Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γονάτισε το Δρομοκαΐτειο

Μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχής υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη γύμνια της Ψυχικής Υγείας στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, έχουν γονατίσει στην κυριολεξία το Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο.

Το 2008 δούλευαν 650 εργαζόμενοι και σήμερα - λόγω των συνταξιοδοτήσεων - είναι 400 σε 1.000 οργανικές θέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου των εργαζομένων. Για το 2015 προϋπολογίστηκαν 5 εκ. ευρώ και έχουν εκταμιευτεί μόλις 200.000 ευρώ.

Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της σίτισης των ασθενών καθώς: Στο διαιτολόγιο είναι πια δυσεύρετα τα απαραίτητα υλικά, όπως κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.ά. Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα της σίτισης και στους ξενώνες του ψυχιατρείου.

Το Νοσοκομείο οφείλει χρήματα πολλών μηνών στους εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από πέντε μήνες. Ταυτόχρονα, τα χρέη προς τους προμηθευτές ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ.

Το Δρομοκαΐτειο εφημερεύει για όλη τη χώρα δύο ημέρες (24ωρα) τη βδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) και εισάγει 30-40 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Οι ασθενείς που εισάγονται -εκ των οποίων το 70% με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό- είναι πολύ περισσότεροι από τις διαθέσιμες για κάθε εφημερία κλίνες. Διαθέτει 160 κλίνες οξέων περιστατικών και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της εφημερίας επιστρατεύεται μεγαλύτερο μέρος απ' τις 600 κλίνες του ψυχιατρείου. Ετσι παρατηρείται, νεοεισερχόμενοι ασθενείς (δηλαδή οξέα περιστατικά) να νοσηλεύονται σε Νοσηλευτικά Τμήματα χρονίως πασχόντων ή στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα (αν και νέοι σε ηλικία) ή στο τμήμα μέσης Νοσηλείας.

Ο αποδεκατισμός του προσωπικού έχει οδηγήσει την κάλυψη νοσηλευτικών τμημάτων με 40 ασθενείς από μία νοσηλεύτρια.

Σε Νοσηλευτικά Τμήματα των 40 ασθενών η κάθε βάρδια καλύπτεται από μία Νοσηλεύτρια με αυξημένη επικινδυνότητα. Τακτικά έχουμε ξυλοδαρμούς ασθενών ή προσωπικού από ασθενείς σε διέγερση.

Παρά τη δεινή κατάσταση, το Δρομοκαΐτειο υποχρεώθηκε, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, στις 24.7.2015 να δανείσει γάζες και σύριγγες στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο εφημέρευε!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ