Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ - ΧΑΓΗ.-

Ο πρωθυπουργός της «Σερβικής Δημοκρατίας», της σερβικής οντότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μλάντεν Ιβάνιτς, θα καταφθάσει σήμερα στη Χάγη, προκειμένου να συναντήσει εκπροσώπους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ενώ ήδη από χτες η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου για τη συνεργασία της σερβικής οντότητας με το ΔΠΔ, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε χτες η υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλιάνα Μάριτς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης της σερβικής οντότητας, η υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι το σχέδιο νόμου έχει διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο και ότι θα συζητηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. «Η συνεργασία με το δικαστήριο της Χάγης αποτελεί υποχρέωση για τη Σερβική Δημοκρατία και τη Βοσνία έπειτα από τη συμφωνία του Ντέιτον που έθεσε τέλος στον πόλεμο της Βοσνίας», δήλωσε η Μπιλιάνα Μάριτς, η οποία θα συνοδεύσει το Ιβάνιτς στη Χάγη και δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα σαφέστατα δείγματα απόλυτης συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις των «ανωτέρων»...

Οσο για το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, προβλέπει ότι τα πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου θα παρουσιάζονται ενώπιον τοπικού δικαστή για αναγνώριση έπειτα από σχετικό αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ο ύποπτος και ο συνήγορός του θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μέρες για να καταθέσουν έφεση για τη μεταφορά τους στη Χάγη. Επειτα από αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίζει σε διάστημα τριών μερών εάν ο ύποπτος πρέπει να μεταφερθεί ή όχι στη Χάγη, δήλωσε η Μάριτς, η οποία αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι αστυνομικές δυνάμεις της σερβικής οντότητας θα προβαίνουν σε συλλήψεις.

Οσο για αυτά που θα συμβούν στη Χάγη, ο Ιβάνιτς που συνοδεύεται τόσο από τη Μάριτς όσο και από τον Σίνισα Τζόρτζεβιτς, σύμβουλό του για τις σχέσεις με το ΔΠΔ, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Κλοντ Ζορντά και την εισαγγελέα Κάρλα Ντελ Πόντε, διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές στην Μπάνια Λούκα. Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας του ΔΠΔ, Φλόρενς Χάρτμαν δήλωσε στο σερβοβοσνιακό πρακτορείο «Srna» ότι δεν υπάρχει συνεργασία αλλά μόνο διάλογος, παρά το γεγονός ότι η εισαγγελία του ΔΠΔ έχει ζητήσει από τη σερβοβοσνιακή ηγεσία να εκδώσει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον Ράτκο Μλάντιτς, που πιστεύεται ότι κρύβονται στην ανατολική «Σερβική Δημοκρατία». «Ελπίζουμε πως οι σερβοβοσνιακές αρχές θα ανταποκριθούν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους, θα συλλάβουν και θα παραδώσουν στο ΔΠΔ τον Κάρατζιτς και τον Μλάντιτς, αλλιώς θα το κάνει η Σταθεροποιητική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR)», είπε τέλος η Χάρτμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ