Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό τετρασέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

-- Μια μέρα πριν την έναρξη του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Ναύπλιο, της μεγαλύτερης νεολαιίστικης συνάντησης του καλοκαιριού, που οι εκδηλώσεις του ξεκινούν την Παρασκευή 10 Ιούλη.

-- «Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Ενα χρονικό Αγώνα ενάντια στο φασισμό». Μια εξαιρετική έκδοση του 3ου Γυμνασίου Περάματος, σε συνεργασία με το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και με τη στήριξη της ΕΛΜΕ Πειραιά.

-- Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ για το μήνα Ιούλη.

-- Προτάσεις για πολιτιστικές παραστάσεις.

24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολα είναι έτοιμα για το πανελλαδικό νεολαιίστικο αντάμωμα
  • Από αύριο αρχίζουν οι εκδηλώσεις του Διημέρου στο Ναύπλιο και την Ακροναυπλία
  • Την Κυριακή στις 11 π.μ. η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Αύριο αναχωρούν από όλη την Ελλάδα χιλιάδες νέοι και νέες με τις Οργανώσεις της ΚΝΕ για να συναντηθούν στο Ναύπλιο στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο αφιερώνεται στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, εμπνέεται και διδάσκεται από τη στάση των κρατουμένων αγωνιστών της Ακροναυπλίας, τιμά επίσης τους ήρωες μαχητές του ΔΣΕ που εκτελέστηκαν με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 - 1949. Οπως χαρακτηριστικά λέει η ανακοίνωση, πατώντας πάνω σε τέτοιες ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του λαού, «συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον. Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, ανεργία και πολέμους».

Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί στην όμορφη παραλία της Καραθώνας, κάτω από δέντρα που προσφέρουν πλούσια σκιά και ο χώρος έχει διαμορφωθεί με όλες τις απαραίτητες υποδομές ενός κάμπινγκ. Ολα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους χιλιάδες νέους από όλη τη χώρα που θα έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να ψυχαγωγηθούν, να απολαύσουν τη θάλασσα και τις ομορφιές του καλοκαιριού. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνουν εκδηλώσεις, συναυλίες, γλέντια, τουρνουά beach volley και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.


Παράλληλα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα ξεναγούνται σε μια πολύ όμορφη έκθεση που θα στηθεί πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας, αλλά και σε μια δεύτερη έκθεση στο χώρο της κατασκήνωσης που θα είναι αφιερωμένη τόσο στην Ακροναυπλία, όσο και στους 259 εκτελεσμένους από το «θανατοδικείο» της Τρίπολης, με αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Σταθμός στο 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο θα είναι η συμμετοχή όλων των κατασκηνωτών στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 12 Ιούλη, στις 11.00 π.μ., στην Τρίπολη, για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το στρατοδικείο της Τρίπολης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους εκτελεσμένους. Η εκδήλωση θα γίνει στον Αη Θανάση, στο χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις και νωρίτερα θα έχει προηγηθεί συλλαλητήριο στην πόλη της Τρίπολης.


Από το προηγούμενο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην Ακροναυπλία το 2010
Από το προηγούμενο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην Ακροναυπλία το 2010

Από τις εργασίες κατασκευής του μνημείου στην Τρίπολη
Από τις εργασίες κατασκευής του μνημείου στην Τρίπολη
Πούλμαν από την Πελοπόννησο για την εκδήλωση της Κυριακής

Για την εκδήλωση της ΚΕ στην Τρίπολη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν λεωφορεία από τις πιο κάτω περιοχές της Πελοποννήσου:

Κορινθία: 7.30 π.μ. Αγιοι Θεόδωροι, Φούρνος Καταβέτη. 8.00 π.μ. Λουτράκι, Πάρκο ΟΣΕ. 8.00 π.μ. Κόρινθος, Περιβολάκια. 8.45 π.μ. Κιάτο, Εθνική Τράπεζα.

Αργολίδα: 8.30 π.μ. Ναύπλιο, Δικαστήριο. 8.30 π.μ. Αργος, Λαϊκή Αγορά.

Λακωνία: 7.00 π.μ. Μολάοι, Γενικό Νοσοκομείο. 7.00 π.μ. Αρεόπολη, Πλατεία. 8.15 π.μ. Σπάρτη, Μουσείο.

Μεσσηνία: 7.00 π.μ. Γαργαλιάνοι, Πλατεία. 7.30 π.μ. Φιλιατρά, Φουρναράκιο. 7.30 π.μ. Πύλος, Πλατεία. 8.00 π.μ. Κυπαρισσία, ΟΣΕ. 8.30 π.μ. Καλαμάτα, Πλατεία Υπαπαντής. 8.30 π.μ. Μεσσήνη, Δημαρχείο. 8.45 π.μ. Μελιγαλάς, Κάτω αγορά.

Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Περιστερίου και Μελισσίων δρομολογούν πούλμαν την Κυριακή, 12 Ιούλη, για την εκδήλωση στην Τρίπολη, που αναχωρούν το πρωί της Κυριακής:

-- Μελίσσια, στις 7.00 π.μ. από Λεωφόρο Δημοκρατίας 65.

-- Περιστέρι, στις 7.15 π.μ., από πλατεία Δημαρχείου.

Την κατασκήνωση του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στην παραλία της Καραθώνας, θα επισκεφτεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Διημέρου έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 10 Ιούλη

17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση με τα ταμπλό που θα έχει στηθεί εκεί.

20.45 Ανοιγμα των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση από τον Τάσο Αντωνίου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

21.00 Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία, από αφηγητές - ηθοποιούς της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου και μουσικούς της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

22.00 Συναυλία.

23.00 Λαϊκό γλέντι από λαϊκό-ρεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ.

Το Σάββατο 11 Ιούλη

9.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση.

20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41».

21.30 Συναυλία με επαναστατικά - αγωνιστικά τραγούδια από τους «KollektivA», Στέλιο Μαγαλιό, «Rebellion Connexion» + Φρανκ («Manifesto the label»).

23.00 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Την Κυριακή 12 Ιούλη

8.00 Αναχώρηση από την κατασκήνωση για την Τρίπολη.

10.00 Αφιξη στην Τρίπολη και συλλαλητήριο στην πόλη.

11.00 Συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το στρατοδικείο Τρίπολης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

13.00 Αναχώρηση των Οργανώσεων για τις περιοχές τους.

Οι Κρέοντες θα 'χουν απέναντί τους πάντα ασυμβίβαστες Αντιγόνες

ΚΡΕΩΝ: Παραμιλάς; Θα στείλω εγώ τη χώρα στο χαμό της;

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Μονάχη της θα πάει. Γιατί μπροστά σου σκύβει. Κι ο σκυμμένος δεν βλέπει αυτόν που του ορμά. Βλέπει μονάχα χώμα - το χώμα που θα τον δεχτεί.

ΚΡΕΩΝ: Προσβάλλεις τώρα, αδιάντροπη, και το ιερό χώμα της πατρίδας!

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Πόνος και κούραση, αυτό είναι η γη μας. Το χώμα και το σπίτι μας μονάχα δεν είναι η πατρίδα. Η γη που βρέξαμε με ιδρώτα, το σπίτι μας, που αφήσαμε να καίγεται, ο τόπος όπου σκύψαμε με υποταγή δεν είναι αυτά μονάχα που ονομάζει ο άνθρωπος πατρίδα.

ΚΡΕΩΝ: Τη ζωή σου εξουσιάζω, δε σε νοιάζει;

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Θα με σκοτώσεις. Τι πιο πολύ μπορείς;

ΚΡΕΩΝ: Γιατί είσαι τόσο πεισματάρα;

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Για παράδειγμα στους άλλους».

Αυτό το απόσπασμα από την «Αντιγόνη» του Μπ. Μπρεχτ που ανέβασαν το 2014, επέλεξαν οι μαθητές να δώσουν στον επίλογο της έκδοσης, τονίζοντας ότι «Κρέοντες θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πάντα όμως θα έχουν απέναντί τους ανώνυμες Αντιγόνες όλων των καιρών, που όρθιες και ασυμβίβαστες θα αντιστέκονται και θα νικούν». Γιατί, όπως λένε οι μαθητές, μέσα από όλη αυτήν τη δουλειά και τις συνεντεύξεις που πήραν «καταλάβαμε πώς ένα κοριτσόπουλο έπαιρνε το δρόμο για το βουνό, πώς ένας έφηβος μπορούσε να προστατεύει με το όπλο του τις υποδομές του ελληνικού λαού και τι ήταν εκείνο που έκανε την ανθρώπινη ψυχή να αντέχει βασανιστήρια, διώξεις και εξορίες, χωρίς να λυγίζει».

Τα περιεχόμενα της εξαιρετικής έκδοσης
Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Το εργοστάσιο και μπροστά ΕΛΑΣίτες
Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Το εργοστάσιο και μπροστά ΕΛΑΣίτες
  • 1ο Κεφάλαιο: Η άνοδος του Χίτλερ στη Γερμανία. Σύντομη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που έφεραν το 1933 το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ στην εξουσία, ως αφετηρία στα δεινά της ανθρωπότητας που προκάλεσε ο φασισμός.
  • 2ο Κεφάλαιο: Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του '40-'41, η κατοχή και η εθνική αντίσταση. Η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο, η στάση του φασίστα γερμανόφιλου Μεταξά. Η ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, η δράση τους και απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού.
  • 3ο Κεφάλαιο: Οι θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα. Οι μαθητές γράφουν για το ολοκαύτωμα στο Μονοδέντρι το 1943. Παίρνουν συνέντευξη από την μαχήτρια του ΔΣΕ Αλεξάνδρα Πλατατζή - Οικονομάκου που συγκλονίζει: «Κάθε φορά που βλέπω κουκούλες θυμάμαι εκείνες τις εποχές. Ετσι έμπαιναν στα σπίτια μας. Εσπασαν της μάνας μου τα δυο χέρια, της αδελφής μου το κεφάλι (...)». Μιλούν για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και παραθέτουν ανατριχιαστικές μαρτυρίες, ενώ γράφουν και για τη δική τους εκδρομή - προσκύνημα στα Καλάβρυτα και για τις εντυπώσεις τους από αυτή. Μιλούν για τη ματωμένη Πρωτομαγιά του '44 και την επίσκεψή τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής παραθέτοντας και το ποίημα του Κ. Βάρναλη για τους 200 εκτελεσμένους. Κάνουν αναφορά στο ολοκαύτωμα του Διστόμου.
  • 4ο Κεφάλαιο: Το Κερατσίνι, η Κοκκινιά και το Πέρασμα στον αγώνα. Οι μαθητές παίρνουν συνέντευξη από τον 87χρονο Στέλιο Διαβολάκη που τους μιλά για την ένταξή του και τη δράση του στην ΕΠΟΝ. Παραθέτουν ακόμα αφηγήσεις του Μιχάλη Μάλλη για τα συνθήματα στους δρόμους, το «χωνί», την οργάνωση του ΕΛΑΣ, τα προβλήματα, τις μάχες, τον οπλισμό του 1ου τάγματος του ΕΛΑΣ στο Κερατσίνι.
  • 5ο Κεφάλαιο: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Η επίσκεψη των μαθητών στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, τα γεγονότα πριν τον αιματοβαμμένο Αύγουστο του '44, το χρονικό του Μπλόκου, η θυσία της Διαμάντως Κουμπάκη είναι οι ενότητες που συνθέτουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
  • 6ο Κεφάλαιο: Η μάχη της Κοπής και η μάχη της Ηλεκτρικής. Σύντομη ιστορική αναφορά σε δύο σημαντικά γεγονότα. 12 Οκτώβρη 1944: Η μάχη της Κοπής όπως τη διηγήθηκε στον Μιχάλη Μάλλη ο καπετάνιος Αριστόδημος Μιχελιδάκης - Φασουλάκης. Η μάχη της Ηλεκτρικής: 13 Οκτώβρη 1944. Πλούσιο υλικό από τις αφηγήσεις των: Αντώνη Αντύπα διοικητή του 1ου Λόχου του ΕΛΑΣ, Βασίλη Λαγωνίκα, Μιχάλη Μάλλη. Ο επίλογος της μάχης, η σημασία της σύμφωνα με τον Νίκανδρο Κεπέση, μνήμες κατοίκων και η επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου στο μνημείο των πεσόντων. Επίσης παρατίθεται συνέντευξη - «μάθημα ζωής» με τον Πέτρο Μακρή, τον τελευταίο εν ζωή μαχητή από τη μάχης της Ηλεκτρικής, όταν έκαναν την έρευνά τους τα παιδιά. Δυστυχώς, ο Π. Μακρής πέθανε πριν από λίγες μέρες, γεμίζοντας με θλίψη και πείσμα μαθητές, εκπαιδευτικούς κι όσους τον γνώρισαν.
  • 7ο Κεφάλαιο: Αγωνιστές που έπεσαν στο Κερατσίνι. Μιχάλης Καράβελλας. Βενιζέλος Πασαλής, Σοφρόνης Αξιώτης. Αννα Παυλάκου - Θωμάκου. Κώστας Φωτάκης. Για όλους αυτούς οι μαθητές παραθέτουν τις συγκλονιστικές ιστορίες τους.
  • 8ο Κεφάλαιο: Απόστολος Δούκας ή Δαίμονας. Ενας Κερατσινιώτης σαμποτέρ. Η ιστορία ενός Ελληνα σαμποτέρ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 9ο Κεφάλαιο: Ομηρος GR32361. Οκτώβρης 1944. Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους, κάποιοι δίνουν ακόμα τη μάχη της επιβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του φασισμού κάπου στην Ευρώπη. Συγκλονιστικές μνήμες του Μιχάλη Γεωργαλά αποτυπώνουν πιστά τη φρίκη του Νίενγκαμε.
  • 10ο Κεφάλαιο: Η δικτατορία των Συνταγματαρχών. Οι μήνες και τα χρόνια που ακολουθούν αποδεικνύονται πέτρινα. Η Ολγα Ζαζοπούλου παραχωρεί συνέντευξη στους μαθητές για αυτά τα πέτρινα χρόνια.
ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι προετοιμασμένος και αποφασισμένος

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το πολιτιστικό - ιστορικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος και οδήγησε στην έκδοση «Η Μάχης της Ηλεκτρικής», με τον Κυριάκο Τσερκέζογλου, τον εκπαιδευτικό που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα μαζί με τη συνάδελφό του Αννα Μητρακοπούλου.

Οπως μας εξήγησε ο Κ. Τσερκέζογλου, κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να πάρει και να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, αποφασίζοντας ο ίδιος το περιεχόμενο που θα έχει. Τυπικά, αυτό που χρειάζεται, είναι να υποβάλει την πρότασή του στην αρχή της χρονιάς (σχετικές εγκύκλιοι φτάνουν στα σχολεία κάθε χρόνο που ενημερώνουν για τις προθεσμίες) στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ανήκει το σχολείο. Αφού εγκριθεί από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, γίνεται ανοιχτή πρόσκληση στους μαθητές του σχολείου και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσκομίζουν επίσης μια γραπτή άδεια από τους γονείς τους ότι τους επιτρέπουν τη συμμετοχή. Αυτό γίνεται γιατί η συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεπάγεται συναντήσεις των μαθητών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών εκτός σχολικού ωραρίου και σε πολλές περιπτώσεις (όπως και στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος) μετακινήσεις εκτός σχολείου. Πέρα από τις τυπικές διαδικασίες, χρειάζεται και η ουσιαστική στήριξη από τη διεύθυνση του σχολείου και όπως μας εξηγεί ο Κ. Τσερκέζογλου, στην περίπτωση του 3ου Γυμνασίου Περάματος εκφράζεται αμέριστη.

«Η απόφαση ανήκει στον εκπαιδευτικό. Ομως, ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των μαθητών με την όλη παρουσία του απέναντι στα παιδιά και τότε θα έχει και την ηθική υποστήριξη σε αυτό που κάνει», τονίζει ο Κ. Τσερκέζογλου. Και η Αννα Μητρακοπούλου σημειώνει ότι τέτοιου είδους προγράμματα «δίνουν οξυγόνο στο σχολείο». Αυτό φαίνεται, εξάλλου, και από το πώς αγκαλιάζουν τέτοια προγράμματα οι γονείς των μαθητών, βλέποντας τη θετική επίδραση που έχουν στα παιδιά τους.

Μπορεί βέβαια για έναν εκπαιδευτικό να είναι πολύ εύκολο να πάρει έγκριση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, όμως αυτό δεν αρκεί. Προϋποθέτει να έχει κάνει προετοιμασία για να παρουσιάσει την ιδέα του προγράμματος στην αρχή της χρονιάς και κυρίως να είναι αποφασισμένος για πολύ, πολύ περισσότερη δουλειά. «Ο φόρτος εργασίας θα έλεγα ότι υπερτριπλασιάζεται. Εμείς χρειαστήκαμε αμέτρητες ώρες, μόνο για να επεξεργαστούμε και να ταξινομήσουμε τον όγκο του αρχειακού υλικού» σημειώνει ο Κ. Τσερκέζογλου, προσθέτοντας όμως ότι το αποτέλεσμα πραγματικά δικαιώνει την προσπάθεια και τονίζοντας ότι ο εκπαιδευτικός που αναλαμβάνει μια τέτοια δουλειά, πρέπει να είναι προετοιμασμένος και αποφασισμένος.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα δεν είχε καμιά χρηματοδότηση από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή το υπουργείο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί μάς εξήγησαν ότι οι μαθητές και οι οικογένειές τους δεν επιβαρύνθηκαν καθόλου οικονομικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τα μόνα ευρώ που έδωσαν όλη τη χρονιά ήταν για την εκδρομή τους στα Καλάβρυτα, που κόστισε όσο κοστίζει κάθε σχολική εκδρομή. Η έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος καθιστούσε, βέβαια, δύσκολη υπόθεση την έκδοση του βιβλίου, γι' αυτό και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν και μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» τις θερμές ευχαριστίες τους προς την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αλλά και προς το σωματείο τους, την ΕΛΜΕ Πειραιά, το ΔΣ της οποίας ομόφωνα ενέκρινε τη χρηματοδότηση της έκδοσης. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη στήριξη της ΠΕΑΕΑ και της ΕΛΜΕ, γιατί έτσι δε χρειάστηκε να αναζητήσουμε χορηγούς για την έκδοση», εξηγούν.

Η εξαιρετική δουλειά που κάνουν αυτοί οι εκπαιδευτικοί με τα προγράμματα που υλοποιούν, δε σταματάει εδώ. Ηδη συζητούν σκέψεις για τη συνέχεια, μ' ένα νέο πρόγραμμα την ερχόμενη σχολική χρονιά.

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
Μια εξαιρετική δουλειά από μαθητές για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό

Η σχολική χρονιά που μας πέρασε ήταν για το 3ο Γυμνάσιο Περάματος μια χρονιά συνάντησης με την πραγματική Ιστορία που αποτυπώθηκε σε μια εξαιρετική έκδοση την οποία και παρουσιάζουμε σήμερα. «Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Ενα χρονικό Αγώνα ενάντια στο φασισμό» είναι ο τίτλος της έκδοσης, που στην πραγματικότητα το περιεχόμενό της εκτείνεται πολύ παραπέρα από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, διατρέχει την άνοδο και τα εγκλήματα του φασισμού και επικεντρώνεται σε σημαντικά γεγονότα και ηρωικές μορφές της Αντίστασης στις περιοχές του Περάματος, του Κερατσινίου και της Νίκαιας.

Η έκδοση αποτελεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού - πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί Κυριάκος Τσερκέζογλου και Αννα Μητρακοπούλου και πήραν μέρος 25 μαθητές κυρίως από τη Β' και Γ' τάξη.

Το πρόγραμμα ήρθε ως συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που το σχολείο είχε επικεντρωθεί στο φαινόμενο του φασισμού, τα διαχρονικά αίτια που τον γεννούν και τις ολέθριες συνέπειές του και στο πλαίσιο αυτό, παίρνοντας ένα πολιτιστικό πρόγραμμα είχαν ανεβάσει την «Αντιγόνη» του Μπρεχτ. Ετσι, αυτή τη χρονιά αποφάσισαν να συνεχίσουν τη μελέτη τους, εστιάζοντας στους τελευταίους μήνες της κατοχής και της Αντίστασης στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά και το Πέραμα. Αυτή τους τη δουλειά τους κάλεσε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να την παρουσιάσουν στις 11 Οκτώβρη 2014 στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Αυτό ήταν το έναυσμα για να επεκτείνουν τη μελέτη τους και να συγκεντρώσουν το πλούσιο υλικό που παρουσιάζεται στην έκδοσή τους.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλιαράκι εκδόθηκε το Μάη του 2015, σε 2.500 αντίτυπα και πέρα από το Γ' Γυμνάσιο, έφτασε σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς αντίτυπα αυτής της εργασίας στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου που χρηματοδότησαν την έκδοση. Εξάλλου, για την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αυτή η έκδοση αποτελεί πλέον εργαλείο επικοινωνίας της με τα σχολεία, «επικοινωνία γόνιμη γιατί διασώζει την ιστορική μνήμη», όπως μας λένε χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος.


Τελικός στόχος του προγράμματος, που ήταν μια μοναδική διαδρομή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ήταν όπως μας λένε οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί «να κατανοήσουν οι μαθητές το φαινόμενο του φασισμού τότε και σήμερα και το πώς το σύστημα τον επανεμφανίζει όποτε τον χρειάζεται».

Μοναδικές εμπειρίες και μαθήματα ζωής για τους μαθητές

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού - ιστορικού προγράμματος, οι μαθητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο χώρο όπου πολέμησε ο ΕΛΑΣ για τη σωτηρία της Ηλεκτρικής, επισκέφτηκαν επίσης τη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, ενώ οργάνωσαν και εκδρομή - προσκύνημα στα Καλάβρυτα. Τα όσα έμαθαν, αλλά και τις εντυπώσεις τους από αυτές τις επισκέψεις τα καταγράφουν αναλυτικά στην έκδοση, μαζί με φωτογραφίες από αυτούς τους μαρτυρικούς τόπους.

Γράφουν χαρακτηριστικά, μετά την επίσκεψή τους στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς: «Θα ήθελα να ξαναπάω και ν' ακούσω περισσότερα. Με σοκάρισαν οι αληθινές ιστορίες που άκουσα. Συγκινήθηκα από το δάσος με τις φωτογραφίες και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τις είχαν τοποθετήσει. Εμαθα πράγματα που δεν ήξερα και αναρωτήθηκα γιατί έγιναν αυτές οι φρικαλεότητες και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν αυτά που πέρασαν». «Το εκτελεστήριο... Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, σ' αυτό το χώρο μπορούσα να νιώσω τον πόνο, το φόβο, αλλά και την περηφάνια που ένιωθαν οι άνθρωποι που θα εκτελούνταν»...

Ενα ιδιαίτερο κομμάτι επίσης του προγράμματος που περιλαμβάνεται στην έκδοση είναι οι συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές από αγωνιστές της εποχής που εξετάζουν. «Από τη συζήτηση με τους αγωνιστές, οι μαθητές κέρδισαν ζωντανά παραδείγματα και για τη δική τους στάση ζωής», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.


Η έκδοση κοσμείται επίσης με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από τις επισκέψεις που έκαναν σε ιστορικούς τόπους και τις συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές, όσο και με φωτογραφίες της εποχής που εξετάζουν, αρχειακό υλικό που τους παρείχε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Παράλληλα, οι μαθητές ζωγράφισαν και έκαναν σκίτσα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Εμπνεύστηκαν τόσο από τα μνημεία που είδαν, όσο και από μορφές αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη της Ηλεκτρικής και έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές και πορτρέτα.

«Στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ νιώθαμε σαν στο σπίτι μας»!

Σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος στάθηκε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και γι' αυτήν τη συνεργασία οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος σημειώνουν σχετικά:

«Ευχαριστούμε από καρδιάς για την άμεση ανταπόκριση και τη συνδρομή του Παραρτήματος στην εκπόνηση και την έκδοση αυτής της εργασίας.

Στα Γραφεία της οδού Ρέπουλη νιώθαμε σαν στο σπίτι μας. Αλλωστε, κάποια παιδιά μας έβλεπαν στους τοίχους φωτογραφίες του προπάππου τους. Δουλέψαμε με πολύτιμο αρχειακό υλικό και χειρόγραφες σημειώσεις και πήραμε συνεντεύξεις από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ζωντανεύουν με τη φυσική παρουσία και τη μαρτυρία τους την ιστορική αφήγηση. Τους ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν μαζί με το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την ουσιαστική επαφή με τα σχολεία μας, η οποία φωτίζει τα γεγονότα και συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης σε μια εποχή που πραγματικά τη χρειαζόμαστε».

Και από την πλευρά του, το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο προλογικό του σημείωμα στην έκδοση της εργασίας επισημαίνει: «Να, που νέα παιδιά με αφορμή τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής ασχολούνται με την τοπική τους Ιστορία, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η εργασία των μαθητών και μαθητριών είναι σπουδαία διότι φωτίζει κάποια άγνωστα στοιχεία της εποχής εκείνης και παρά τη μικρή της ύλη έχει τεράστιο περιεχόμενο.

Αυτό το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μικρό ή μεγάλο ερέθισμα για πιο μεγάλη προσπάθεια, ώστε κάποτε να βγει προς τα έξω, στον κόσμο και στα σχολεία, η αληθινή Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και όχι η παραχαραγμένη που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζεται το πλούσιο πρόγραμμα και για το μήνα Ιούλη

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ συνεχίζει την πλούσια δραστηριότητά του και τον Ιούλη. Μαθήματα, πρόβες πολιτιστικών ομάδων, προβολές και βιβλιοπαρουσιάσεις...

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Εκδηλώσεις

Τετάρτη 15/07, 18.30 - 20.30: «Παίζω και δημιουργώ», αποχαιρετιστήρια γιορτή για τους μικρούς φίλους.

Παρασκευή 17/07, 19.00: Βιβλιοπαρουσίαση για μαθητές: «Ο Λένιν για τη θρησκεία».

Παρασκευή 24/07, προβολή ταινίας «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι».

Παρασκευή 31/07, προβολή ταινίας «Ο επίμονος κηπουρός».

  • Μαθήματα και πρόβες

Κάθε Δευτέρα, 19.00 - 21.00: Μάθημα μπουζουκιού.

Κάθε Τρίτη, 17.00 - 19.00: Μάθημα κιθάρας, μέχρι 21 Ιούλη.

Κάθε Τρίτη, 19.00 - 21.30: Συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 17.00 - 19.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο σχήμα της ΚΝΕ.

Κάθε Τετάρτη, 18.00 - 21.00: Θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 17.00 - 19.00: Ροκ συγκρότημα της ΚΝΕ.

Κάθε Πέμπτη, 19.00 - 21.00: Ομάδα σύγχρονου χορού.

Κάθε Σάββατο, 12.00 - 15.00: Σχήμα Παραδοσιακής Μουσικής

Τα μαθήματα ορθοφωνίας και οι πρόβες της ομάδας παραδοσιακών χορών θα συνεχιστούν από Σεπτέμβρη.

Επίσης, γνωρίζοντας η ΚΝΕ τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σήμερα για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αλλά και τη δυσκολία που έχουν σήμερα ερασιτεχνικές, νέες καλλιτεχνικές ομάδες να δημιουργήσουν, ακόμα και να βρουν χώρο για να μπορέσουν να κάνουν τις πρόβες τους, στο πρόγραμμα του Στεκιού έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα είναι ανοιχτό σε αυτές τις ομάδες.

Κάθε Πέμπτη 19.00 - 21.00, Σάββατο 9.00 - 12.00 και 18.00 - 21.00 και κάθε Κυριακή 18.00 - 21.00, το Στέκι θα είναι ανοιχτό για πρόβες καλλιτεχνικών ομάδων. Για τις ομάδες συλλογικής εργασίας και έρευνας, θα παραμένει ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα του Στεκιού.

Από εκδήλωση στην αυλή του Στεκιού
Από εκδήλωση στην αυλή του Στεκιού
Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, μπορούν είτε να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail και στο τηλέφωνο του Στεκιού, είτε να προσέλθουν στις πρόβες των ομάδων, τις αντίστοιχες μέρες και ώρες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δραστηριότητες.

«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον

Το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» παρουσιάζει το έργο του Νιλ Σάιμον «Οι Ηλίθιοι», την Κυριακή 12 Ιούλη, στο Αίθριο Θέατρο στο Αμαλιείο (Λ. Κηφισίας 219), στις 20.30.

Μια θεατρική παράσταση των μελών της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», που τον τελευταίο χρόνο, μέσα από τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την επικοινωνία, υποστηρίζουν την προσπάθεια απεξάρτησης του δικού τους ανθρώπου, από την πλευρά του γονιού, του αδελφού και του συζύγου και δίνουν το δικό τους μήνυμα για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

«...Είμαστε η θεατρική ομάδα οικογένειας του ΚΕΘΕΑ "ΔΙΑΒΑΣΗ". Δεν είμαστε ηθοποιοί. Πριν βρεθούμε όλοι μαζί εδώ, δεν ήμασταν καν ερασιτέχνες. Γονείς είμαστε. Αδέλφια και σύντροφοι ανθρώπων που δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς, είναι να τους συμπαρασταθούμε, να τους βοηθήσουμε, αρχίζοντας από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Το θέατρο για μας είναι ένας απ' τους τρόπους να βελτιωθούμε πρώτα εμείς...».

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι Gitante συνεχίζουν τις εμφανίσεις

Οι Gitante εμφανίζονται σήμερα Πέμπτη, στις 21.30, αυτή τη φορά στον κήπο του Athenneum στο Θησείο (Αδριανού 3). Πρόκειται για ένα 4μελές σχήμα ορχηστρικής μουσικής, που παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα με δικές του συνθέσεις και τολμηρές διασκευές! Το βασικό αντικείμενο της δημιουργίας των Gitante είναι ο συνδυασμός διάφορων μουσικών ειδών (κυρίως ethnic - jazz - κλασική μουσική δωματίου), σε ενιαία μορφή, χρησιμοποιώντας δηλαδή κλασικές μουσικές φόρμες και αντιστικτική γραφή σε συνδυασμό με τζαζ αρμονίες και αυτοσχεδιασμούς, και ταυτόχρονα ρυθμούς και μελωδίες από τις μουσικές παραδόσεις διάφορων λαών. Ο ακουστικός ήχος με κλασικά όργανα κυρίως (φλάουτο, βιολί, φαγκότο, κιθάρα, φλογέρα, φυσαρμόνικα, κρουστά) που ενορχηστρωτικά λειτουργούν μ' έναν τολμηρό τρόπο τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα, δείχνει ότι η μουσική δεν έχει όρια, η καταγωγή των διάφορων οργάνων και η ταύτισή τους με κάποιο είδος μουσικής έχει ξεπεραστεί. Περίτεχνες ενορχηστρώσεις, λοιπόν, με φαντασία, ρυθμοί και μελωδίες από όλο τον κόσμο, δυνατές αλλά και συγκινητικές στιγμές, αυτή είναι η μουσική των Gitante.

Η μπάντα αποτελείται από τους Μυρσίνη Βεστάκη (βιολί, φλογέρες), Δημήτρη Κουφαλάκο (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Μιχάλη Τουμανίδη (κλασική - ακουστική κιθάρα), Στέφανο Χατζηαναγνώστου (φλάουτο).

ΛΑΡΙΣΑ
Συνάντηση νέων δημιουργών

Συνάντηση μαθητικών συγκροτημάτων, θεατρικών ομάδων και δημιουργών οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η συνάντηση θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Αλκαζάρ, (στα γρασίδια, απέναντι από το Αναψυκτήριο).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Μουσικές από τον κινηματογράφο

Μουσικές από τον κινηματογράφο, που φέρουν την υπογραφή των John Williams, Ennio Morricone, Dmitri Shostakovich, Henry Mancini, Astor Piazzolla, Nino Rota και Klaus Badelt, θα πλημμυρίσουν, το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας 13 Ιούλη, στις 9.30 μ.μ., το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στην οποία παίρνουν μέρος η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, με σολίστ (βιολί) τον Γιάννη Μαυρίδη υπό τη Διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Η Ορχήστρα Δωματίου του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ιδρύθηκε το 1996 και στελεχώθηκε από μαθητές των Σχολών του Ωδείου. Αποτελεί ένα σημαντικό σύνολο - φορέα για την αναβάθμιση της προσφερόμενης μουσικής παιδείας στους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, μαζί με τα σύνολα της Μουσικής Δωματίου. Την επομένη χρονιά από την ίδρυσή της, η Ορχήστρα Δωματίου ανέπτυξε συνεργασία με άλλους φορείς και μουσικά ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Πάτρα, Κέρκυρα κ.ά.

Σήμερα, την Ορχήστρα Δωματίου διδάσκει ο Γιάννης Μαυρίδης, υπεύθυνος της Σχολής Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.

Συμμετέχοντες Ορχήστρας Δωματίου στις 13-7-2015:

Βιολί: Δάβουλος Χρήστος, Βαλμά Ισμήνη, Καραπετιάν Βικτωρία, Αποστολοπούλου Παναγιώτα, Βουτσινά Δανάη, Γεροπούλου Φωτεινή, Στρατούλια Μαρία, Σιτήστας Κωνσταντίνος, Κόγκα Στεφανία, Υφαντή Μαριάνθη

Βιόλα: Βερονικιάτη Αγγελική, Αλατάκη Ροδούλα, Αϊζενμπαχ Σοφία

Βιολοντσέλο: Αλατάκης Αντώνης, Καμάρης Γαβρίλης, Ανδρουτσάκης Διονύσης, Δενάζη Ειρήνη

Κοντραμπάσο: Φλωράτου Μάρια

Κλαρινέτο: Βρυώνη Γεωργία, Χαρδαλιά Μαρία, Σύρρου Αγγελική

Φλάουτο: Βελισσαρίου Αναστασία, Κοΐνη Ευγενία

Ομποε: Τσαγκρώνης Παναγιώτης

Τρομπέτα: Γιαννακούρας Ανδρέας

Κρουστά: Μπαράκος Γιώργος, Θωίδης Παναγιώτης, Μιληδάκης Γιώργος, Ρωμηός Δημήτρης, Χριστόπουλος Κωνσταντίνος, Κονταρίνης Αγγελος

Συμμετέχουν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου: Μαριάννα Σαφάροβα (βιολί), Μαυρίδης Νίκος (βιολί), Αλλα Σελαλμαζίδη (βιολί), Ρόμπερτ Σμαγκούλοβ (βιόλα), Νικολάι Κομισάροβ (βιολοντσέλο), Καραπετιάν Βιλέν (κοντραμπάσο), Μαξίμ Μανκόβσκυ (κλασικά κρουστά), Ανδρικόπουλος Δημήτρης (φαγκότο), Δημήτρης Δριμάλας (τρομπέτα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ