Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 - αριθ. φύλλου: 12203

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Συζητάνε πότε και πώς θα τα εφαρμόσουν

ΣΕΛ.  5
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Η «αλλαγή στις οικονομικές συνθήκες» ανεβάζει τον αντιλαϊκό πήχη του νέου μνημονίου

Στο λαό τα «σπασμένα» από την προβλεπόμενη νέα κατρακύλα του ΑΕΠ και τις συνέπειες των «κεφαλαιακών ελέγχων»


ΣΕΛ.  5

Κυβερνητική δέσμευση για μονιμοποίηση του αντιλαϊκού χαρατσιού
  • «Δούλεμα ψιλό γαζί» με διαρροές για «τροποποιήσεις προς άρση αδικιών», όταν διατηρείται το χαράτσωμα της λαϊκής κατοικίας και της μικρής ακίνητης περιουσίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.
  • Ο ΕΝΦΙΑ έχει «ξεχωριστή» θέση μέσα στη νέα φοροκαταιγίδα που θα αντιμετωπίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα τους αμέσως επόμενους μήνες.
  • Ακόμα δεν έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα των δόσεων που θα φορτωθούν στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά για φέτος, ωστόσο αναμένεται η πρώτη δόση της «λυπητερής» να μην πάει πιο μακριά από τον Οκτώβρη.
  • Η κυβέρνηση θα εντείνει τις πιέσεις, καθώς και τα περί... «πατριωτικού καθήκοντος», για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεγκλωβισμός...

«Πρέπει να εκπονήσουμε σχέδιο απεγκλωβισμού απ' τα μνημόνια μετά τη συμφωνία». Αυτή ήταν η επωδός πολλών τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής τους Επιτροπής. Δηλαδή, προχωράμε στη συμφωνία - μνημόνιο, την ψηφίζουμε, ξεκινάμε την υλοποίησή της γιατί χωρίς αυτή χρηματοδότηση δεν υπάρχει και στη συνέχεια ψάχνουμε να βρούμε πώς θα απεγκλωβιστούμε. Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει τον εγκλωβισμό του λαού στα μνημόνια, εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για έναν και βασικό λόγο: Τη στήριιξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, την αναζωογόνηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τη συμμετοχή στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αυτό δεν αφορά μόνο την κομματική και κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και την κομματική μειοψηφία, όχι μόνο αυτούς που επαναλαμβάνουν τα στερεότυπα του ευρωμονόδρομου αλλά και τους οπαδούς της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα.

Αν προσέξει κανείς τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της «αριστερής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τα ριζοσπαστικά και ψευτο-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα θα δει ότι η αντίθεσή τους στη νέα συμφωνία αφορά την αποτελεσματικότητά της στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας (βλέπε ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση). Με το ίδιο κριτήριο προκρίνουν το ενδεχόμενο περάσματος σε νέο εθνικό νόμισμα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει μεσοπρόθεσμα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Ομως, ούτε αυτός ο δρόμος σημαίνει απεγκλωβισμό του λαού, των εργαζομένων από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, από την ένταση της εκμετάλλευσης, από τα αντιλαϊκά μέτρα που είναι ζωτικά για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, είτε αυτή έχει ευρώ είτε κάποιο άλλο, εθνικό νόμισμα. Συνεπώς, για ποιον απεγκλωβισμό μιλάνε οι του ΣΥΡΙΖΑ;

Πέρα, λοιπόν, από τις πραγματικές αντιθέσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αντανακλώντας ενδοαστικές αντιθέσεις για το τι συμφέρει περισσότερο το κεφάλαιο, υπάρχει και μια μεθοδευμένη προσπάθεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να υλοποιήσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα χωρίς όμως να τα χρεωθεί, χωρίς να πάθει αυτό που έπαθαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και το αστικό πολιτικό σύστημα, την αστική εξουσία, αυτό θα είναι σημαντικό στοίχημα. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και ως παραμύθι το σύνθημα του «σχεδίου σταδιακού απεγκλωβισμού απ' τα μνημόνια», μια νέα ψεύτικη υπόσχεση, μια νέα ψευδαίσθηση.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μην εγκλωβιστούν σε αυτό το νέο ψέμα. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι μοναδικός δρόμος για τον πραγματικό απεγκλωβισμό του λαού από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μεγάλη ανεργία είναι ο δρόμος της ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους.


Eurokinissi

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την αντιπυρική προστασία

Παρέμβαση πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηρακλείου.


ΣΕΛ.  8


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνάντηση με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών

ΣΕΛ.  13
ΗΠΑ
Τι καταγράφει ο «χάρτης» της ανεργίας και της απασχόλησης

ΣΕΛ.  10  -  11
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οξύνεται η ανισομετρία, εντείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org