ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 2015
Σελ. /20

Οι εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής παραγωγής, το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συμπεράσματα από την αξιοποίηση έρευνας του «Ρ» στο χώρο της Υγείας, όπως επίσης και η συνέχεια του ιστορικού της απεργίας του 1929 στην Ελευσίνα, είναι τα περιεχόμενα του σημερινού Ενθετου «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία».

Τα κυβερνητικά μέτρα προδιαγράφουν τον αφανισμό των 2/3 των αγροτών

Συνάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, με την Ομοσπονδία αγροτών πωλητών στις λαϊκές αγορές

Με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, συναντήθηκε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Θανάσης Παφίλης. Στη συνάντηση, η οποία έγινε στη Βουλή, από την πλευρά του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Φάνης Λάφης, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συζήτησης, από τους παραγωγούς επισημάνθηκε ότι τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης (φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26%, η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 2017 κατά 100%, φορολογία των επιδοτήσεων, τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ λόγω εναρμόνισης του καθεστώτος του με αυτό του ΙΚΑ κ.ά.), που έχει έτοιμα η κυβέρνηση προδιαγράφουν τον αφανισμό των 2/3 των αγροτών για να μείνει το 1/3 που είναι οι μεγαλοπαραγωγοί.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Π. Μόσχο «μας καθησυχάζουν ότι δεν είναι όλα στα προαπαιτούμενα. Εμείς απαντάμε ότι δεν είναι όλα για τώρα, όμως έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% των αγροτοεφοδίων έχει μπει, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά και τις τιμές προς τους καταναλωτές».

Από την Διαμάντω Μανωλάκου σημειώθηκε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση για τους εφοπλιστές να εξασφαλίζει αφορολόγητο πετρέλαιο και στον αγρότη να μη δίνει. Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου». Επισήμανε ακόμα ότι τα αιτήματα που θέτουν οι παραγωγοί πωλητές των λαϊκών αγορών, όπως για το αφορολόγητο πετρέλαιο ή τον μηδενικό ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια, εκ των πραγμάτων συμπίπτουν με αυτά που διεκδικεί η ΠΑΣΥ, καλώντας τους να συσπειρωθούν στις γραμμές της Συσπείρωσης.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που προωθεί με βάση τις οδηγίες της ΕΕ και της ΚΑΠ, αυτό που επιδιώκει είναι η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, δηλαδή η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Θ. Παφίλης δήλωσε σχετικά: «Τα νέα μέτρα που έρχονται αργά ή γρήγορα με το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα που έχει τη στήριξη και των άλλων πολιτικών κομμάτων του ευρωμονόδρομου στην πραγματικότητα θα αφανίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες και αυτό φυσικά σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτός είναι και ο στόχος. Η συμπαράσταση του ΚΚΕ είναι δεδομένη. Αυτό που τονίσαμε είναι ότι χρειάζεται ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο και με τους μικρομεσαίους αγρότες, με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους υπάλληλους, τη νεολαία, ώστε να ξεσηκωθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα που θα έχει στόχο να αποτρέψει αυτά τα μέτρα και που θα δρομολογήσει στην πορεία έναν δρόμο συνολικής αλλαγής και ανατροπής γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ζήσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Από την πλευρά του, ο Π. Μόσχος δήλωσε για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ: «Βρήκαμε συμπαράσταση, ενημερωθήκαμε για πολλά ζητήματα που δεν γνωρίζαμε, θα ενημερώσουμε και τα μέλη μας. Θα είμαστε σε συνεχή αγώνα, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του αγροτικού κόσμου».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν διαγραφή των προστίμων και δωρεάν μετακίνηση

Κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), επί των οδών Μπότσαρη με Παπαναστασίου, έκαναν χτες το πρωί οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Οπως τόνιζαν στη σχετική ανακοίνωσή τους «η κατάσταση με την κάλυψη των αναγκών του λαού για μεταφορές, οξύνεται ακόμα περισσότερο. Τα σημερινά προβλήματα για τον κόσμο που πρέπει να μετακινηθεί με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά και τα «μελλούμενα», δεν αφήνουν περιθώρια για αναμονή και εφησυχασμό. Η τιμή του εισιτηρίου είναι υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς το ύψος των μισθών, αλλά και τον αριθμό των ανέργων που έχουν μηδενικό εισόδημα. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί με την επερχόμενη αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα εισιτήρια στο 23%, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως προαπαιτούμενο για το νέο μνημόνιο. Στο πλαίσιο του «οργανισμού - επιχείρηση» διαμορφώνεται η στάση κάποιων ελεγκτών ως άλλων «μπράβων είσπραξης». Οπως κατήγγειλαν οι οργανωτές της κινητοποίησης ο ΟΑΣΘ σκληραίνει τη στάση του στη διαγραφή προστίμων. Ο ΟΑΣΘ λειτουργεί ως μετοχική επιχείρηση, με κριτήριο και γνώμονα τα κέρδη των μετόχων του, τα οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει σε κάθε συνθήκη. Επιδοτείται από το κράτος στην τιμή του εισιτηρίου - δηλαδή από την ολοένα αυξανόμενη φορολογία μας, χρηματοδότηση που γίνεται επισφαλής στις γνωστές συνθήκες της χώρας. Τα βάρη αυτών των αδιεξόδων φορτώνονται στα συνήθη υποζύγια: σε μας και τις οικογένειές μας.

Με την κινητοποίηση προβλήθηκαν τα αιτήματα: Δωρεάν μετακίνηση για κάθε άνεργο για όσο διαρκεί η ανεργία του. Δωρεάν μετακίνηση σε μαθητές, φοιτητές, σε εργαζόμενους για τις ώρες που μετακινούνται προς τη δουλειά τους. Καμία αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. Μειώσεις τώρα! Να σταματήσουν τα κρούσματα απαράδεκτης συμπεριφοράς εκ μέρους των ελεγκτών. Διαγραφή προστίμων όχι μόνο σε ανέργους, αλλά και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αντίτιμο του εισιτηρίου.

Αντιπροσωπεία των Επιτροπών κατέθεσε τα πρόστιμα με τη διαβεβαίωση από το γραφείο του ΟΑΣΘ ότι θα διαγραφούν.

Πρόστιμο 900 ευρώ στο ΠΑΜΕ από το Δήμο Καλαμάτας

Για το πανό, με το οποίο καλούσε σε συγκέντρωση ενάντια στα νέα μέτρα

Πρόστιμο 900 ευρώ αξιώνει να εισπράξει από το ΠΑΜΕ η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας επικαλούμενη «ρύπανση» του περιβάλλοντος. Αυτό που είδε η Δημοτική Αρχή ως «ρύπανση» δεν ήταν παρά το πανό που καλούσε το λαό της πόλης σε συγκέντρωση ενάντια στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Τον δήμαρχο και τη δημοτική Αρχή καταγγέλλει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει ότι πίσω από την υποτιθέμενη «παράβαση» κρύβεται η προσπάθεια να υψωθούν εμπόδια και απαγορεύσεις στην κινητοποίηση και την πάλη του λαού. Καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό της Καλαμάτας να απαντήσουν, δυναμώνοντας την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών.

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του, δε φοβούνται, δε συμβιβάζονται και πολύ περισσότερο δεν υποτάσσονται, αντίθετα, με σταθερότητα, με μαχητικότητα και αδιαλλαξία στέκονται απέναντι στο κεφάλαιο, την ΕΕ και σε όσους τους υπηρετούν, από όποιο γρανάζι της αστικής εξουσίας σε κεντρικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Επιστρέφουμε το πρόστιμο, να το στείλουν στον ΣΕΒ και στην κυβέρνηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Καλαμάτας, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, παρά τις επιμέρους διαφορές, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ. Να ισχυροποιήσουμε τη συμμαχία μας, την κοινή μας δράση. Απέναντί μας είναι αυτοί που ενώθηκαν για να μας εξοντώσουν, η ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματά τους και άλλοι "πρόθυμοι" όπως και η δημοτική Αρχή της Καλαμάτας. Στηρίζουν τα νέα και παλιά μνημόνια, τα νέα και παλιά μέτρα, τη φοροληστεία. Στηρίζουν τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων με μείωση των μισθών των συντάξεων, με αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 και τώρα στα 72 όπως απαιτεί η τρόικα.

Σας καλούμε να διεκδικήσουμε την ανάκτηση των απωλειών, τις σύγχρονες ανάγκες μας, να δυναμώσουμε τη λαϊκή αλληλεγγύη, ώστε να μη μείνει κανείς μόνος του στην κρίση».

ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ
Κινητοποίηση για επαναπρόσληψη του γραμματέα του Συνδικάτου

Μαζική εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου «ΑΡΓΩ ΑΕΒΕ» στο Κορωπί έκαναν χτες μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής και φορείς της περιοχής, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου της επιχείρησης και γραμματέα του κλαδικού συνδικάτου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 27 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα, ενώ την Πέμπτη 30 Ιούλη, στις 9 το πρωί, θα γίνει νέα τριμερής συνάντηση, αυτή τη φορά στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης.

Στη διάρκεια της εξόρμησης, εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον απολυμένο συνδικαλιστή, ενώ μοιράστηκε ανακοίνωση του Συνδικάτου προς τους εργαζόμενους της εταιρείας με τις εξελίξεις στο ζήτημα καθώς και τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου. Στη διάρκεια της εξόρμησης διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα για την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους, την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη και καταχρηστική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ