Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραπλανά το λαό

Χειροκρότημα στο νέο μνημόνιο ζητά από το λαό ο Αλ. Τσίπρας

Phasma

Χειροκρότημα στο νέο μνημόνιο ζητά από το λαό ο Αλ. Τσίπρας
Για άλλη μια φορά, χτες, ο πρωθυπουργός στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε τα νομοσχέδια που έχει φέρει μέχρι τώρα η κυβέρνησή του. Αυτά για την «ανθρωπιστική κρίση», τις 100 δόσεις, κάποιες προσλήψεις στο Δημόσιο, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την ιθαγένεια και την κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Χαρακτήρισε αυτά τα νομοσχέδια τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτά τα «ψίχουλα» που θεσμοθέτησε η συγκυβέρνηση, τα μοστράρει για να παραπλανήσει το λαό. Κι αυτό γιατί, την ίδια στιγμή τα μέτρα που ήδη ψήφισε επιβαρύνουν δραματικά τα λαϊκά νοικοκυριά. Και μόνο η αύξηση των εισφορών και του ΦΠΑ σε μια σειρά από είδη διατροφής που αγοράζουν οι λαϊκές οικογένειες, μειώνει ακόμα περισσότερο το πενιχρό εργατικό εισόδημα. Δεν φτάνει που εμπαίζει το λαό, του λέει επιπλέον ότι πρέπει να αισθάνεται και περήφανος για την καταστροφή του. Ντροπή...

Δεν σώζονται

Μετά και την ανοιχτή υπεράσπιση του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι πλέον ως «αναγκαστικό συμβιβασμό», αλλά ως καλύτερο από τα προηγούμενα μνημόνια, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε, διάφοροι εντός του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να σώσουν οτιδήποτε κι αν σώζεται, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές και τις αξίες του, όπως προχτές μιλούσαν για επιστροφή της ΕΕ στις αρχές και τις αξίες της.

Μόνο ως αριστερή απόχη μπορούν να λειτουργούν τέτοιες θέσεις. Γιατί αυτή η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Οπως η θέση ότι η ΕΕ είναι κάτι μεταλλασσόμενο που μπορεί να γίνει και «των λαών», ενώ είναι ιμπεριαλιστική ένωση, προβοκάρει τον αγώνα για αποδέσμευση, έτσι και η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι εξαρχής δύναμη συμβιβασμού με το κεφάλαιο, μπορεί να λειτουργήσει για το συμφέρον του λαού, είναι θέση εγκλωβισμού εργατικών δυνάμεων κάτω από τη σημαία του αντίπαλου.

Οι «βέλτιστες πρακτικές» αλά ... Πολωνία

Τα «φρούτα» του καπιταλισμού στη σημερινή φάση της κρίσης δεν αργούν να ευδοκιμήσουν σε κάθε χώρα, αφού επιλέγονται από τους κεφαλαιοκράτες, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Τέτοιο «φρούτο» είναι το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και η διεύρυνση των λεγόμενων «συμβολαίων σκουπιδιών», δηλαδή συμβάσεις εργασίας ωρών ή μικρού χρονικού διαστήματος χωρίς ασφάλιση και άλλα δικαιώματα. Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι η Πολωνία κρατάει την πρωτιά στις 28 χώρες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, όπου το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού της έχει τέτοιες εργασιακές σχέσεις - σκουπίδια.

Στη συγκεκριμένη χώρα που ο λαός της τα τελευταία 25 χρόνια βιώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, αυτού του είδους οι συμβάσεις είχαν αρχικά ξεκινήσει για καλλιτέχνες ή γενικότερα σε ελεύθερους επαγγελματίες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διαφορετικούς εργοδότες. Ομως, οι καπιταλιστές με το σιγόντο των κυβερνήσεων των αστών άδραξαν την ευκαιρία για να επεκτείνουν το μέτρο σε όλους τους κλάδους. Αυτές οι αντιλαϊκές αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που παρουσιάζονται ως «μεταρρυθμίσεις για να γίνει η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη» είναι στην ουσία οι λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», που συχνά επικαλούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξωραϊστές της λυκοσυμμαχίας ως ένωσης του κεφαλαίου. Μόνο που οι ...βέλτιστες πρακτικές είναι για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και όχι των εργαζομένων.

Στο περίμενε τα σχολεία...

Ακόμη δεν έχουν δοθεί στους δήμους τα χρήματα που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με πολλά και σοβαρά προβλήματα στις σχολικές αίθουσες, στις στέγες των κτιρίων, στους κοινόχρηστους χώρους. Δηλαδή, με προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν άμεσα, προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές το Σεπτέμβρη. Θα πείτε, εδώ δεν ξέρουμε αν θα έχουμε δασκάλους. Αυτά είναι μάλλον «ψιλά γράμματα» για τις ανάγκες που προτάσσουν το νέο «αριστερό» μνημόνιο και η πολιτική που καταδικάζει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Η προτεραιότητα

Την ώρα που στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συζητούσαν για το «καλό του λαού», δηλαδή για το πώς θα πλασαριστεί το τρίτο μνημόνιο, σε ένα άλλο σημείο της πρωτεύουσας, εκεί που η πολιτική διαλέγεται με την οικονομία, έγινε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τους εφοπλιστές. Τι έβγαλε αυτή η συνάντηση; Το δήλωσε καθαρά ο αρμόδιος υπουργός: «Η διατήρηση και η ενίσχυση του υπό ελληνική σημαία στόλου και των ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα συνιστούν προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και αποτελούν βασική προϋπόθεση για να παραμείνει η ελληνική ναυτιλία στις πρώτες θέσεις του κλάδου». Η φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός είναι χαρακτηριστική, καρμπόν με τις δηλώσεις προκατόχων του και αναδεικνύει το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Το καταγράφουμε για την περίπτωση που θα αρχίσουν πάλι αύριο να μας λένε ότι πολεμάνε την ολιγαρχία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1818 Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρίας.

1886 Πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης της κλασικής μουσικής Φραντς Λιστ.

1914 Δολοφονείται ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζ. Ζορές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε. Παρ' όλα αυτά, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από τους Γάλλους Σοσιαλδημοκράτες. Αντιθέτως, στις 4 Αυγούστου, στην κηδεία του Ζορές, οι εργάτες άκουσαν από τους ηγέτες του σοσιαλιστικού κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας το προδοτικό σύνθημα της «εθνικής ενότητας» και της κατάπαυσης του ταξικού αγώνα. Οι Γάλλοι σοσιαλσοβινιστές διαβεβαίωναν τους εργάτες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυνόμενη πλευρά», οι «φορείς της προόδου» στον αγώνα εναντίον του «επιθετικού πρωσισμού».

1920 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (31/7 - 1/8/1920).

1920 Δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς ο αντιβενιζελικός πολιτικός Ιωνας Δραγούμης.

1932 Στις γερμανικές εκλογές του 1932 το Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ έρχεται για πρώτη φορά πρώτο συγκεντρώνοντας 37,23% (από 18,25% στις προηγούμενες εκλογές). Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομμουνιστές τρίτοι με 14,32% (+1,19%).

1940 Σε σύσκεψη των ηγετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της ναζιστικής Γερμανίας αποφασίζεται η προετοιμασία του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1943 ΕΑΜίτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στο λαό.

1956 Υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τον Ωνάση, με την οποία του εκχωρούσε τις ελληνικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού.

1960 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας. Στις ελληνικές κοινότητες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊωάννου) έλαβε 35%. Πρώτο ήρθε το «Πατριωτικό Μέτωπο» του Γλ. Κληρίδη με 56,1%.

1972 Στις φυλακές της Κέρκυρας 20 πολιτικοί κρατούμενοι κατεβαίνουν σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομόνωση στην οποία κρατούνταν.

1991 ΕΣΣΔ και ΗΠΑ υπογράφουν τη συμφωνία START I για τον περιορισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org