Τετάρτη 4 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επικίνδυνοι τριγμοί στην εκεχειρία

Απειλές παραίτησης από τον οργισμένο Πέρες που κατηγορεί υπουργούς και στρατό ότι επιμένουν σε «τραγικά πολιτικά λάθη» στην τακτική τους απέναντι στους Παλαιστινίους

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στις δολοφονίες ακριβείας

Associated Press

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στις δολοφονίες ακριβείας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Την προσήλωσή της στην τήρηση της εκεχειρίας, που πέτυχε ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, την παράταση της τακτικής της «αυτοσυγκράτησης», αλλά και τη διατήρηση του δικαιώματός της να προχωρεί σε «δολοφονίες ακριβείας ως μέσο αυτοάμυνας», επαναδιατύπωσε, χτες, η ισραηλινή κυβέρνηση μετά από άλλη μια σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο περιθώριο, όμως, της κοινής αυτής ανακοίνωσης, σοβαρή διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει, πλέον, ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση, προκαλώντας κλυδωνισμούς στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Την ίδια στιγμή, η ένταση με τους Παλαιστινίους παραμένει μεγάλη και Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν, τηρώντας την ανωνυμία τους, ότι δεν είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εκεχειρίας.

Την τήρηση της τακτικής «αυτοσυγκράτησης» προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ η εκεχειρία με τους Παλαιστινίους ενέκρινε, εκ νέου, χτες, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο θα κληθεί να επανεξετάσει το θέμα πολύ σύντομα, για να εκτιμήσει τα επίπεδα βίας. Εντούτοις, στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα της «αυτοάμυνας», μέσω δολοφονιών ακριβείας. Υπέρ της τακτικής αυτής, τάχθηκε απερίφραστα, εκτός από το Υπουργικό Συμβούλιο, και ο Αρχηγός του Ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ.

Ο Ισραηλινός αξιωματικός, μάλιστα, υπεραμύνθηκε των «δολοφονιών ακριβείας» και απέναντι στις επικρίσεις της αμερικανικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, όπου είχε σχετικές συνομιλίες με τη σύμβουλο ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. Ο Σαούλ Μοφάζ επέσπευσε τη λήξη του ταξιδιού του εξαιτίας της νέας όξυνσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Ασχέτως επικρίσεων, πάντως, η Ουάσιγκτον συντάχθηκε στο πλευρό της ισραηλινής ηγεσίας στην εκτίμησή της ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει καταβάλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να ελέγξει τη δράση των εξτρεμιστών και τα βίαια επεισόδια.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Ισραηλινής υφυπουργού Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν Πελόσοφ, η οποία ισχυρίστηκε ότι η εκεχειρία, μέχρι στιγμής, είναι μονομερής και γι' αυτό το λόγο η ισραηλινή ηγεσία δεν προχωρεί σε περαιτέρω υλοποίηση των δεσμεύσεών της, αναμένοντας την ανάλογη συμπεριφορά και από την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Ράμπιν - Πελόσοφ απάντησε σιβυλλικά ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» σε ερώτηση για το κατά πόσο αληθεύει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, έτοιμα τα σχέδια μιας ευρύτατης επιχείρησης σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας. Πάντως, το μέλλον της εκεχειρίας δε φαντάζει ευοίωνο ούτε για τους εμπνευστές της. Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, η ισραηλινο - παλαιστινιακή εκεχειρία μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή και σχεδόν τίποτε δε φαίνεται ικανό να αναστρέψει αυτή την πορεία, ενώ χαρακτήριζαν «σχεδόν αδύνατη» την εφαρμογή της σχεδιαζόμενης μιας βδομάδας ηρεμίας ως προάγγελο μιας περιόδου 6 βδομάδων ηρεμίας.

Διόλου αισιόδοξα δεν είναι τα μηνύματα και από τη μεταμεσονύκτια συνάντηση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους ασφαλείας, με στόχο τη λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της εκεχειρίας. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν τη συνάντηση «ολική αποτυχία». Τη βαθιά ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε και η βελγική προεδρία της ΕΕ, η οποία συνέστησε αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές, αλλά και στη Συρία, με αφορμή την ένταση στα συρο-ισραηλινά σύνορα.

Εκρηξη Πέρες

«Αν δεν μπορώ να ασκήσω εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει λόγος να είμαι υπουργός Εξωτερικών» φέρεται να δήλωσε οργισμένος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Κνεσσέτ, ο Σιμόν Πέρες. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον συναδέλφων του στην κυβέρνηση, χωρίς να τους κατονομάσει, κατηγορώντας τους ότι «αποδυναμώνουν κάθε δυνατότητα πολιτικής αποκλιμάκωσης της κατάστασης, υπονομεύοντας διαρκώς την εξουσίας του Γιάσερ Αραφάτ και της Παλαιστινιακής Αρχής».

Ο Σιμόν Πέρες εκτίμησε ότι η εκεχειρία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, και προειδοποίησε ότι «αν καταρρεύσει το αιματοκύλισμα και η βία στην περιοχή δε θα έχει προηγούμενο, γι' αυτό και θα πρέπει να τηρηθεί με κάθε τρόπο». Ο Ισραηλινός υπουργός φέρεται να άσκησε οργισμένως σφοδρή κριτική και στην ηγεσία του ισραηλινού στρατού και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την τακτική που ακολουθούν, τονίζοντας ότι «τα ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια και οι δεκάδες παράνομοι εποικισμοί πρέπει, τάχιστα και πάση θυσία, να απομακρυνθούν από το εσωτερικό των παλαιστινιακών εδαφών. Οσο παραμένουν εκεί, τραβούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε κάτι που έχει ομοφώνως καταδικάσει ως παράνομο υπό κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και επιβεβαιώνει την παραβίαση της εκεχειρίας. Είναι τραγικό πολιτικό λάθος», φέρεται να κατέληξε ο Σιμόν Πέρες, επαναλαμβάνοντας την απειλή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Ενταση και νέοι νεκροί

Τους επικίνδυνους κλυδωνισμούς της εύθραυστης εκεχειρίας επισήμανε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, ο οποίος κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «κάθε φορά που η εκεχειρία τείνει να επιτευχθεί, προκαλεί ένα νέο πρόβλημα, προβάλλει ένα νέο αίτημα». Η κατάσταση, πάντως, στα αυτόνομα εδάφη παραμένει εκρηκτική. Χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε το πτώμα ενός εποίκου ποιμένα, λίγα μέτρα από τον εβραϊκό εποικισμό της Χεβρώνα και εκτιμά ότι δέχτηκε επίθεση από δύο ενόπλους. Λίγη ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκε στο χωριό Σάλεχ της Δυτικής Οχθης η κηδεία ενός Παλαιστινίου ταξιτζή, ο οποίος δολοφονήθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες, από Ισραηλινούς στρατιώτες «κατά λάθος», επειδή οι κινήσεις του κρίθηκαν ύποπτες, ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στο χωριό. Από πυρά αγνώστων ενόπλων τραυματίστηκε, επίσης, άλλος ένας έποικος στην περίμετρο της Ναμπλούς. Η Χεβρώνα, όπως και η Ναμπλούς, έχουν, ξανά, τεθεί υπό αυστηρό αποκλεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ