Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδιάκοπη ενασχόληση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ιστορική... η δήλωση του Κ. Σημίτη κατά τη χτεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του «Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών».

«Η προσπάθεια της πολιτείας να βρίσκεται πάντοτε κοντά και δίπλα στον πολίτη για την άμεση, ταχύτερη και ποιοτική εξυπηρέτησή του, οφείλει να είναι αδιάκοπη», είπε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Στο κύμα μιας αθεμελίωτης αμφισβήτησης και δυσπιστίας που ζήσαμε τελευταία, εμείς πάντοτε ένα αντιτάσσουμε: Τη συνεχή, την αδιάκοπη, τη χωρίς συμβιβασμούς ενασχόληση με τα προβλήματα των Ελλήνων»...

Για όποιον τώρα αμφιβάλλει, αν τα πιστεύει κιόλας όλ' αυτά που λέει ο πρωθυπουργός, δεν έχει παρά να κάνει μια βόλτα στο ΙΚΑ της γειτονιάς του. Εκεί θα δει και πόσο «αθεμελίωτη» είναι η οργή των πολιτών και, κυρίως, θα διαπιστώσει την «αδιάκοπη» ενασχόληση της κυβέρνησης με τα προβλήματα των Ελλήνων...

Εξόφθαλμη παραποίηση

«"Δεν έχει σημασία εάν ο υποψήφιος δήμαρχος είναι τίμιος και ικανός, σημασία έχει η γενικότερη κοινωνική και πολιτική δράστη του, η δυνατότητά του να συμβάλλει στην οργάνωση του λαού κατά της ανεργίας, κατά του πολέμου, κατά των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων". Είναι απόσπασμα από την (προχτεσινή) απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές...». Αυτά γράφει το χτεσινό «Καρφί».

Το σχετικό απόσπασμα, όμως, είναι διαφορετικό και συγκεκριμένα έχει ως εξής: «Το θέμα, συνεπώς, δεν είναι αν οι δήμαρχοι, νομάρχες, οι υποψήφιοι είναι τίμιοι και ικανοί, που κι αυτά είναι κριτήρια, αλλά το κύριο είναι οι εγγυήσεις με βάση την προηγούμενη θητεία τους, η γενικότερη κοινωνική και πολιτική δράση τους...»

Εξόφθαλμη είναι η παραποίηση. Αν έγινε συνειδητά ή όχι το αφήνουμε στη δική σας κρίση.

Οι γιατροί του ΙΚΑ

Ο πίνακας δημοσιεύτηκε χτες στα «Νέα» και φανερώνει ανάγλυφα, τόσο το δίκαιο χαρακτήρα των αιτημάτων των γιατρών του ΙΚΑ, όσο και τον ωμά αντιλαϊκό χαρακτήρα και περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Στον πίνακα εμφαίνεται το ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα, ανά ειδικότητα και μονιμότητα ή όχι.

Διαβάστε, λοιπόν, ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα και κρίνετε μόνοι σας.

Αγγειοχειρουργοί: Ενας μόνιμος και 5 συμβασιούχοι.

Αιματολόγοι: Ενας μόνιμος και 13 συμβασιούχοι.

Αλλεργιολόγοι: Κανένας μόνιμος και 13 συμβασιούχοι.

Γναθοχειρουργοί: Δύο μόνιμοι και 10 συμβασιούχοι.

Ιατροί εργασίας: Κανένας μόνιμος και 1 συμβασιούχος.

Νεφρολόγοι: Τέσσερις μόνιμοι και 17 συμβασιούχοι.

Ορθοδοντικοί: Ενας μόνιμος και 19 συμβασιούχοι.

Παιδοψυχίατροι: Ενας μόνιμος και 18 συμβασιούχοι.

Πνευμονολόγοι: Τριάντα πέντε μόνιμοι και 208 συμβασιούχοι

Ρευματολόγοι: Εφτά μόνιμοι και 51 συμβασιούχοι

Φυσίατροι: Κανένας μόνιμος και 4 συμβασιούχοι

Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης: Ενας μόνιμος και 7 συμβασιούχοι

Ψυχίατροι: Κανένας μόνιμος και 96 συμβασιούχοι.

Σύνολο μόνιμων γιατρών: 2.952. Σύνολο συμβασιούχων: 5.195.

Και, όμως, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε προχτές: «Οι γιατροί του ΙΚΑ εδώ και τέσσερις βδομάδες ταλαιπωρούν αδικαιολόγητα πολύ κόσμο». Δεν κοιτάζεται στον καθρέφτη του καλύτερα, θα λέγαμε εμείς...

Παράπονα...

Τροφή για παράπονα σε στελέχη του ΣΥΝ έδωσαν οι πρόσφατες επικριτικές δηλώσεις του Μ. Κωστόπουλου για τις απόψεις και τις αντιλήψεις της Μαρίας Δαμανάκη, σχετικά με τα ναρκωτικά. Μάλιστα, απ' ό,τι μαθαίνουμε, ζητούν από το κόμμα τους να υπερασπιστεί τη βουλευτή και κατά συνέπεια να καταδικάσει τα όσα δήλωσε ο Μ. Κωστόπουλος, αφού το κόμμα συμφωνεί με τις απόψεις της Μ. Δαμανάκη. Από την άλλη, στα «παρασκήνια» κυκλοφορεί και το «αίτημα» στελεχών του ΣΥΝ, κυρίως προερχόμενων από το ΚΚΕ, να τους ζητήσει ο Μ. Κωστόπουλος συγνώμη για τα όσα τους είχε προσάψει παλιότερα, όταν εκείνοι επέλεγαν την... αποστασία, μιας και, άργησε μεν μια δεκαετία, αλλά τελικά ακολούθησε το παράδειγμά τους και επομένως, αδίκως τους καταλόγιζε παλιότερα όσα τους καταλόγιζε.

Αναρωτιόμαστε, γιατί δε θέτουν τα ζητήματα αυτά προς συζήτηση στον «Χώρο διαλόγου». Θα 'χουν και κάτι να συζητάνε, πέρα από τα... τραύματα της Αριστεράς!

Πέρασε κιόλας η περίοδος γνωριμίας των κατόχων αυτοκινήτων και δικύκλων με το τμήμα της Αττικής Οδού, που έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία και τη συμβολική τιμή των αντίστοιχων διοδίων. Από προχτές βράδυ, η τιμή των τελευταίων πήρε μια σοβαρή αύξηση και από 200 δραχμές, για τα ΙΧ αυτοκίνητα, πηγαίνει στις 350 δραχμές. Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Και να σκεφθείτε, ότι η Αττική Οδός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη...

Τα τρελά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, η νόσος των «τρελών αγελάδων» εμφανίστηκε και στη χώρα μας. Και κανείς δεν μπορεί, με πειστικά στοιχεία και επιχειρήματα, να μας πείσει, αν το συγκεκριμένο κρούσμα είναι μεμονωμένο ή -δυστυχώς- η κορυφή του παγόβουνου...

Πάντως, ο υπουργός Γεωργίας ήταν... φοβερός στις σχετικές δηλώσεις του. Από τη μια, υποστήριζε πως είναι τόσο αυστηροί, αποφασιστικοί και εκτεταμένοι οι σχετικοί έλεγχοι, που έλεγες, ότι το μόνο που έχει πλέον απομείνει, είναι η κατηγορηματική διάψευση της ύπαρξης του κρούσματος και από την άλλη, χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη περίπτωση, για να στοιχειοθετήσει την υπερεπάρκεια των ελέγχων.

Ολα δικά του τα θέλει αυτός ο άνθρωπος...

Και να σκεφθείτε, ότι ακόμη δεν μπορούν οι αρμόδιοι να πουν με σιγουριά, αν το συγκεκριμένο ζώο εισήχθη ζωντανό στη χώρα μας ή γεννήθηκε εδώ, όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας...

ΦΑΙΝΕΤΑΙ, πως όλο και περισσότεροι γίνονται στη χώρα μας οι οπαδοί του... ρητού «όσο περισσότερα χρωστάς, τόσο περισσότερο σε υπολογίζουν»... Αλλιώς, δεν εξηγείται.

Μιλάμε, για το φαινόμενο των 4,8 τρισεκατομμυρίων δραχμών, που χρωστάνε οι Ελληνες σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια στις τράπεζες. Ποσό ήδη τεράστιο και το οποίο γίνεται καθημερινά και μεγαλύτερο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ακόμη και μ' ένα ιδιαίτερα χαμηλό μέσο επιτόκιο -σε σχέση με τα τρέχοντα- της τάξης του 6%, να έχουν δανειστεί το τεράστιο αυτό ποσό, τα κέρδη για τις τράπεζες ανέρχονται περίπου στα 300 δισεκατομμύρια το χρόνο. `Η, με άλλα λόγια, τα κέρδη τους είναι ίσα με το συνολικό ετήσιο εισόδημα 85.000 εργαζομένων, που αμείβονται με 250.000 δραχμές το μήνα.

Βάλτε τώρα, τα πραγματικά επιτόκια, βάλτε τα υπόλοιπα κάθε λογής κέρδη των τραπεζών, προσθέστε σ' αυτά τα κέρδη των άλλων μεγάλων βιομηχανικών, εμπορικών και λοιπών επιχειρήσεων, βάλτε από πάνω πόσα σας καταληστεύει η κυβέρνηση, με το άδικο φορολογικό σύστημα, κλπ., και εύκολα θα βγάλετε το συμπέρασμα, πως λάθος πιστεύατε μέχρι σήμερα, πως δουλεύετε για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας...

«Τρελή» πολιτική

Ούτε ένα άλλοθι δεν μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση για το κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που εντοπίστηκε στο Κιλκίς. Το ξέσπασμα του σκανδάλου -το 'λεγαν όλοι οι ειδικοί- ήταν αναμενόμενο. Ετσι, τα... εύσημα που αποδίδει στον εαυτό του ο υπουργός Γεωργίας για το γεγονός ότι καταγράφηκε το περιστατικό, ούτε ως μαύρο αστείο, δεν μπορεί να εκληφθεί. Περισσότερο με αναίδεια και πρόκληση μοιάζει για τους καταναλωτές της χώρας, τους οποίους ο ίδιος προσωπικά διαβεβαίωνε μέχρι και προχτές, για την απόλυτη καταλληλότητα των ελληνικών κρεάτων... Αλλα τώρα όλοι μας ζούμε έναν ανείπωτο διατροφικό εφιάλτη.

Η νόσος των «τρελών αγελάδων» και η εξάπλωσή της σ' ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα των συνεπειών που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία η ασυδοσία του κεφαλαίου, όταν οι εκπρόσωποί του κυνηγούν το υπερκέρδος. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι γνωστή. Το αμόκ των πολυεθνικών για μεγαλύτερα κέρδη, οδήγησε στην παραγωγή ειδικών παχυντικών ζωοτροφών, που περιείχαν από υποπροϊόντα κρέατος, μέχρι και νεκρά ζώα. Η εκτροφή των μηρυκαστικών με τέτοιες τροφές, μπορεί να εξασφάλισε πολύ χαμηλότερο κόστος για την παραγωγή κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, προκάλεσε όμως, όπως ήταν φυσικό, μια σειρά παρενέργειες στο ίδιο το ζωικό κεφάλαιο. Μία από τις παρενέργειες, αυτή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, ανιχνεύτηκε ότι μεταδίδεται, με θανατηφόρα αποτελέσματα, και στον άνθρωπο.

Η άλλη πλευρά του ίδιου προβλήματος, είναι ότι ουδείς, στα πλαίσια της ενοποιημένης αγοράς και σε καθεστώς ανεξέλεγκτης μετακίνησης των ζώων, μπορεί να θεωρηθεί προστατευμένος. Με βάση την κτηνοτροφική πολιτική που συναποφάσισε η κυβέρνηση με τα όργανα της ΕΕ, οποιαδήποτε ασθένεια εκδηλωθεί στη μια χώρα, είναι απολύτως πιθανό να εμφανιστεί και σε μία ή περισσότερες άλλες. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για χώρες, που, με βάση τις ρυθμίσεις της ΕΕ, είναι υποχρεωμένες να κάνουν συνεχώς εισαγωγές. Ολα τα άλλα περί ελληνικών ζώων και κρεάτων, όταν μιλάμε ειδικά για βοοειδή, είναι για τα «μάτια του κόσμου». Η αλήθεια είναι ότι σήμερα στη χώρα μας εκτός από σφάγια, που είναι προς άμεση κατανάλωση, εισάγονται μικρά ζώα για πάχυνση ή γαλακτοπαραγωγή, αγελάδες σε κατάσταση κυοφορίας και σπέρμα που προορίζεται για αναπαραγωγή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το κρέας που θα διακινηθεί στην αγορά, φέρει την ένδειξη «ελληνικό», αλλά ο καθένας καταλαβαίνει για τι είδους ελληνική παραγωγή πρόκειται. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις «πάμπολλες περιπτώσεις» - όπως εκ των υστέρων ομολογούν οι αρμόδιοι- που στην αγορά εμφανίζονται ψεύτικες πινακίδες για τη χώρα προέλευσης των κρεάτων που πωλούνται, τότε ο καθένας καταλαβαίνει όχι τόσο πόσο κάλπικες είναι οι όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά πόσο ανοχύρωτοι είμαστε όλοι μας, μπροστά στην ασυδοσία, εκείνων που δε διστάζουν να κερδοσκοπούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία, τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και επειδή έχει αφήσει ανυπεράσπιστη τη χώρα στο θέμα των ουσιαστικών ελέγχων, των κρεάτων που εισάγονται και εκείνων που διακινούνται στην τελική κατανάλωση. Ενδεικτικό είναι ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των ζώων και των κρεάτων δε δίνονται πλέον από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αλλά από κτηνιάτρους των χωρών που κάνουν τις... εξαγωγές. Η πλήρης υιοθέτηση τέτοιων επιλογών, μάλιστα, είχε σαν αποτέλεσμα, όπως πολύ πρόσφατα κατάγγειλε το ΚΚΕ στη Βουλή, να υποβαθμιστούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και να διαλυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Μια επαναλαμβανόμενη ιστορία

Γρηγοριάδης Κώστας

Η μετατροπή του άσπρου σε μαύρου και το αντίθετο, της νύχτας σε μέρα και τ' ανάπαλιν, των θυμάτων σε θύτες και των θυτών σε κατηγόρους, είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία. Ηταν πάντα και παραμένει ένα βασικό «όπλο» των κάθε λογής αυταρχικών εξουσιών και ισχυρών, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους, να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, να κάνουν τη δουλιά τους και να φέρουν σε πέρας τους σκοπούς τους. Στα πλαίσια αυτά, μία από τις αγαπημένες μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών είναι οι κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και εγκλήματα, τα «στοιχεία» περί ομαδικών τάφων και όλα τα συναφή. Παρόμοιες κατηγορίες αντιμετώπισαν η επαναστατική εξουσία των μπολσεβίκων στη νεαρή τότε Σοβιετική Ρωσία, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, οι Βιετκόγκ στο Βιετνάμ, τόσοι και τόσοι άλλοι. Ποιος δε θυμάται, τη δήθεν σφαγή της Τιμισοάρα στη Ρουμανία και τους ομαδικούς τάφους, που - όπως αποκαλύφθηκε αργότερα - τους είχαν γεμίσει με πτώματα «δανεισμένα» από το νεκροταφείο της πόλης και το νεκροτομείο.

Τα ίδια και τώρα, τούτη τη φορά σε βάρος του Σλ. Μιλόσεβιτς και στο πρόσωπό του, σε βάρος όσων αντιστάθηκαν στην επέλαση της νέας τάξης και την ιμπεριαλιστική επιδρομή. Και μέχρι να τελειώσει η «δίκη» θα δούμε και θ' ακούσουμε πολύ περισσότερα...

Η ηγεσία του ΣΥΝ...

«Πολλαπλασιαστής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ή Ελντοράντο της διαπλοκής, της αρπαχτής και της προχειρότητας; Σε τι από τα δύο θα εξελιχθεί τελικά το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Το κρίσιμο αυτό ερώτημα του Νίκου Κωνσταντόπουλου αποτέλεσε τον πυρήνα της χθεσινής ημερίδας για το Γ΄ ΚΠΣ που διοργάνωσε ο Συνασπισμός». Αυτά έγραφε τις προάλλες η «Αυγή» - στην πρώτη της σελίδα, μάλιστα - και τα παραθέτουμε αυτούσια, ώστε κανένας να μην αμφισβητήσει τον «πυρήνα» της κριτικής του ΣΥΝ για το Γ΄ ΚΠΣ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ηγεσία του ΣΥΝ, αν υπήρχαν οι απαραίτητοι θεσμοί, η διαφάνεια, κλπ., κλπ., όλα θα ήταν μια χαρά με το Γ΄ ΚΠΣ, αφού θα αποτελούσε τον «πολλαπλασιαστή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Και, βέβαια, ένα ζήτημα είναι, αν μπορούν να υπάρξουν τέτοιοι θεσμοί «καθαρού» καπιταλισμού, είτε γενικά είτε και πολύ περισσότερο στις γνωστές, σημερινές συνθήκες των «νόμων της αγοράς», του σκληρού ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης της ασυδοσίας του κεφαλαίου. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι αυτό ήταν δυνατό. Ποια οικονομία θα αναπτυσσόταν, τα κέρδη της ολιγαρχίας ή τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και του λαού; Ποια προγράμματα, έργα, κλπ., κλπ., θα προωθούνταν και τίνος τα συμφέροντα θα εξυπηρετούσαν; Της παραπέρα ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΕ, στα πλαίσια του γενικότερου καταμερισμού εργασίας που αποφασίζουν οι Βρυξέλλες και διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως ο ΠΟΕ, ή του λαού μας;

... και το Γ` ΚΠΣ

Και μπορεί, βέβαια, να μας απαντήσει κάποιος -ίσως και από την ηγεσία του ΣΥΝ, αν και πολύ αμφιβάλλουμε- ότι το ζήτημα αυτό είναι υπαρκτό και αποτελεί αντικείμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Πολύ σωστά. Αρα, το πρώτιστο ζήτημα αυτό είναι: οι πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα. `Η, για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι, ο φιλομονοπωλιακός και αντιλαϊκός χαρακτήρας και περιεχόμενο των πολιτικών αυτών, των οποίων τους στόχους θέλει και επιχειρεί να εξυπηρετήσει και το Γ` ΚΠΣ. Γεγονός, το οποίο κάνει το χαρακτήρα του -όπως και όποιων άλλων κοινοτικών εισροών- ασυμβίβαστο με οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση φιλολαϊκής αξιοποίησής του, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση ύπαρξης των αναγκαίων θεσμών, κλπ., κλπ.

Ολ' αυτά, όμως, είναι... ακατανόητα για την ηγεσία του ΣΥΝ, αφού δε... συνάδουν με τις λογικές του «ευρω-μονόδρομου», στις οποίες είναι αμετανόητα εγκλωβισμένη. Κι έτσι, προτιμά να ασχολείται με τα δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα των μορφών διαχείρισης. Οχι, όμως, με αυτό καθ' αυτό το πολιτικό και ταξικό περιεχόμενο του Γ` ΚΠΣ και των στόχων που εξυπηρετεί.

«Μαϊμουδιές»...

Κοντά 90.000 (!) νέα μέλη - μαϊμούδες εγγράψανε στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικές τάσεις του κόμματος τις τελευταίες δέκα μέρες! Το φαινόμενο αντανακλά ασφαλώς τη χωρίς αρχές προσπάθεια και των μεν - της ηγετικής ομάδας - και των δεν - της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» - να αυξήσουν τα «κουκιά» τους στο συνέδριο.

Και μπορεί, βέβαια, η κατάντια αυτή να γίνεται εύκολα αντιληπτή στους πάντες, αλλά η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος έχει διαφορετική γνώμη. Δέστε πώς εξήγησε το γεγονός των... αθρόων εγγραφών στο ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της ΚΕ του: «Η ελληνική κοινωνία ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κι αυτό είναι το κριτήριο με βάση το οποίο εξηγούνται όλα τα φαινόμενα αυτά»!

Αυτή ήταν η εξήγηση του κ. Σκανδαλίδη... Τι να σχολιάσεις τώρα με όλες αυτές τις... «μαϊμουδιές»;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το δίδυμο της αντιλαϊκής πολιτικής

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον τα κρούσματα βίας και αυταρχισμού που εκδηλώνονται από την πλευρά της κυβέρνησης σε βάρος του εργαζομένων και εν γένει ενάντια σε ό,τι αμφισβητεί και θέτει εμπόδια στην πολιτική ισοπέδωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων του λαού. Αυτή η ρεβανσιστική πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του κατά των λαϊκών κατακτήσεων ξετυλίγεται μεθοδικά, συστηματικά και, σε πολλές περιπτώσεις, σε συντονισμό ή σε εφαρμογή κατευθύνσεων διεθνών κέντρων, είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε της «νέας τάξης» και της «παγκοσμιοποίησης». Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικά της κατάστασης που πάνε να διαμορφώσουν.

Σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και εκφοβισμού των εργαζομένων καλούν εφτά συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε απολογία για την πρόσφατη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας. Στη Λάρισα αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται σε εφαρμογή επιχείρηση παρακολούθησης στελεχών του ΚΚΕ από την Αστυνομία και ποιος ξέρει ποιες άλλες ελληνικές και ξένες δυνάμεις, με στόχο την καταγραφή των κινήσεων του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και το μεγάλο θέμα των ημερών, που άπτεται άμεσα και καθημερινά με την υπόθεση της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι, σε τελική ανάλυση, αυτό που ζητάνε είναι να συνεχίσει να υπάρχει το ΙΚΑ και να παρέχει περίθαλψη στους ασφαλισμένους του με τους ίδιους ως εργαζόμενους στο χώρο αυτό. Η κυβέρνηση, απέναντι σ' αυτό το αίτημα, απαντάει με προσφυγή στα δικαστήρια, για να βγάλει παράνομη την απεργία και ταυτόχρονα μετατρέπει σε ομήρους της πολιτικής της στρατιές εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ελπίζοντας ότι θα τους στρέψει κατά των απεργών γιατρών με βάση τη θεωρία περί «κοινωνικού αυτοματισμού». Ομως, αυτός ο «αυτοματισμός» μπορεί και να γίνει μπούμερανγκ και να στρέψει την οργή των ασφαλισμένων κατά της κυβέρνησης.

Οι στόχοι αυτής της επίθεσης είναι πολλαπλοί. Θέλουν να γονατίσουν τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, επιδιώκοντας τη μακροχρόνια καθυπόταξη της συνείδησής τους. Θέλουν να κάνουν τους εργαζόμενους να πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αντίστασης και ότι όποιος αγωνίζεται είναι χαμένος διπλά, δηλαδή και ζημιωμένος και χωρίς κανένα κέρδος. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό δεν μπορούν παρά να αποκαλύπτουν τι είναι αυτό που τους φοβίζει. Και πράγματι τους φοβίζει η αμφισβήτηση της πολιτικής τους, τους φοβίζει ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων για την εξασφάλιση των κατακτήσεών τους και για τη διεκδίκηση καινούριων.

Ολα αυτά δείχνουν πόσο επισφαλείς και πόσο αδύναμοι είναι οι φερόμενοι ως «παντοδύναμοι» εκφραστές αυτού του συστήματος, οι οποίοι, ωστόσο, δε μένουν εδώ. Κλιμακώνουν την αντιδραστική πολιτική τους και την επίθεσή τους. Αντιλαϊκή - αντικοινωνική πολιτική και αυταρχισμός πάνε μαζί, είναι οι δύο όψεις ενός και του αυτού νομίσματος. Γι' αυτό προχωράει εκ παραλλήλου με την αντιλαϊκή πολιτική η θεσμική εδραίωση του αυταρχικού κράτους. Εφτιαζαν, λοιπόν, κατόπιν παραγγελίας και υπαγόρευσης από τις ΗΠΑ, τον «τρομονόμο». Στα συρτάρια έχουν έτοιμο το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και με πρώτη ευκαιρία θα το βγάλουν στην επιφάνεια και αυτό.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα εντός των ελληνικών συνόρων. Το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, που έρχεται σηματοδοτεί πιο «σφιχτή» αντικοινωνική πολιτική και μεγαλύτερο αυταρχισμό από τις κυβερνήσεις. Τα γεγονότα πριν λίγες μέρες στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας προχτές και όσα αναμένεται να ακολουθήσουν στη Γένοβα φωτίζουν μια πορεία μέσα στο σκοτάδι της «νέας τάξης». Οι κοινωνίες που τελούν κάτω από το ζυγό της αντιλαϊκής - αντικοινωνικής πολιτικής, σηκώνουν κεφάλι στην καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» και τα προβλήματα των εργαζομένων μπαίνουν στην πρώτη γραμμή.

«Λυκοδικείο»

Ο λύκος

ντύθηκε αρνί

κι ο μασκαράς

βελάζει

κι αντί

να είναι στο σκαμνί,

έτσι που αίμα στάζει

το θύμα του,

το πρόβατο,

έπιασε και δικάζει!

* * *

Αυτός

στη μέση καθιστός

κι ως δικαστάδες

άλλοι

- άξιος όλων

ο μιστός -

ο γύπας, το τσακάλι

και στο αρνί

ισόβια ρίχνουνε

στο κεφάλι!

* * *

Κι αφού

φορτώνουν στον αμνό

ό,τι αυτούς

βαρύνει

αναφωνούνε

στο κοινό

«Ιδού η Δικαιοσύνη»

και για καινούρια

επιδρομή κινούν

μετά τα κτήνη!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ