Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Πεδίο» αντιπαράθεσης μεταξύ αστικών τάξεων

Τα τεράστια προσφυγικά κύματα που όλο και μεγαλώνουν απασχολούν σοβαρά τα αστικά επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούν πεδίο έντονης διαπάλης τόσο για το κόστος που συνεπάγεται η διαχείρισή τους όσο και γιατί η κάθε αστική τάξη θέλει να αξιοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα το ανθρώπινο δυναμικό που, μετά από αυστηρή διαλογή, τελικά θα μείνει, ως φτηνή εργατική δύναμη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενημερώνοντας την ολομέλεια της Ευρωβουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, κάλεσε χαρακτηριστικά να υπάρξει «δημοσιονομική ευελιξία, μαζί με υπευθυνότητα» για το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, επιμένοντας όμως ότι «αυτό μπορεί να γίνει εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας». Αφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στα δημοσιονομικά κάθε χώρας, χωρίς να διευκρινίζει για ποιες χώρες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περιθώρια ευελιξίας. Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, που φέρεται να θέτει και η ελληνική συγκυβέρνηση, η οποία παρά τις υποκριτικές κορόνες αποδέχτηκε τον καταναγκαστικό εγκλωβισμό 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, όσο και την αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής και αποτροπής της FRONTEX, είναι άλλο ένα πεδίο που δημιουργεί τριβές.

Ο Γιούνκερ παραπονέθηκε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ και των Βαλκανίων πρέπει να συντονιστούν και τώρα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Επανέλαβε εκ νέου πως για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτείται συνεννόηση και με την Τουρκία, καλώντας να αξιοποιηθεί ως κίνητρο η συμφωνία για τη βίζα, θέμα που αξιοποιείται στο παζάρι που γίνεται.

Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που πρότεινε να δίνονται λιγότερα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες. Πρόκειται για άμεση αιχμή για χώρες όπως η Ουγγαρία που έχει «σφραγίσει» τα σύνορά της, η Τσεχία που αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες με μουσουλμανικό θρήσκευμα και η Πολωνία, που με την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή και νίκη στις εκλογές την Κυριακή του συντηρητικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», που αναμένεται να σκληρύνει την έτσι και αλλιώς σφιχτή πολιτική για το Προσφυγικό. Οπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι χώρες όπως η Πολωνία λαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και γι' αυτό αναμένονται ανταλλάγματα. «Σε διαφορετική περίπτωση ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού - για παράδειγμα τους πόρους που θα δίνονταν στην Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία - για να χρηματοδοτήσουμε τη φροντίδα των αιτούντων άσυλο στην Τουρκία».

Επιβιώνουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες

Πάντως, η ταλαιπωρία των προσφύγων στη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία συνεχίζεται, με τις κυβερνήσεις να κατηγορούν η μία την άλλη ότι δεν ελέγχουν τη ροή και να απειλούν με κλείσιμο των συνόρων. Χτες, η κροατική κυβέρνηση έστειλε ένα τρένο με 1.300 πρόσφυγες στη Σλοβενία, προκαλώντας την αντίδραση της τελευταίας. Από την περασμένη βδομάδα πάνω από 80.000 πέρασαν από το έδαφος της Κροατίας προς τη Σλοβενία στη διαδρομή προς την Αυστρία και τη Γερμανία.

Αντιπαράθεση υπάρχει και μεταξύ του Χορστ Ζέεχοφερ, πρωθυπουργού της Βαυαρίας και πρόεδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) με την κυβέρνηση της Αυστρίας. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός είναι σύμμαχος με τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ, με κριτική στάση στην πολιτική της καγκελαρίου για το Προσφυγικό. Ετσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Passauer Neuen Presse», κριτικάροντας ότι η αυστριακή κυβέρνηση στέλνει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα σύνορα, είπε: «Η συμπεριφορά αυτή της Αυστρίας επιβαρύνει τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στη Γερμανία, επίσης, τη Δευτέρα έγιναν στη Δρέσδη και σε άλλες πόλεις ξενοφοβικές εκδηλώσεις από την PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον ισλαμισμό της Δύσης), όπως και διαδηλώσεις αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Στην άλλη διαδρομή των ξεριζωμένων, αυτή της Λιβύης προς την Ιταλία, στις λιβυκές ακτές βγαίνουν από το Σαββατοκύριακο οι σοροί (ως τώρα 43) μεταναστών από την Αφρική, από πρόσφατα ναυάγια. Και στη Γαλλία, στο Καλέ και το λεγόμενο Eurotunel, το τούνελ της Μάγχης έχουν συσσωρευτεί πάνω από 6.000 μετανάστες σε πρόχειρους καταυλισμούς που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία.

Με νέα στοιχεία που έδωσε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), 705.200 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2015 και περισσότεροι από 3.210 έχουν πεθάνει ή φέρονται ως αγνοούμενοι, από τους οποίους οι 562.355 έφθασαν στην Ελλάδα, και το 64% αυτών είναι οι Σύροι πρόσφυγες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποσύρεται από το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση(2018-11-01 00:00:00.0)
Στις 15 Δεκέμβρη σχέδιο επανεγκατάστασης από την Τουρκία(2015-12-01 00:00:00.0)
Παρά τις αντιξοότητες διασχίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια(2015-10-24 00:00:00.0)
Ανησυχία των επιτελείων της λυκοσυμμαχίας(2015-10-22 00:00:00.0)
Ρήξη με το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ(2012-09-15 00:00:00.0)
Ρήξη με το ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ(2012-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ