Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Σε ενιαίο «πακέτο» με τα αντιλαϊκά μέτρα

Το γνώριμο αντιλαϊκό σκηνικό της εκτόξευσης κάθε είδους εκβιασμών ανασύρεται ξανά, αυτήν τη φορά με τον «μπαμπούλα» της «έγκαιρης» ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου ήταν ήδη έτοιμες από χτες, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατάθεσή του στη Βουλή αποτελεί πλέον θέμα ελάχιστου χρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αντιλαϊκό νομοθέτημα θα συζητηθεί με τη διαδικασία του «επείγοντος», κατά την πάγια πλέον μεθόδευση της συγκυβέρνησης...

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο «η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους».

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Αθήνα, ο Β. Ντομπρόβσκις συνέδεσε άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», συμβάλλοντας κι αυτός στο «άλλοθι» της συγκυβέρνησης για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τα μηνύματα που έχει αποστείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προανήγγειλε την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση για να προστατευθούν οι καταθέτες».

Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών το ερχόμενο Σάββατο, ενώ πληροφορίες φέρουν το ύψος τους χαμηλότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις, περίπου στα 13 δισ. ευρώ.

«Επενδυτικό ενδιαφέρον» από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, «επενδυτικό ενδιαφέρον» από εταιρείες των ΗΠΑ για τον κλάδο της Ενέργειας και του Τουρισμού διαπιστώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο - αν και ταυτόχρονα εκφράζονται και σκέψεις από αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να αλλάξουν έδρα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, εκτιμά ότι στα μέσα του 2016 «θα μπορούμε να συζητάμε με μεγάλους μακροπρόθεσμους επενδυτές από τις ΗΠΑ για να επενδύσουν στην Ελλάδα». Προϋπόθεση για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου, σε συνδυασμό με την άμεση προώθηση των «αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων».

Ο ίδιος, ως πρώτα επενδυτικά κεφάλαια που θα έρθουν στη χώρα, «βλέπει» τα λεγόμενα «distress funds», τα οποία ενδιαφέρονται για τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, εκτίμησε πως τα ξένα κεφάλαια θα τοποθετηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την προϋπόθεση ότι η ιδιωτική συμμετοχή δε θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.

Τα «δείγματα γραφής» που περιμένουν οι επενδυτές για να έρθουν στη χώρα, όπως είπε, είναι η υλοποίηση των υποχρεώσεων προς τους «εταίρους» και η ταχεία προώθηση της «απλοποίησης» του επενδυτικού περιβάλλοντος, η διαμόρφωση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Και στα Εργασιακά, συνέχισε, θα πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

Τα παραπάνω αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και κατά την προσεχή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ενώ οι απευθείας συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης με τις ΗΠΑ δεν έχουν τελειωμό. Ετσι, περίπου δύο βδομάδες πριν από την επίσκεψη Κέρι και μία βδομάδα μετά την επίσκεψη της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, επισκέφτηκε την Αθήνα και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Τονγκ, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις και την επιχειρηματικότητα.

Στη συνάντησή του χτες με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, «επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και διερευνήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ