Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

«Τρελή» πολιτική

Ούτε ένα άλλοθι δεν μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση για το κρούσμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας που εντοπίστηκε στο Κιλκίς. Το ξέσπασμα του σκανδάλου -το 'λεγαν όλοι οι ειδικοί- ήταν αναμενόμενο. Ετσι, τα... εύσημα που αποδίδει στον εαυτό του ο υπουργός Γεωργίας για το γεγονός ότι καταγράφηκε το περιστατικό, ούτε ως μαύρο αστείο, δεν μπορεί να εκληφθεί. Περισσότερο με αναίδεια και πρόκληση μοιάζει για τους καταναλωτές της χώρας, τους οποίους ο ίδιος προσωπικά διαβεβαίωνε μέχρι και προχτές, για την απόλυτη καταλληλότητα των ελληνικών κρεάτων... Αλλα τώρα όλοι μας ζούμε έναν ανείπωτο διατροφικό εφιάλτη.

Η νόσος των «τρελών αγελάδων» και η εξάπλωσή της σ' ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα των συνεπειών που μπορεί να έχει στη δημόσια υγεία η ασυδοσία του κεφαλαίου, όταν οι εκπρόσωποί του κυνηγούν το υπερκέρδος. Η αλληλουχία των γεγονότων είναι γνωστή. Το αμόκ των πολυεθνικών για μεγαλύτερα κέρδη, οδήγησε στην παραγωγή ειδικών παχυντικών ζωοτροφών, που περιείχαν από υποπροϊόντα κρέατος, μέχρι και νεκρά ζώα. Η εκτροφή των μηρυκαστικών με τέτοιες τροφές, μπορεί να εξασφάλισε πολύ χαμηλότερο κόστος για την παραγωγή κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, προκάλεσε όμως, όπως ήταν φυσικό, μια σειρά παρενέργειες στο ίδιο το ζωικό κεφάλαιο. Μία από τις παρενέργειες, αυτή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, ανιχνεύτηκε ότι μεταδίδεται, με θανατηφόρα αποτελέσματα, και στον άνθρωπο.

Η άλλη πλευρά του ίδιου προβλήματος, είναι ότι ουδείς, στα πλαίσια της ενοποιημένης αγοράς και σε καθεστώς ανεξέλεγκτης μετακίνησης των ζώων, μπορεί να θεωρηθεί προστατευμένος. Με βάση την κτηνοτροφική πολιτική που συναποφάσισε η κυβέρνηση με τα όργανα της ΕΕ, οποιαδήποτε ασθένεια εκδηλωθεί στη μια χώρα, είναι απολύτως πιθανό να εμφανιστεί και σε μία ή περισσότερες άλλες. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για χώρες, που, με βάση τις ρυθμίσεις της ΕΕ, είναι υποχρεωμένες να κάνουν συνεχώς εισαγωγές. Ολα τα άλλα περί ελληνικών ζώων και κρεάτων, όταν μιλάμε ειδικά για βοοειδή, είναι για τα «μάτια του κόσμου». Η αλήθεια είναι ότι σήμερα στη χώρα μας εκτός από σφάγια, που είναι προς άμεση κατανάλωση, εισάγονται μικρά ζώα για πάχυνση ή γαλακτοπαραγωγή, αγελάδες σε κατάσταση κυοφορίας και σπέρμα που προορίζεται για αναπαραγωγή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το κρέας που θα διακινηθεί στην αγορά, φέρει την ένδειξη «ελληνικό», αλλά ο καθένας καταλαβαίνει για τι είδους ελληνική παραγωγή πρόκειται. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις «πάμπολλες περιπτώσεις» - όπως εκ των υστέρων ομολογούν οι αρμόδιοι- που στην αγορά εμφανίζονται ψεύτικες πινακίδες για τη χώρα προέλευσης των κρεάτων που πωλούνται, τότε ο καθένας καταλαβαίνει όχι τόσο πόσο κάλπικες είναι οι όποιες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά πόσο ανοχύρωτοι είμαστε όλοι μας, μπροστά στην ασυδοσία, εκείνων που δε διστάζουν να κερδοσκοπούν θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία, τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και επειδή έχει αφήσει ανυπεράσπιστη τη χώρα στο θέμα των ουσιαστικών ελέγχων, των κρεάτων που εισάγονται και εκείνων που διακινούνται στην τελική κατανάλωση. Ενδεικτικό είναι ότι τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των ζώων και των κρεάτων δε δίνονται πλέον από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αλλά από κτηνιάτρους των χωρών που κάνουν τις... εξαγωγές. Η πλήρης υιοθέτηση τέτοιων επιλογών, μάλιστα, είχε σαν αποτέλεσμα, όπως πολύ πρόσφατα κατάγγειλε το ΚΚΕ στη Βουλή, να υποβαθμιστούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και να διαλυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ