Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αθλιες οι συνθήκες εργασίας στον τουρισμό

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους "μαθητευόμενους" και άνεργους που μετέχουν στα επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα "κατάρτισης"

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, οι «μαθητευόμενοι» και οι άνεργοι που συμμετέχουν στα επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα «κατάρτισης», φέρνει στο επίκεντρο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, τουριστικοί και ξενοδοχειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν με κέρδη που προκύπτουν από την εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και από την αξιοποίηση προγραμμάτων που παρέχουν πάμφθηνους ή και τελείως τζάμπα εργαζόμενους. Την ίδια ώρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλιστη εργασία, τους άθλιους μισθούς, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια στους κατά τ' άλλα «παραδεισένιους» τόπους διακοπών. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί προγράμματα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων για προσλήψεις τζάμπα εργαζόμενων, χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ για μισθούς και ασφάλιση.

Με το Ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", 8.000 άνεργοι λαμβάνουν για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέχρι 2.458 ευρώ για 500 ώρες, χωρίς ασφάλιση - λιγότερα από 5ευρώ ευρώ την ώρα - ενώ οι πάροχοι κατάρτισης λαμβάνουν ως 1.360 ευρώ για κάθε άνεργο.

Οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εντείνουν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, υποκαθιστώντας τους εργαζόμενους με τζάμπα εργατικό δυναμικό. Γενικεύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας μέρας, καταγράφεται ηλικιακός ρατσισμός, δουλεμπορικά γραφεία φέρνουν από το εξωτερικό εργαζόμενους για βαριές δουλειές στα ξενοδοχεία, με άθλιους μισθούς, συνθήκες εργασίας και ωράρια.

Θύμα της εξοντωτικής δουλειάς υπήρξε μια 19χρονη Ουκρανή μαθητευόμενη που ξεψύχησε στην εργασία της σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο.

Τα αμύθητα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων παρά τη κρίση δεν σήμαναν αυξήσεις μισθών, αλλά δραστική μείωση, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη ελληνικών κυβερνήσεων και τρόικας για το ποιος ωφελείται από την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό, καθώς και για το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προωθούν το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή άθλιων εργασιακών συνθηκών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org