Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2015
Σμπαράλια τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Η διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών, σε συνδυασμό με την εσωτερική στάση πληρωμών, αλλά και με τις τεράστιες «αποκλίσεις» σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους για τα φορολογικά έσοδα, αποτελούν τα κεντρικά γνωρίσματα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-- Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) εμφανίζουν αρνητική απόκλιση ύψους 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώνεται σε περίπου 29,7 δισ. ευρώ έναντι 32,1 δισ. ευρώ στο περσινό 9μηνο.

-- Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά περίπου 3,9 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που προβλέπονται από τον αναθεωρημένο στόχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για Ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία συμπιέστηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και διαμορφώνονται στα 9,4 δισ. ευρώ (από 10,4 δισ. ευρώ).

Ηδη στο πρώτο 9μηνο τείνουν να εξαντληθούν τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως αυτά προβλέπονται για ολόκληρο το 2015. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά που ήδη έχουν αποδοθεί έχουν ως εξής: ΟΑΕΕ 95,9%, ΙΚΑ 85,1%, ΟΓΑ 72,4% της ετήσιας επιχορήγησης.

Αποκαλυπτικό είναι ότι τα κρατικά κονδύλια για την κοινωνική προστασία (επιδόματα πολυτέκνων, εισοδηματικές ενισχύσεις, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κ.ά.) εξαϋλώθηκαν στα 459 εκατ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ πέρσι). Να σημειωθεί ότι η εμφανιζόμενη δαπάνη για την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που διαφημίζει η συγκυβέρνηση, διαμορφώθηκε στο 9μηνο στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 12μηνο προβλέπονται μόλις 70 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι δαπάνες για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους έφτασαν περίπου στα 5 δισ. ευρώ (από 4,8 δισ. πέρσι).

-- Με βάση τα παραπάνω, το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 3 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ