Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το πολιτιστικό - ιστορικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος και οδήγησε στην έκδοση «Η Μάχης της Ηλεκτρικής», με τον Κυριάκο Τσερκέζογλου, τον εκπαιδευτικό που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα μαζί με τη συνάδελφό του Αννα Μητρακοπούλου.
Οπως μας εξήγησε ο Κ. Τσερκέζογλου, κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να πάρει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, αποφασίζοντας ο ίδιος το περιεχόμενο που θα έχει. Τυπικά, αυτό που χρειάζεται, είναι να υποβάλει την πρότασή του στην αρχή της χρονιάς (σχετικές εγκύκλιοι φτάνουν στα σχολεία κάθε χρόνο που ενημερώνουν για τις προθεσμίες) στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ανήκει το σχολείο. Αφού εγκριθεί από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, γίνεται ανοιχτή πρόσκληση στους μαθητές του σχολείου και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσκομίζουν επίσης μια γραπτή άδεια από τους γονείς τους ότι τους επιτρέπουν τη συμμετοχή. Αυτό γίνεται γιατί η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται συναντήσεις των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών εκτός σχολικού ωραρίου και σε πολλές περιπτώσεις (όπως και στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος) μετακινήσεις εκτός σχολείου. Πέρα από τις τυπικές διαδικασίες, χρειάζεται και η ουσιαστική στήριξη από τη διεύθυνση του σχολείου και όπως μας εξηγεί ο Κ. Τσερκέζογλου, στην περίπτωση του 3ου Γυμνασίου Περάματος εκφράζεται αμέριστη.
«Η απόφαση ανήκει στον εκπαιδευτικό. Ομως, ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μαθητών με την όλη παρουσία του απέναντι στα παιδιά και τότε θα έχει και την ηθική υποστήριξη σε αυτό που κάνει», τονίζει ο Κ. Τσερκέζογλου. Και η Αννα Μητρακοπούλου σημειώνει ότι τέτοιου είδους προγράμματα «δίνουν οξυγόνο στο σχολείο». Αυτό φαίνεται, εξάλλου, και από το πώς αγκαλιάζουν τέτοια προγράμματα οι γονείς των μαθητών, βλέποντας τη θετική επίδραση που έχουν στα παιδιά τους.
Μπορεί βέβαια για έναν εκπαιδευτικό να είναι πολύ εύκολο να πάρει έγκριση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, όμως αυτό δεν αρκεί. Προϋποθέτει να έχει κάνει προετοιμασία για να παρουσιάσει την ιδέα του προγράμματος στην αρχή της χρονιάς και κυρίως να είναι αποφασισμένος για πολύ, πολύ περισσότερη δουλειά. «Ο φόρτος εργασίας θα έλεγα ότι υπερτριπλασιάζεται. Εμείς χρειαστήκαμε αμέτρητες ώρες, μόνο για να επεξεργαστούμε και να ταξινομήσουμε τον όγκο του αρχειακού υλικού» σημειώνει ο Κ. Τσερκέζογλου, προσθέτοντας όμως ότι το αποτέλεσμα πραγματικά δικαιώνει την προσπάθεια και τονίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει μια τέτοια δουλειά, πρέπει να είναι προετοιμασμένος και αποφασισμένος.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα δεν είχε καμιά χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή το υπουργείο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί μάς εξήγησαν ότι οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν επιβαρύνθηκαν καθόλου οικονομικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τα μόνα ευρώ που έδωσαν όλη τη χρονιά ήταν για την εκδρομή τους στα Καλάβρυτα, που κόστισε όσο κοστίζει κάθε σχολική εκδρομή. Η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος καθιστούσε, βέβαια, δύσκολη υπόθεση την έκδοση του βιβλίου, γι' αυτό και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν και μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» τις θερμές ευχαριστίες τους προς την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αλλά και προς το σωματείο τους, την ΕΛΜΕ Πειραιά, το ΔΣ της οποίας ομόφωνα ενέκρινε τη χρηματοδότηση της έκδοσης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη στήριξη της ΠΕΑΕΑ και της ΕΛΜΕ, γιατί έτσι δε χρειάστηκε να αναζητήσουμε χορηγούς για την έκδοση», εξηγούν.
Η εξαιρετική δουλειά που κάνουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί με τα προγράμματα που υλοποιούν, δε σταματάει εδώ. Ηδη συζητούν σκέψεις για τη συνέχεια, μ' ένα νέο πρόγραμμα την ερχόμενη σχολική χρονιά.