Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εκρηκτική κατάσταση «μυρίζει» και η επόμενη σχολική χρονιά

Περίπου 1,5 μήνας μένει από το άνοιγμα των σχολείων κι όλα δείχνουν ότι και η φετινή χρονιά θα αριθμεί χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά, πολυπληθή τμήματα, οδηγώντας τα σχολεία σε υπολειτουργία. Η φετινή σχολική χρονιά θα παίξει το δικό της, συμπληρωματικό, ρόλο στην αποκάλυψη των αναρίθμητων αυταπατών που επιχείρησε να σπείρει προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση, τσακίζοντας μορφωτικά δικαιώματα και ανοίγοντας το δρόμο για δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών - οι οποίοι κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα γίνουν παρά τις προ και μετεκλογικές υποσχέσεις - και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Ηδη, τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι τα εκπαιδευτικά κενά αγγίζουν τις 20.000 (πάνω από 25.000 τα υπολογίζουν οι εκπαιδευτικοί) και, όπως είπε, λεφτά υπάρχουν για 10.000 αναπληρωτές. Τα υπόλοιπα θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να τα καλύψουν με τσάμπα εργασία, δουλεύοντας «μια, δυο ωρίτσες παραπάνω»... Θυμίζουμε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε τα ιμάτιά του λέγοντας ότι θα καταργήσει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου και σήμερα έρχεται να περάσει από την πίσω πόρτα την τσάμπα εργασία στο Δημόσιο.

* * *

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν: Μετατάξεις, μεταθέσεις ειδικοτήτων, αποσπάσεις! Και μέσα σε όλα αυτά είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να γίνουν οι όποιες προσλήψεις αναπληρωτών που εξαγγέλλει η κυβέρνηση με βάση την εγκύκλιο Λοβέρδου (θα την έσκιζε προεκλογικά κι αυτήν...). Αυτό σημαίνει ότι για χιλιάδες αναπληρωτές δεν θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους για τα χρόνια 2010 - 12, ούτε η διπλή μοριοδότηση για τις δυσπρόσιτες περιοχές και παραμένει η διετής τιμωρία, όταν δηλαδή εκπαιδευτικοί αδιόριστοι αρνούνται διορισμό γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν εκεί που τους στέλνουν, ενώ χιλιάδες αναπληρωτές έχουν κι αυτό το καλοκαίρι πρόβλημα επιβίωσης καθώς δεν δικαιούνται να πάρουν ούτε το πενιχρό επίδομα του ταμείου ανεργίας.

Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, με στόχο να υλοποιηθεί κατά γράμμα η αντιεκπαιδευτική πολιτική, όπως αυτή απορρέει από τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, να εφαρμόσει μια βαθιά ταξική πολιτική, υπονομεύοντας το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης. Με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει νέα βάρη στις ζωές των λαϊκών οικογενειών, σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα εκείνους που δουλεύουν με όρους ελαστικής εργασίας. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κατευθύνσεων της ΕΕ (Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αντιλαϊκά ισοδύναμα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί), οδηγούν σε απώλεια χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στο χώρο της Εκπαίδευσης.

* * *

Οι μαθητές που θα κονσερβοποιούνται σε 30άρια τμήματα και πολλές φορές χωρίς καθηγητή στην έδρα, οι αναπληρωτές που θα κληθούν, για άλλη μια χρονιά, να κάνουν αίτηση χωρίς να ξέρουν εάν, πότε και πού θα προσληφθούν και οι γονείς που θα πρέπει να βάλουν πάλι βαθιά το χέρι σε άδεια τσέπη, για να πληρώσουν όσα θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν, έχουν κοινό αντίπαλο και περισσότερο από ποτέ κοινές ανάγκες και αγωνίες. Επιβάλλεται η συστράτευσή τους με τις δυνάμεις εκείνες που δεν χωρούν σε εφήμερες κι εύκολες υποσχέσεις, να βρεθούν στο δρόμο του αγώνα με το «πρώτο κουδούνι» της σχολικής χρονιάς διεκδικώντας μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, αξιοπρεπείς μισθούς και δουλειά με δικαιώματα. Την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, όσο και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Να διεκδικήσουν όλα όσα συνθέτουν το δικαίωμα στη μόρφωση.


Ε. Τζ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ