Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα σκαριά τα νέα μνημονιακά νομοσχέδια

Τις «εκκρεμότητες» στην εφαρμογή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων εξετάζει η συγκυβέρνηση, ενώ ως το τέλος της βδομάδας αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των σχετικών νομοσχεδίων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δυνάμωμα της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο.

Η κλιμάκωση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος συζητήθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), όπου διαπιστώθηκε «ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου».

Την ίδια ώρα, οι όποιες «εκκρεμότητες» εντοπίζονται:

-- Στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια, γύρω από το οποίο δρομολογείται η επίτευξη ενός... «έντιμου συμβιβασμού» με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

-- Στην εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων ή η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 23% σε όλες τις βαθμίδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

-- Στο ζήτημα της «απελευθέρωσης» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία.

«Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται», επισημαίνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στα προσεχή νομοσχέδια που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση, θα υπάρχει και το νέο μέτρο της διόγκωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ για λόγους διαχείρισης της κατάστασης, η απογείωση του φόρου εισοδήματος των φτωχών αγροτών, οι «παρεμβάσεις» στη φορολογική κλίμακα (μισθωτοί - συνταξιούχοι) κ.ά., «εξετάζεται» να περάσουν σε επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org