Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12201

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Στις πλάτες του λαού και πάλι τα «σπασμένα» της κρίσης του κεφαλαίου

Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός λογαριασμός του νέου μνημονίου, στο φόντο των εκτιμήσεων για νέα κατρακύλα του ΑΕΠ το 2015


ΣΕΛ.  5
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεκπαίδευση με το Ισραήλ στη Λάρισα για πολεμική δράση στο Ιράν!

ΣΕΛ.  3

Το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο έχει την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με φτηνά προπαγανδιστικά κόλπα ο πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθούν να θολώσουν τα νερά λέγοντας ότι το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο «δεν είναι δική τους ιδιοκτησία». Οτι είναι, δήθεν, αναγκασμένοι να το εφαρμόσουν για να σώσουν το λαό.

Ομως, η νέα συμφωνία έχει φαρδιά - πλατιά τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά του πρωθυπουργού. Οχι μόνο δε θα σώσουν το λαό αλλά τον καταδικάζουν σε χρεοκοπία διαρκείας.

Τα αντιλαϊκά μνημόνια τα γεννούν ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς, όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ κ.λπ. Οσοι ακολουθούν αυτό το δρόμο, ό,τι και να λένε, θα στηρίζουν αντιλαϊκές πολιτικές.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χωρίς ντροπή...

Ακούσαμε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα στη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα χτες. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κάποιος από όσα άκουσε, σε συνδυασμό με όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες αστικής διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και από όσα έχει βιώσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια με άλλες κυβερνήσεις και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση...

Παραδέχτηκε ότι το νέο μνημόνιο είναι χειρότερο από την πρόταση Γιούνκερ, για την οποία έκανε δημοψήφισμα. Σωστά. Πώς το αιτιολογεί; Δεν στεκόμαστε στον αισχρό εμπαιγμό του τύπου «...προεκλογικά δεν είπαμε ότι θα σκίζαμε τα μνημόνια. Ας αφήσουμε τις λαϊκίστικες προσεγγίσεις».

Το νέο μνημόνιο λέει είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός για το καλό του λαού. Εφτασε, δε, να επικαλεστεί ακόμα και τον Λένιν (!) για την ανάγκη των συμβιβασμών, για να τεκμηριώσει τη θέση του χωρίς καμιά ντροπή.

Πόση κοροϊδία και πόσο εμπαιγμό έχει αντέξει αυτός ο λαός, ειδικά τα τελευταία χρόνια; Και τώρα έφτασε η στιγμή που πρέπει να νιώσει και ...περήφανος. Το μνημόνιο είναι μονόδρομος για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του, γιατί έτσι προκρίνει το ελληνικό κεφάλαιο ότι πρέπει να γίνει, προκειμένου να εξασφαλίσει την ανάκαμψη των κερδών του εντός Ευρωζώνης. Ο συμβιβασμός που έκλεισε στις Βρυξέλλες ήταν για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους διαπραγματευόταν όλους αυτούς τους μήνες.

Αν, άλλωστε, οι συνθήκες τα φέρουν αλλιώς και το κεφάλαιο προκρίνει ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι ασύμφορη, έχει άλλους να ακουμπήσει (Λαφαζάνη, Λαπαβίτσα κ.λπ.).

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ηθική νίκη της Ελλάδας, του λαού. Ποια είναι η ηθική νίκη για το λαό; Η καταδίκη του, και από αυτήν την κυβέρνηση, στη φτώχεια και την ανεργία, στο φόβο και την ανασφάλεια για το αύριο των παιδιών του;

Ο εργαζόμενος, ο φτωχός αγρότης, ο επαγγελματίας, ο συνταξιούχος πρέπει να νιώθουν οργή όταν ακούνε τον πρωθυπουργό, που έχει φέρει αντιλαϊκά μέτρα, να λέει πως «δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες του προγράμματος». Οργή για το χοντρό δούλεμα. Σάμπως τον ρωτήσαμε πώς νιώθει ή τι δηλώνει; Συμφώνησε ή δεν συμφώνησε; Θα τα εφαρμόσει ή δεν θα τα εφαρμόσει; Αυτό είναι η ουσία. Ολα τα άλλα είναι κόλπα για να μπορεί με το ένα χέρι να καταδικάζει το λαό και με το άλλο να μπορεί να εξασφαλίζει ότι δεν θα χρεώνεται τη λαϊκή δυσαρέσκεια όπως οι προηγούμενοι. Οργή για το ότι επικαλείται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ύψους 200 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που φορτώνει στο λαό και τους ανθρώπους που υποφέρουν μέτρα πάνω από 10, 11, 12 και ποιος ξέρει πόσα δισ. ευρώ. Οργή όταν του λέει ότι δεν θα παρθούν άλλα προαπαιτούμενα, όταν έρχεται νέα δανειακή σύμβαση 80 δισ. και νέο μνημόνιο με αντιλαϊκά μέτρα.

«Εδωσα μάχη», λέει ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι αλήθεια. Για ποιον την έδωσε, είναι το θέμα. Και την όποια μάχη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη δίνει προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η όποια κόντρα και διαμάχη υπήρξε και που κατέληξε σε αυτό που κατέληξε είχε πίσω της ένα τεράστιο άθλιο παιχνίδι, τεράστια οικονομικά, επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια. Γι' αυτά τα πράγματα δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας πως «αισθάνομαι περήφανος γι' αυτή τη μάχη». Μόνο που ο λαός που ζει όπως ζει δεν πρέπει να έχει τους ίδιους στόχους με μια τέτοια κυβέρνηση, δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος, επειδή μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα συνεχίσει να ζει μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της ΕΕ και των μνημονίων της. Η συζήτηση έχει ανοίξει και φουντώνει...


MotionTeam

4ΣΕΛΙΔΟ «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ & ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»
Ερευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Με την ανάδειξη των προβλημάτων στη λειτουργία του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη έρευνα του «Ριζοσπάστη» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτη.

Παρουσιάζουμε, επίσης, συνέντευξη για τον τρόπο που αξιοποιήθηκε η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στην ενημέρωση εργαζομένων και ασθενών, αλλά και στην οργάνωση κινητοποιήσεων.


ΣΕΛ.  10  -  11


ΣΕΑΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ούτε ευρώ περικοπή σε συντάξεις και επιδόματα ΑμΕΑ

ΣΕΛ.  13
Τα κυβερνητικά μέτρα προδιαγράφουν τον αφανισμό των 2/3 των αγροτών

ΣΕΛ.  9
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μην κρυφτούν οι ευθύνες αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι μεγάλες προσωπικές ευθύνες πρώην υπουργών της κυβέρνησης, όπως του Γ. Βαρουφάκη, δεν πρέπει να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ευθύνες που έχουν τόσο το μπλοκ της υπερψήφισης του μνημονίου 3, όσο και το μπλοκ της καπιταλιστικής Ελλάδας της δραχμής».


ΣΕΛ.  4


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org