Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Ηρεμη η πρώτη μέρα της απεργίας

ΧΑΡΑΡΕ.-

Σε αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό βρίσκεται, από χτες το πρωί, η πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, όπως και οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, μετά την απόφαση έναρξης διήμερης πανεθνικής απεργίας από το Κογκρέσο Εργατικών Συνδικάτων της χώρας. Το Κογκρέσο, που αριθμεί περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη, διαμαρτύρεται για την άρνηση της κυβέρνησης του Προέδρου Μουγκάμπε να αναστείλει την απόφαση νέας αύξησης, κατά 70%, της τιμής των καυσίμων, που ανακοινώθηκε στις 12 του Ιούνη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ημέρα κύλησε, σχετικά ήρεμα στην πρωτεύουσα Χαράρε, με εξαίρεση την πυρπόληση 3 φορτηγών μεταφοράς ψωμιού, ενώ η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου των Συνδικάτων Λοβεμόρε Ματόμπο έκανε έκκληση στους εργαζομένους και στα μέλη των συνδικάτων να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απέχουν από κάθε βίαιη συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρηνική πραγματοποίηση της διήμερης απεργίας. Ο φόβος για πρόκληση επεισοδίων είναι έντονος με δεδομένη την πείρα του περασμένου έτους, όταν κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας για την αύξηση της τιμής του ψωμιού, ξέσπασαν ταραχές, που αντιμετωπίστηκαν με σκληρή καταστολή από αστυνομία και στρατό.

Τους τελευταίους 14 μήνες η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης καυσίμων, καθώς οι ξένοι προμηθευτές πετρελαίου διέκοψαν την παροχή του προς τη Ζιμπάμπουε, ζητώντας να καλυφθεί μέρος των οφειλών της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας. Εκτοτε, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί τρεις φορές με αποτέλεσμα οι τιμές ακόμη και των πιο βασικών αγαθών, όπως το ψωμί, να είναι αστρονομικές και απρόσιτες για την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ