Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ
Αναβαθμισμένη συνεργασία στην «ασφάλεια»

Η Λευκωσία θέτει όλο και πιο συχνά την ανάγκη άρσης του εμπάργκο όπλων

Τη διάθεση βαθύτερης εμπλοκής της Κύπρου στους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε η προχτεσινή συνάντηση που είχαν ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χρ. Φωκαΐδης, και η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερτι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης «συζητήθηκαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και οι αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή» και «διαπιστώθηκε η μεγάλη πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στη συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ στους τομείς άμυνας και ασφάλειας».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των νέων ασύμμετρων απειλών, ιδιαίτερα λόγω της αναβαθμισμένης γεωστρατηγικής της θέσης, η οποία ενισχύθηκε με τις νέες ενεργειακές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή». Δηλαδή, ανοιχτά διατυπώνεται η ετοιμότητα της κυπριακής αστικής τάξης να στηρίξει και να πρωτοστατήσει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προωθούνται σε όλη την εύφλεκτη «γειτονιά», όπου ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στρατηγικής σημασίας, σε ένα πεδίο εκρηκτικών για τους λαούς ανταγωνισμών.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Χρ. Φωκαΐδης - σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση - «ανέδειξε επίσης την ανάγκη για άρση του "εμπάργκο" για την αγορά όπλων, γνωρίζοντας ότι συνιστά έναν αναχρονισμό που λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια για προαγωγή της κοινής στόχευσης για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από την αντιμετώπιση των νέων ασύμμετρων και υβριδικών απειλών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ