Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επιλυθεί το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης επαναφέρει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος, προς τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών:

«Με προηγούμενη Ερώτηση που είχαμε κάνει το Μάρτη του 2015 είχαμε αναδείξει το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο ήταν και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα οξυμένο. Οι αιτήσεις στέγασης φέτος ξεπέρασαν τις 300 (πέρυσι ήταν περίπου 200) και με τα ισχύοντα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι στέγασης θεωρούνται μόνο οι 245. Από αυτούς μόλις 78 εξασφαλίζουν μια θέση στη Φοιτητική Εστία, η οποία διαθέτει αυτό τον αριθμό κλινών. Δηλαδή μένουν εκτός 167 δικαιούχοι. Από τους 78 εισαχθέντες, οι 36 έχουν ήδη δωμάτιο, ενώ 42 είναι νέοι. Δηλαδή 42 φοιτητές που διέμεναν μέχρι τώρα στην Εστία μένουν χωρίς σπίτι, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι πλέον δικαιούχοι. Ενα ακόμα στοιχείο είναι ότι από τους κοντά 750 πρωτοετείς μπαίνουν μόνο 14.

Η παραπάνω κατάσταση, η οποία είναι κατά πολύ πιο οξυμένη από την προηγούμενη Ερώτησή μας, συντελεί με μαθηματική ακρίβεια στα παρακάτω:

1) Δεκάδες φοιτητών που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους εξασφαλίσουν την απαιτούμενη στέγη να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

2) Πολλοί αδυνατούν εξ αρχής να έρθουν για τις σπουδές τους στα Χανιά λόγω του ότι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει επαρκής μέριμνα για τους ίδιους ώστε να μπορούν να καλύψουν τα απαγορευτικά πλέον στοιχειώδη έξοδα ενοικίου, ρεύματος, νερού, μεταφορών κ.λπ.

3) Σε ακόμα περισσότερους δυσκολεύει εξαιρετικά η υπόθεση της επιτυχούς και απρόσκοπτης περάτωσης των σπουδών τους λόγω του ότι αναγκάζονται να δουλέψουν για να τα βγάλουν πέρα.

Μέχρι και την ακαδημαϊκή χρονιά 2014-15 σε όσους δικαιούχους στέγασης δεν έμπαιναν στην Εστία δινόταν στεγαστικό επίδομα 180 ευρώ. Από τον Γενάρη του 2015 όμως το επίδομα αυτό δεν έχει δοθεί λόγω άρνησης του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές που νοικιάζανε σπίτι βασιζόμενοι στο στεγαστικό επίδομα να αναγκαστούν σε εξώσεις», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Πάγιο αίτημα των φοιτητών είναι να μην πετάγεται κανένας από την Εστία μέσω της εξασφάλισης οριστικής λύσης που να καλύπτει όλες τις ανάγκες. Εως ότου δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, αίτημα είναι να δίνεται σε όλους τους δικαιούχους επίδομα στέγασης. Να αυξηθεί το ποσό αυτό από τα 180 στα 300 ευρώ. Ενα ακόμα πάγιο αίτημα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, είναι να παραχωρηθεί μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων που τώρα είναι κλειστές, για να λειτουργήσουν ως Φοιτητικές Εστίες. Η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης έχει βεβαιώσει για την καταλληλότητα των κτιρίων σε περίπτωση λειτουργίας τους ως Εστιών. Ακόμα το αίτημα αυτό έχει γίνει στα λόγια δεκτό τόσο από τη διοίκηση της 7ης ΔΙΠΕ, όσο και από τις τοπικές και Περιφερειακές αρχές. Παρ' όλα αυτά, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση έχουν μείνει στις υποσχέσεις για την ικανοποίηση του προβλήματος που υπάρχει έντονα εδώ και 3 χρόνια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να παραχωρηθούν άμεσα οι αναγκαίοι χώροι του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Χανίων, προκειμένου να μετριαστεί το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

1. Να εξασφαλίσει άμεσα την αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν κατ' αρχήν οι 167 φοιτητές με το επίδομα στέγασης, έως ότου ανεγερθούν νέες Εστίες;

2. Να δοθεί άμεσα το στεγαστικό επίδομα των 180 ευρώ στους δικαιούχους αναδρομικά από πέρσι;

3. Να αυξήσει το στεγαστικό επίδομα στο απαραίτητο ύψος, ώστε να καλύπτεται πλήρως το ενοίκιο των σπουδαστών, να εξασφαλίζεται ότι διαμένουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με πληρωμένες τις παροχές ρεύματος, νερού, τηλεφώνου;

4. Η β' φάση Εστίας που έχει ανακοινωθεί να δεχτεί φοιτητές το αργότερο στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2016 - 2017;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η μέρα δράσης για τη στέγαση(9/9/2021)
Να διεκδικήσουμε την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος(2/8/2018)
Να γίνει το ξενοδοχείο «La Mirage» δωρεάν φοιτητική Εστία(5/9/2013)
Τους έκοψαν το στεγαστικό επίδομα...(1/3/2012)
Ανάγκη η δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές(11/11/2011)
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων οικότροφων φοιτητών(2/7/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org