Πέμπτη 19 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Εκπαιδευτική» επίσκεψη σε ΝΑΤΟική βάση!

Πρόκληση αποτελεί η ενέργεια να στείλουν σε «εκπαιδευτική» εκδρομή ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Στο γεγονός, το οποίο πληροφορήθηκε από γονείς του σχολείου, αναφέρεται η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, που σημειώνει: «Πληροφορηθήκαμε από γονείς του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου για την εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησε μια ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, την προηγούμενη βδομάδα, στο πλαίσιο συγκεκριμένου προγράμματος, μια από τις δράσεις του οποίου ήταν και η ενημέρωση για το ρόλο του ΝΑΤΟ.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτήν την απόφαση της Διεύθυνσης του σχολείου, και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ρόλος του ΝΑΤΟ πήρε σάρκα και οστά στους πρόσφατους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ - Μ. Βρετανίας - Γαλλίας στη Συρία. Η επίθεση στη Συρία ενισχύει τον κίνδυνο για έναν γενικευμένο πόλεμο, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, για τα παιδιά μας και επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι άλλο από μια πολεμική μηχανή που έχει ματώσει λαούς σε όλο τον κόσμο. Θεωρούμε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων φέρει σοβαρές ευθύνες για την έγκριση αυτής της απόφασης, καθώς και οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι γονείς.

Με δηλώσεις της σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, η διευθύντρια του σχολείου ισχυρίζεται ότι η επίσκεψη έγινε στο ελληνικό σχολείο της βάσης του ΝΑΤΟ για να παρουσιάσουν οι μαθητές ένα βίντεο που έχουν φτιάξει για το Προσφυγικό και ότι δεν έγιναν ξεναγήσεις. Ωστόσο, μαθητές του σχολείου περιέγραψαν στους γονείς τους ότι η επίσκεψη περιλάμβανε μεταξύ άλλων υποδοχή τους από Ελληνες στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ και ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις του στρατηγείου, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές τούς παρουσίασαν ένα πρόγραμμα παραδοσιακών χορών.

«Αραγε, τι να είπαν οι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ στους Ελληνες μαθητές;», ρωτά η Ενωση Γονέων Ηρακλείου. «Τα γνωστά παραμύθια ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας που θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Οτι είναι τάχα φίλος των παιδιών και τους μοιράζει καραμέλες, την ίδια ώρα που δολοφονεί άλλα παιδιά; Αποκλείεται να τους είπαν ότι το ΝΑΤΟ αιματοκύλισε λαούς, όπως στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στο Αφγανιστάν το 2001, στο Ιράκ το 2003, στη Λιβύη το 2011 και μέχρι και σήμερα στη Συρία και αλλού», σημειώνουν οι γονείς, μεταξύ άλλων, απευθύνοντας κάλεσμα στους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές να αποδοκιμάσουν την επίσκεψη μαθητών στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στους Συλλόγους Γονέων να καταδικάσουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία και να απαιτήσουν εδώ και τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από τη χώρα μας, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.

«Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η σχεδιαζόμενη, νέα δολοφονική επίθεση ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η διευθύντρια του σχολείου οδήγησε τους μαθητές στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, όπου μάλιστα παρουσίασαν και εκπαιδευτικό πρόγραμμα!». Τα παραπάνω σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας τη Διεύθυνση του σχολείου και επισημαίνοντας της ευθύνες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης.

Η ΑΣΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις εξελίξεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και σημειώνει: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που ο ανταγωνισμός οξύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς, αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο η προσπάθεια να εξωραϊστεί το ΝΑΤΟ στις συνειδήσεις των παιδιών και να αποκρυφτεί ο ρόλος του ως μηχανή πολέμου των ιμπεριαλιστών παντού Γης, στη διάλυση κρατών και στην επαναχάραξη συνόρων (π.χ. Γιουγκοσλαβία), στην έξαρση των εθνικισμών, στο γκριζάρισμα ζωνών στο Αιγαίο. Αντί να καταδικαστεί και να αποκαλυφθεί ο ρόλος του, συσκοτίζεται στα μάτια των μαθητών... γιατί άραγε; Πώς οι συνειδήσεις των μαθητών γίνονται βορά για να ξεπλυθεί το ΝΑΤΟ και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός;», τονίζει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org