Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Χοντραίνει» η φαγωμάρα και η πρεμούρα να ξαναφανούν χρήσιμοι στο κεφάλαιο

«Χοντραίνει» η εσωκομματική φαγωμάρα στη ΝΔ για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος, με βασικό ζητούμενο, βέβαια, το πώς θα καταφέρουν να εμφανιστούν εκ νέου ως αξιόπιστη «εναλλακτική λύση» στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα αποκτήσουν ξανά την ικανότητα να συμβάλουν στην ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Εντείνονται οι κόντρες...

Σε μια τέτοια βάση, από την πλευρά του υποψηφίου για την προεδρία του κόμματος Απ. Τζιτζικώστα διέρρευσε στη δημοσιότητα η επιστολή του Ευ. Μεϊμαράκη προς την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με την οποία πρότεινε ως υποψήφια αντιπρόεδρο του ΕΛΚ την Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, από συνεργάτες του Απ. Τζιτζικώστα διαχέεται: «Οπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην επιστολή που δημοσιεύουμε, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αποφάσισε χωρίς καμία προηγουμένως εσωκομματική συζήτηση, να αγνοήσει όλα τα θεσμικά όργανα του κόμματος και να προτείνει ως αντιπρόεδρο στην πρόσφατη σύνοδο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη την Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, ο Μεϊμαράκης, επικαλείται τη ΝΔ ως εντολοδόχο του ορισμού της Ντόρας, ενώ είναι γνωστό πως κανένα Σώμα δεν συνεδρίασε, δεν ρωτήθηκαν ούτε καν οι ευρωβουλευτές και στην ουσία αποφάσισε ο ίδιος σε κάποιο κλειστό γραφείο της Συγγρού. Αλλά για να μην είμαστε άδικοι, δεν πρέπει να ήταν μόνος του. Εξάλλου, η Ντόρα που είναι "μανούλα" σε αυτά, "παζάρεψε" τη στήριξη στον Βαγγέλη με τη δική της τοποθέτηση στη θέση του ΕΛΚ».

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλούν για «παλαιοκομματικά παιχνίδια από τζάκια και κούτσουρα τα οποία με την τακτική τους συνεχίζουν να "καίνε" τη ΝΔ. Το deal Ντόρας - Βαγγέλη μυρίζει καμαρίλα άλλης εποχής και με αυτές τις τακτικές θα κάνει πάρτι μια ζωή ο Τσίπρας».

Συνέχεια στη δική του κόντρα με τον Απ. Τζιτζικώστα έδωσε και ο Αδ. Γεωργιάδης, αντιδρώντας στην πρόθεση του συνυποψηφίου του (όπως τη δημοσιοποίησε στο ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ), αν κερδίσει στην κούρσα διαδοχής, να στήσει μια «Επιτροπή Σοφών», που θα συμμετάσχουν οι πρώην πρωθυπουργοί, πρώην αρχηγοί και πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΝΔ, με συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τον ίδιο.

«Δεν κατεβαίνω σε αυτή την εκλογική μάχη για να γίνω αντιπρόεδρος του κ. Τζιτζικώστα. Κατεβαίνω σε αυτή την εκλογική μάχη για να γίνω αρχηγός της ΝΔ», ανταπάντησε ο Γεωργιάδης, μέσω της συχνότητας του «Βήμα FM».

Δεν παρέλειψε να στάξει τη χολή του για τη στάση του Τζιτζικώστα προηγούμενα και τώρα: «Δεν είπα ότι ο κ. Τζιτζικώστας ήταν απών από τη μάχη του Ιανουαρίου, αλλά δεν ήταν εξαιρετικά παρών, υπό την έννοια ότι είχε ειδικές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά. Αυτό, όμως, είναι δικό τους θέμα. Εμένα με ενδιαφέρει το τώρα. Και όταν ακούω τον υποψήφιο αρχηγό της ΝΔ (σ.σ: τον Τζιτζικώστα) να παίρνει αποστάσεις ή να αντιμετωπίζει με μια περίσκεψη μια κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε τέτοια μάχη, προσχωρώντας στην ουσία στην κριτική των αντιπάλων μας, αυτό με θίγει πολιτικά και προσωπικά», είπε ο Γεωργιάδης.

... εν μέσω «εκκλήσεων» για «πολιτικοποίηση» της αντιπαράθεσης

Την ίδια ώρα, από την πλευρά Μεϊμαράκη γίνεται, υποτίθεται, προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία της εκλογής νέου αρχηγού, ώστε να απεγκλωβιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση από την εσωκομματική σύγκρουση. Επιχειρώντας να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα ο στενός συνεργάτης του Ευ. Μεϊμαράκη, Θ. Αμπατζόγλου, υποστήριξε στο ρ/σ «Βήμα 99.5» ότι από εδώ και πέρα η συζήτηση πρέπει να είναι πολιτική και να λείψουν οι προσωπικές επιθέσεις, καθώς προέχει η ενότητα και «την επόμενη μέρα των εκλογών όλοι ΝΔ θα είμαστε»...

Γι' αυτό το θέμα, ωστόσο, ακούγονται και... διαφορετικές εκτιμήσεις εφόσον στελέχη όπως ο Ν. Δένδιας, μιλούν ανοικτά για ενδεχόμενη διάσπαση ακόμα, και κατακερματισμό της εγχώριας κεντροδεξιάς.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τα όσα βάζει η πλευρά Μεϊμαράκη περί «πολιτικοποίησης» της διαδικασίας, κινήθηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την πρότασή του για «ντιμπέιτ» των 4 υποψηφίων, κάτι που ο Ευ. Μεϊμαράκης απορρίπτει. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι έχει ζητήσει και ανοιχτή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας προχτές βράδυ στην ΕΡΤ, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αντεγκλήσεις μεταξύ των 4 υποψηφίων, επεσήμανε ότι «καλό είναι ο διάλογος να μην καταλήγει σε προσωπικές επιθέσεις», καθώς «μια διαφωνία δεν υπάρχει λόγος να εξάγεται και να δημοσιοποιείται».

Για τις δηλώσεις Τζιτζικώστα, ότι αν εκλεγεί, το κόμμα θα έχει δυο αντιπροέδρους, ο Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, καθώς «η εκλογή προέδρου που δεν είναι στη Βουλή, νομοτελειακά οδηγεί σε δυαρχία και ο θεσμός των αντιπροέδρων έχει αποτύχει οικτρά».

Για τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι διακατέχεται από «φεουδαρχικές δομές», ότι έχει πολλά ζητήματα «ως προς τη γοητεία της» που συνολικά δεν είναι ελκυστική όσο θα έπρεπε, και θα πρέπει να παρουσιάσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο και σε στρώματα που όπως είπε «δεν μας ακούνε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες σε εξέλιξη(2017-11-01 00:00:00.0)
Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες(2015-12-05 00:00:00.0)
Κυριακή κοντή γιορτή και τα «όργανα» βαράνε από τώρα(2015-11-17 00:00:00.0)
«Γκρίνιες» και αλληλοκατηγορίες στο φόντο του συνεδρίου του ΕΛΚ(2015-10-21 00:00:00.0)
Στέλνουν «μήνυμα ενότητας» ενώ φουντώνουν τα σενάρια διάσπασης(2015-10-15 00:00:00.0)
Ψάχνουν ποιος θα εκφράσει πειστικότερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2015-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ