισχύει στις ανταγωνίστριες χώρες. Ετσι είναι: Η κυβέρνηση που τα βάζει με τους «έχοντες» και το «κατεστημένο», δε θα μπορούσε να μην τάξει νέες φοροελαφρύνσεις στους εφοπλιστές!

-- Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει ρύθμιση για την «εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων», για «ξέπλυμα χρήματος» και με τη βούλα του νόμου δηλαδή, με νομοσχέδιο, για το οποίο ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης, πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, «διαφήμιζε» ότι θα συνοδεύεται από «ελκυστικές διατάξεις»...

Ο «μπαξές» των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο αφορά και σε άλλα ζητήματα: Νέα πεδία κερδοφορίας με ιδιωτικοποιήσεις, στήριξη της εξωστρέφειας, έργα υποδομών, «χρηματοδοτικά εργαλεία» και βέβαια τσάκισμα όσων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν μείνει.

Η υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του νέου μνημονίου, η μονιμοποίησή τους και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι η προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου ήταν η «πυξίδα» της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια του προηγούμενου διαστήματος, τα ίδια συμφέροντα θα είναι η «πυξίδα» της και στην υλοποίηση του μνημονίου που υπέγραψε. Μόνο που τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη: Στην πάλη ακριβώς ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που επιβάλλει αυτήν την πολιτική. Στην πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του.ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Οι σπουδές και η ζωή μας δε χωράνε στα μέτρα σας»!

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, με χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές να υπερασπίζονται την Παιδεία των αναγκών τους

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν χτες για την Παιδεία των αναγκών τους, υπερασπίζοντας τις σπουδές και τη ζωή τους. Απαίτησαν να σταματήσει τώρα η υποχρηματοδότηση, που προκαλεί ντόμινο προβλημάτων και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να επιστραφούν τα αποθεματικά των σχολών που κλάπηκαν το προηγούμενο διάστημα, να πάψει η λεηλασία στα δικαιώματά τους.


ΣΕΛ.  10


ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πρόκριμα για τη συνέχεια η χτεσινή συγκέντρωση στην Καρδίτσα

ΣΕΛ.  18
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Ούτε βήμα πίσω!» αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

ΣΕΛ.  16  -  17
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παιχνίδια σκοπιμοτήτων στο φόντο του προσφυγικού δράματος

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org