Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο «πόδι» για τις πυρκαγιές και την άμεση ανακούφιση των πληγέντων

Αμεση η κινητοποίηση των μελών και των οπαδών του Κόμματος, τόσο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Νεάπολη όσο και για την οργάνωση της πάλης των πυρόπληκτων

60.000 στρέμματα γεωργικής, δασικής και βοσκήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι όσα έχουν γίνει για τους πληγέντες...

Eurokinissi

60.000 στρέμματα γεωργικής, δασικής και βοσκήσιμης έκτασης έγιναν στάχτη, ενώ μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι όσα έχουν γίνει για τους πληγέντες...
Στο «πόδι» βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στη Νεάπολη της Λακωνίας, αλλά και στη συνέχεια: Τόσο για την οργάνωση της πάλης των πυρόπληκτων, όσο και συνολικά του λαού της περιοχής, για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί και για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στην κατεύθυνση των προτάσεων που έχει καταθέσει το Κόμμα, για ενίσχυση της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης.

Η φωτιά στη Νεάπολη ξεκίνησε περίπου στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής 17 Ιούλη και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή.

Ελάχιστη ώρα μετά είχε ενημερωθεί σχετικά η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ και αμέσως μπήκαν σε ετοιμότητα οι Κομματικές Οργανώσεις, ιδιαίτερα η ΚΟΒ Μολάων, στο χώρο ευθύνης της οποίας περιλαμβάνεται η περιοχή των Βατίκων.

Οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος που ήταν στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με τους κατοίκους για την κατάσβεση της φωτιάς. Το ίδιο έκαναν και μέλη και φίλοι του ΚΚΕ από άλλες περιοχές που βρίσκονταν στην περιοχή για διακοπές.

Κλιμάκιο του Κόμματος που πήγε αμέσως στην περιοχή της Νεάπολης, με επικεφαλής τον Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, και στο οποίο συμμετείχε επίσης η Ελένη Αναγνωστοπούλου, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Μονεμβασιάς, παρέμεινε όλη τη μέρα στην περιοχή της πυρκαγιάς και μεταξύ άλλων έκανε μια πρώτη εκτίμηση των καταστροφών σε καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κατέγραψε την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και υποδομών, καθώς και την προχειρότητα στο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του αστικού κράτους αλλά και προβλήματα σε ζητήματα προετοιμασίας τους.


apela.gr

Χαρακτηριστικό της άμεσης κινητοποίησης του κομματικού δυναμικού είναι το γεγονός ότι το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε στους Μολάους μεγάλη σύσκεψη μελών και οπαδών του Κόμματος από τη Νεάπολη και τη γύρω περιοχή.

Η κινητοποίηση αυτή συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, για την οργάνωση και τη στήριξη της πάλης των πυρόπληκτων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη την επομένη της πυρκαγιάς, το Σάββατο 18 Ιούλη, εκδόθηκε ανακοίνωση της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, με αιτήματα πάλης και διεκδικήσεις. Με την ανακοίνωση στο χέρι, από την ίδια κιόλας μέρα, καθώς και τις μέρες που ακολούθησαν, οι κομματικές δυνάμεις πρωί και απόγευμα έκαναν εξορμήσεις στη Νεάπολη και τα γύρω χωριά.

Στις 20 Ιούλη, με νέα ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή του Κόμματος ζήτησε άμεσα μέτρα για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους που είχαν τα κοπάδια τους από αιγοπρόβατα στις καμένες περιοχές (περίπου 6.000 αιγοπρόβατα) και αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς κάηκαν οι αποθήκες με τις ζωοτροφές τους και οι γεωργικές εκτάσεις που βοσκούσαν. Η παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης έκανε την Περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς να δώσουν υποσχέσεις για άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος.

Δυο μέρες μετά, εξάλλου, την Τετάρτη 22 Ιούλη, αγροτοκτηνοτρόφοι από τη Λακωνία, μεταξύ τους και από την περιοχή της Νεάπολης συμμετείχαν σε συλλαλητήριο στην Τρίπολη, ενώ την ίδια μέρα δική της ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΟΒ Μολάων του Κόμματος, με την οποία συνεχίστηκε η παρέμβαση των κομμουνιστών και τις επόμενες μέρες.

Στόχος πλέον είναι η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, για την προώθηση άμεσων αιτημάτων πάλης και τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των πληγέντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ