Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φαρδιά - πλατιά υπογραφή

«Υπερασπιστήκαμε τα δίκαια του λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», είπε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ. «Δίκιο του λαού», λοιπόν, είναι: Το άγριο χαράτσωμα με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για όσα έχει άμεση ανάγκη για να επιβιώσει ο άνθρωπος. Η δουλειά έως το θάνατο με την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Η ντε φάκτο καθιέρωση των μισθών στο επίπεδο ενός επιδόματος ανεργίας. Η εξαφάνιση της φτωχομεσαίας αγροτιάς με την άγρια πρόσθετη φορολόγηση. Ας μην το συνεχίσουμε. Κανένα δίκιο του λαού δεν υπερασπίστηκε η κυβέρνηση. Για την αστική τάξη διαπραγματεύτηκε, εκείνης τα συμφέροντα υπεράσπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διαπραγμάτευση έχει νικητή την αστική τάξη και χαμένο τον εργαζόμενο.

Είπε ακόμα: «Από πρόγραμμα 13 δισ. σε 5 μήνες, πήγαμε σε 85 δισ. σε 3 χρόνια».

Δηλαδή, ζητάει να του πούμε και μπράβο γιατί αύξησε κατά 85 δισ. το κρατικό χρέος, που πρέπει να πληρώσει ο λαός για δανεικά που ποτέ δεν πήρε, αλλά, αντίθετα, είναι ένα χρέος που διαμορφώθηκε για την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου.

Κι επειδή καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει ως 3ο μνημόνιο έχει ταξικό πρόσημο, είναι συμφωνία για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σπεύδει να την αποκηρύξει: «Δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες του προγράμματος», είπε. Μόνο που η υπογραφή από κάτω είναι φαρδιά - πλατιά: Αλέξης Τσίπρας.

«Μνημονιακός λενινισμός»

Υπάρχει και μνημονιακός λενινισμός. Δεν το ξέρατε; Το μάθαμε όλοι χτες κατά τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξης του πρωθυπουργού. Εξηγώντας ότι το νέο μνημόνιο είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός σημείωσε ότι «οι συμβιβασμοί - λέει - είναι μέρος της επαναστατικής τακτικής, όπως έλεγε ο Λένιν. Αντιμετωπίσαμε ένα εκβιαστικό δίλημμα: `Η έναν συμβιβασμό ή μια απόλυτη καταστροφή για την Ελλάδα». Το μυστήριο λύθηκε λοιπόν. Κάπου εκεί, γύρω στις 6 το πρωί της 13ης Ιούλη, ο πρωθυπουργός είχε ένα όραμα. Τον πλησίασε ο Λένιν στη γωνιά του τραπεζιού στη Σύνοδο και του ψιθύρισε: «Κάνε μνημόνιο, δεν υπάρχει άλλη λύση...». Υπάρχει, άραγε, λίγη τσίπα;

Μάθαμε και Ιστορία

Μάθαμε όμως και άλλα, μας λύθηκαν και ιστορικές απορίες από τη συνέντευξη Τσίπρα. Μάθαμε, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ αποφάσισε την αποχή από τις εκλογές του 1946, γιατί ήθελε να αποφύγει τις ευθύνες της διακυβέρνησης ως δείγμα αναχωρητισμού! Η ξεφτίλα δεν έχει όρια. Είναι δυνατόν να τον ακούνε άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται αριστεροί και να μην ξεσηκώνονται; Ο Τσίπρας, που υπέγραψε νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, κάνει κριτική για «ευθυνοφοβία απέναντι στο λαό» σε αυτούς που πάλεψαν με τα όπλα, που ήρθαν αντιμέτωποι με την κρατική τρομοκρατία, τις επεμβάσεις Αγγλων και Αμερικανών, έδωσαν τη ζωή τους, για να πάρει ο λαός τις τύχες στα χέρια του, που πέρασαν τα χρόνια τους στα βουνά, στις φυλακές, στις εξορίες!

Κοινή γλώσσα...

Είπε ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματός του:

«Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες σε τομείς που δεν συνδέονται με τη διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της Αριστεράς: Φοροδιαφυγή, διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός».

Γράφει στην έκθεσή της για την οικονομία η Eurobank:

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα κατάλληλο μείγμα (...) Η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή θεσμικών μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την αποτελεσματική χρήση των πόρων της οικονομίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η μείωση της γραφειοκρατίας και η εξάλειψη της διαφθοράς αποτελούν πολιτικές που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαλέγετε και παίρνετε. Ποιος αντιγράφει ποιον. Αλλά για να λέμε του στραβού το δίκιο, κανείς δεν χρειάζεται να αντιγράψει κανέναν. Ενα ταξικό συμφέρον υπηρετούν και αυτοί που συντάσσουν τις εκθέσεις των τραπεζιτών και αυτοί που γράφουν τους λόγους του πρωθυπουργού και όπως λέγανε οι πρόγονοι όμοιος ομοίω αεί πελάζει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ