Πέμπτη 16 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζονται οι ροές ξεριζωμένων

Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Ετσι, στο Ελαφονήσι στην Κρήτη εντοπίστηκαν 36 μετανάστες στις 4 χτες τα ξημερώματα. Οι μετανάστες νωρίτερα είχαν αποβιβαστεί από μικρό σκάφος. Πρόκειται για υπηκόους Μπανγκλαντές, ενώ 4 από αυτούς δήλωσαν υπήκοοι Αιγύπτου. Ολοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σούδας.

Εξάλλου, παράνομη επαναπροώθηση 38 μεταναστών από σκάφη του Λιμενικού στη Λέσβο και μάλιστα με παρουσία σκάφους της Frontex από τη Λετονία, το οποίο έμεινε αμέτοχο, καταγγέλλει η Aegean Boat Report. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη το απόγευμα της 25/1, όταν βάρκα που μετέφερε τους ξεριζωμένους είχε σχεδόν φτάσει στη στεριά στα βόρεια της Λέσβου.

Οπως καταγγέλλεται και με επίκληση βίντεο που τράβηξαν οι πρόσφυγες, «μετά από μια σύντομη καταδίωξη, ο αξιωματικός του Ελληνικού Λιμενικού κατάφερε να καταστρέψει τη μηχανή του σκάφους που μετέφερε τους πρόσφυγες χτυπώντας την με ένα κοντάρι. Αυτό άφησε το λαστιχένιο σκάφος ακινητοποιημένο και ακυβέρνητο στη θάλασσα», που απωθήθηκε προς τα τουρκικά παράλια. Πρόκειται για τη γνωστή επικίνδυνη τακτική του pushback, που έχει καταγγελθεί και άλλες φορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ