Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στρεβλή εικόνα...

Η εικόνα μιας κυβέρνησης που συγκρούεται με τις διεθνείς αγορές, τα κοράκια της λιτότητας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι αυτή που πλασάρεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Αυτήν την εικόνα έρχονται όμως να χαλάσουν υπερατλαντικές παρεμβάσεις. Ετσι, χτες σειρά είχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που μιλώντας στο Ινστιτούτο «Brookings» σημείωσε απευθυνόμενος προς την ΕΕ ότι η επιλογή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι γεωπολιτικό λάθος, ενώ συντάχθηκε με την τοποθέτηση του ΔΝΤ (απευθυνόμενος και πάλι προς τους Ευρωπαίους) ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αραγε, είναι τυχαία η σύμπτωση με τη βασική επιχειρηματολογία του ίδιου του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο χτες; Ο λαός πρέπει να προσέξει πίσω από ριζοσπαστικές διακηρύξεις περί συγκρούσεων με τους ξένους δανειστές μήπως βρίσκονται σημαίες άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων «αστερόεσσες» και ΝΑΤΟικά «σημεία του ορίζοντα» εξίσου εχθρικά για το λαό με τη σημαία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Γραφικότητα...

Η γραφικότητα ορισμένων του ΣΥΡΙΖΑ σπάει κόκαλα. Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνησή τους με τους ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να υπογράψει νέο μνημόνιο με βαριά αντιλαϊκά μέτρα, επιτίθενται στο ΚΚΕ. Και τι λένε; «Τώρα θυμήθηκε το ΚΚΕ τη λέξη μνημόνιο». Αυτό έλεγε προχτές το βράδυ, σε τηλεοπτική εκπομπή, δημοσιογράφος της «Αυγής» ονόματι Α. Πετρόπουλος. Ο ίδιος, δε, επαναλαμβάνει αυτογελοιοποιούμενος βέβαια ότι «ο Κουτσούμπας και το ΚΚΕ υιοθετούν όσα λένε οι δανειστές». Συμφωνούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση. Γιατί; Θυμίζουμε: Το Νοέμβρη του 2010, το ΚΚΕ διοργάνωσε συλλαλητήρια ενάντια στο μνημόνιο και μάλιστα το Σύνταγμα είχε πλημμυρίσει από κόσμο. Το 2012, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και της δανειακής σύμβασης. Επίσης, το 2012, το ΚΚΕ ξεκίνησε καμπάνια έναντι στα μνημόνια με τη συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών απ' όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Είναι κατανοητό ότι το ΚΚΕ ενοχλεί πάρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά τώρα που μαζί με ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι συμφώνησαν να παρακαλέσουν την ΕΕ για νέα σύμβαση και μνημόνιο.

«Πρόβα»

Με τις πληρωμές «έναντι» να αποτελούν το καλύτερο σενάριο για χιλιάδες εργαζόμενους, συνεχίζεται η ασφυξία των λαϊκών οικογενειών. Εκτός από το ζήτημα της επιβίωσης και της αλληλεγγύης, που πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας για σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, κρίσιμο είναι για το λαό να μη συνηθίσει, να μην εξοικειωθεί με αυτή την κατάσταση. Να μη δείξει ανοχή, σκεπτόμενος ότι «μπόρα είναι, θα περάσει», γιατί αυτή η ανοχή είναι το καλύτερο δώρο στους εκμεταλλευτές του, ώστε να κάνουν την «έκτακτη» κατάσταση μόνιμη. Με την πάλη του και τη διεκδίκηση, ο λαός, μέσα από τους μαζικούς φορείς και με όλες τις μορφές, όχι απλά να παραμερίσει, αλλά να τσακίσει το κλίμα τρομοκρατίας. Να μην κάνει κι άλλο πίσω από τις διεκδικήσεις του, στο όνομα της «έκτακτης κατάστασης», αντίθετα να κάνει ακόμα πιο επιθετική την πάλη του. Οι εργαζόμενοι να μην επιτρέψουν αυτή η περίοδος να αποτελέσει «πρόβα» γενίκευσης και μονιμοποίησης μιας ακόμα πιο άγριας καθημερινότητας για την εργατική τάξη και το λαό. Να δείξουν τώρα τη δύναμή τους, για ν' αποτρέψουν τα ακόμα χειρότερα, να οργανώσουν την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για όσους υποφέρουν.

Τι να περιμένει ο λαός...

«Το να περιμένεις ειρήνη από τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις ανάμεσα στις αστικές κυβερνήσεις θα ήταν αυταπάτη και εξαπάτηση του λαού». Αυτά έγραφε ο Λένιν στα «Γράμματα από μακριά», λίγες μέρες μετά την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917, παίρνοντας θέση στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που είχε αιματοκυλήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς για δυόμισι χρόνια. Βεβαίως, σήμερα δεν έχουμε ιμπεριαλιστικό πόλεμο ούτε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη. Είναι φανερό όμως ότι το παραπάνω απόσπασμα ταιριάζει και στην περίφημη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτήν τη στιγμή. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλό, τίποτα ελπιδοφόρο. Εκεί δεν βρίσκεται κανένας εκπρόσωπος των πραγματικών του συμφερόντων, όπως δεν βρίσκεται κανένας εκπρόσωπος και των συμφερόντων των υπολοίπων λαών της ΕΕ. Εκεί διαπραγματεύονται οι αστικές κυβερνήσεις για λογαριασμό μόνο των δικών της κεφαλαιοκρατών η καθεμιά. Στα περίφημα Γιούρογκρουπ «σφάζονται» οι κυβερνήσεις για τα κέρδη των επιχειρηματικών τους ομίλων, σφάζοντας ταυτόχρονα τα λαϊκά συμφέροντα. Αντί ο λαός να περιμένει στη γωνία, την όποια έκβαση και το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, είναι ώρα να περάσει στη δράση, να μπει στο προσκήνιο, οργανώνοντας την πάλη του ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό ενδεχόμενο, υπερασπίζοντας τα ζωτικά του συμφέροντα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1595 Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρικά σταθερή κατασκευή του σύμπαντος.

1816 Οι 11 Ενωμένες Επαρχίες του Λα Πλάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν τη Δημοκρατία της Αργεντινής.

1856 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

1877 Πραγματοποιείται στο Γουίμπλετον της Αγγλίας το πρώτο τουρνουά τένις.

1894 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Ο Καπίτσα διετέλεσε, επίσης, μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1915 Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, τη σημερινή Ναμίμπια (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος). Η πρώην γερμανική κτήση προσαρτάται στη βρετανική Νότια Αφρική.

1926 Αρχίζει η λεγόμενη «Βόρεια εκστρατεία» του επαναστατικού στρατού της Κίνας (Κουομιτάνγκ - αστοί εθνικιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Πεκίνου. Η εκστρατεία έληξε 2 χρόνια αργότερα, με την πτώση της τελευταίας και την ενοποίηση της Κίνας.

1931 Συνέρχεται στην Αθήνα το 14οΣυνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, η «Αριστερή Παράταξη» που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ, θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Μην μπορώντας καμιά παράταξη να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1935 Γεννιέται η Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα.

1939 Η άρνηση των Γάλλων ιμπεριαλιστών να σεβαστούν τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Συρίας (1936), διατηρώντας στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, προκαλεί την παραίτηση της συριακής κυβέρνησης.

1947 Το ΕΑΜ, με ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας, πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα-Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους συλληφθέντες στέλνονται εξορία.

1956 Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιος, Κάλυμνος, Λειψοί, Νάξος, Πάρος, Πάτμος και Σαντορίνη, προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

1961 Υπογράφεται στην Αθήνα η Συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Υπό το πρίσμα των μετέπειτα εξελίξεων, το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για το χαρακτήρα της ΕΟΚ, για τις συνέπειες που είχε στα φτωχά αγροτικά και βιοτεχνικά στρώματα, καθώς και για τη γενικότερη αντεργατική επιθετική πολιτική που συνεπαγόταν η ένταξη σε αυτή. Η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ισχυροποίησε τη θέση της αστικής τάξης της χώρας μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ