Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ελάχιστα έως ανύπαρκτα τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Κλιμάκιο της ΤΟ Λακωνίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου και τον Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης, Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο έκαναν περιοδεία στις πληγείσες περιοχές από τη μεγάλη φωτιά στην Νεάπολη της Λακωνίας, τo Σάββατο 25 Ιούλη.

Μία βδομάδα μετά τη μεγάλη καταστροφή, ελάχιστα μέχρι ανύπαρκτα μέτρα για στοιχειώδη ανακούφιση των πληγέντων έχουν παρθεί.

Χαρακτηριστικά, από τη συνάντηση με το δήμαρχο Μονεμβάσιας Ηρ. Τριχίλη και την ενημέρωση με στοιχεία που δόθηκαν στο κλιμάκιο, προκύπτει ότι περίπου 60.000 στρέμματα γεωργικής, δασικής και βοσκήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει άμεσος σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά φράγματα με κορμούς, για να αποφευχθεί νέα καταστροφή από πλημμύρες, σε περίπτωση έντονης ξαφνικής νεροποντής. Το μέγεθος της καταστροφής έφτασε ακόμα και ως τη θάλασσα, αφού η φωτιά σταμάτησε στην παραλία, καίγοντας δύο βάρκες, και αποκαΐδια φαίνονται με γυμνό μάτι ακόμα και στο νερό της θάλασσας.

Δεν έχει ανοίξει η διαδικασία ατομικών δηλώσεων των καταστροφών στον ΕΛΓΑ, αν και έχουν καεί περισσότερα από 100.000 ελαιόδεντρα, αλλά και αμπέλια , μελίσσια, ζώα κ.ά.

Ειδικά οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα επιβίωσης, αφού κατακάηκαν οι βοσκήσιμες εκτάσεις και ο μόνος τρόπος επιβίωσης των κοπαδιών είναι η παροχή δωρεάν ζωοτροφών μέχρι να δοθεί μονιμότερη λύση. Μέχρι τώρα καμία ποσότητα δεν δόθηκε από το κράτος στους 15 κτηνοτρόφους με 6.000 περίπου ζώα, στην περιοχή. Μικροποσότητες που φτάνουν μόνο για 2 - 3 μέρες, δόθηκαν δωρεάν από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και ιδιώτες. Ταυτόχρονα όπως είπαν κάτοικοι και κτηνοτρόφοι στο χωριό Αγιο Νικόλας, δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα να πάρουν λεφτά από την τράπεζα από τους λογαριασμούς τους, με τους περιορισμούς στις αναλήψεις.

Αλλά και αυτοί που κάηκε το σπίτι τους φιλοξενούνται σε συγγενείς, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα από το δήμο, την Περιφέρεια ή κεντρικά το κράτος επιδότηση ενοικίου, αφού είναι πολύ χαμηλά στην περιοχή.

Επίσης κάηκαν 6 επαγγελματικοί χώροι και οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τίποτα, ενώ δεν αναγνωρίζουν ως καταστροφή και συνεπώς ως αντικείμενο αποζημίωσης το καμένο αρδευτικό σύστημα (πλαστικοί σωλήνες, μπεκ κ.ά.) του κάθε αγροτικού νοικοκυριού.

Στις επισκέψεις στον Πυροσβεστικό σταθμό Μολάων και τη δασική υπηρεσία αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και μέσα, αφού ένας μόνο δασολόγος, ένας δασοπόνος και 9 δασοφύλακες είναι για 1,5 εκατ. στρέμματα, ενώ η απώλεια στη φωτιά του καινούργιου -ενός έτους- υδροφόρου οχήματος της πυροσβεστικής, δυσκολεύει την κατάσταση και επείγει η άμεση αντικατάστασή του.

Καθολική ήταν εξάλλου η άποψη να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη και στη συνάντηση με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Αγίων Αποστόλων Π. Μπατσάκη και τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Νεάπολης.

Η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα θα είναι η καλύτερη απάντηση

Από την πλευρά του κλιμακίου του ΚΚΕ, τονίστηκε η απαράδεκτη καθυστέρηση άμεσων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, απαιτώντας να κηρυχτεί η περιοχή πυρόπληκτη, με άμεση ενίσχυση των πληγέντων, άμεσα αντιπλημμυρικά φράγματα, δωρεάν επαρκείς ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους, απαλλαγή από τις εισφορές σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού κ.ά., πάγωμα χρεών, διατροφή και επιδότηση ενοικίου για τους πυροπαθείς άστεγους. Ταυτόχρονα θα το θέσουν στην Ευρωβουλή απαιτώντας έκτακτη ενίσχυση από το ταμείο αλληλεγγύης (από χρήματα δηλαδή των λαών των κρατών - μελών) για τους πληγέντες και τις υποδομές.

Ωστόσο τόνισαν ότι η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα που θα συσπειρώνει τους κατοίκους και θα διεκδικεί την επούλωση των πληγών και την αξιοπρεπή επιβίωση στον τόπο τους, είναι η καλύτερη δύναμη πίεσης και απάντησης, για να μην επιτρέψουν την εγκατάλειψη που γίνεται συνήθως, όταν σταματήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ