Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12181

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Τελεσίγραφα» και παζάρια για το 3ο Μνημόνιο

Γιούρογκρουπ το Σάββατο, Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή


ΣΕΛ.  6   -   7

Κάλεσμα στον αγώνα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μνημόνια. Συσπείρωση με το ΚΚΕ

Για το δημοψήφισμα την 5ης Ιούλη και τις πολιτικές εξελίξεις

  • Οι οικονομικές και πολιτικές διεργασίες που ακολούθησαν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, τον αντιλαϊκό, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, τη βαθιά ανισομετρία της, τους οξυμένους ανταγωνισμούς της.
  • Η στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα δεν είχε στόχο την όποια καταγραφή κομματικής επιρροής. Ηταν πολιτική στάση αρχών, έδινε πολιτικό μήνυμα στο λαό, να μην υποκύψει σε όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, είτε προέρχονταν από την τρόικα είτε από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα. Στάση που επιβεβαιώθηκε από την άλλη κιόλας μέρα, όταν όλοι - πλην ΚΚΕ - ομονόησαν στην επιδίωξη συμφωνίας με επώδυνους όρους για το λαό, σ' ένα νέο μνημόνιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
  • Μια νέα συμφωνία, στη βάση είτε της πρότασης Γιούνκερ είτε της πρότασης Τσίπρα, θα αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, χειρότερο απ' όλα τα προηγούμενα, όπως όλοι παραδέχονται, με σκληρά μέτρα και όρους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
  • Απευθυνόμαστε στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν ΟΧΙ, πιστεύοντας ότι έτσι απορρίπτουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Απευθυνόμαστε, επίσης, και στους εργαζόμενους, που ψήφισαν ΝΑΙ, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας, κάτω από το φόβο των κλειστών τραπεζών. Καλούμε όλους, από αύριο κιόλας, μαζί να οργανώσουμε την αντίσταση, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει τη χρεοκοπία του λαού.
  • Παραμένει αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να εκφραστεί, σε συσπείρωση με το ΚΚΕ, το πραγματικό, το ταξικό ΟΧΙ των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, στους εκβιασμούς της ΕΕ και του ΔΝΤ εναντίον των λαών.

ΣΕΛ.  3   -   4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παραπλανήσεις...

Περισσεύουν, τον τελευταίο καιρό, οι ισχυρισμοί από πλευράς κυβερνητικών, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αντιπαλεύει πιέσεις και εκβιασμούς από ξένα κέντρα, που διεξάγουν οικονομικό και πολιτικό πόλεμο σε βάρος της χώρας, ότι αντιμάχεται την εξωτερική και την εσωτερική τρόικα, σκοτεινές δυνάμεις της ΕΕ και άλλα τέτοια. Η ρητορική αυτή συνοδεύεται σχεδόν πάντα από διαμαρτυρίες ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι, ότι παραβιάζει τις ιδρυτικές της αξίες και αρχές που σχετίζονται δήθεν με τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη...

Ομως, οι ίδιοι που λένε τα παραπάνω δεν είναι αυτοί που απέρριπταν και απορρίπτουν ως παρωχημένες, εξωπραγματικές τις θέσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών καπιταλιστικών κρατών, τύπου ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κ.ά. και για την ανάγκη αποδέσμευσης απ' αυτές; Είναι οι ίδιοι που επιμένουν στον ισχυρισμό ότι αυτές οι λυκοσυμμαχίες είναι δυνατόν να αλλάξουν, προς όφελος του λαού. Είναι οι ίδιοι που συγκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, συσκοτίζοντας ότι η συμμετοχή της χώρας σ' αυτή έγινε με κριτήριο τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι άλλωστε ωφελήθηκαν και ωφελούνται πολλαπλά απ' αυτή την επιλογή.

Είναι οι ίδιοι που συγκαλύπτουν ότι τέτοιες ενώσεις δεν ήταν ούτε πρόκειται να γίνουν ενώσεις ισότιμων κρατών, ότι η ανισοτιμία ανάμεσα σε κράτη διαφορετικής οικονομικής και πολιτικής δύναμης είναι νόμος, ότι κυριαρχεί πάντα το δίκιο του ισχυρότερου και ανάμεσα στους καπιταλιστές.

Δεν είναι οι ίδιοι που συνεχίζουν να βγάζουν ύμνους για την ΕΕ και το ευρώ, να υπογράφουν μαζί με τα λεγόμενα μνημονιακά κόμματα κοινή δήλωση πίστης στην ΕΕ;

Η παραπλάνηση της κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στη συσκότιση όλων των παραπάνω. Αφορά και στην εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση μάχεται μόνη της με θεούς και δαίμονες για το καλό του λαού. Ούτε αυτό είναι αλήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται όλους αυτούς τους μήνες για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου της χώρας που διεκδικούν μια πιο γενναία στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης με ρύθμιση του κρατικού χρέους, νέο δανεισμό και νέα επενδυτικά πακέτα. Σε αυτή της την προσπάθεια έχει βρει τη διεθνή αρωγή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και κυρίως των ΗΠΑ, όπως άλλωστε ανοιχτά ομολόγησε ο Ν. Κοτζιάς σε ιταλικό κανάλι. Σημειώνουμε ότι οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στο ΔΝΤ άσκησαν πίεση για τη δημοσίευση της περίφημης «έκθεσης» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που αξιοποίησε η συγκυβέρνηση στην κόντρα της με τους Ευρωπαίους «εταίρους» της. Εξάλλου, για λογαριασμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΝΑΤΟ η συγκυβέρνηση «αντιστάθηκε» στη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών, την ίδια στιγμή που μια από τις πρώτες πράξεις της, σε συνθήκες που ο λαός στενάζει, ήταν η αποπληρωμή 500 εκατομμυρίων στο αμερικανικό μονοπώλιο οπλικών συστημάτων «Λόκχιντ». Και, βεβαίως, κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις απανωτές δηλώσεις διαθεσιμότητας από πλευράς του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου για νέα βάση στο Αιγαίο, νέο στρατηγείο στην Κρήτη, την παροχή κάθε βοήθειας στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή κ.ά.

Το σχήμα μιας κυβέρνησης που πολεμά τα «θηρία» του κόσμου για το καλό του λαού είναι παραπλανητικό. Στην πραγματικότητα, για λογαριασμό τμημάτων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων η ελληνική κυβέρνηση παίρνει ενεργά μέρος σε επικίνδυνο για το λαό «καβγά» ανάμεσα σε «θηρία»!


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μήνυμα στην εργοδοσία με πορεία στα γραφεία των βιομηχάνων

Απαίτησαν να καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί, να πάψουν οι υποχρεωτικές άδειες και οι απειλές για απολύσεις

Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία μέχρι τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια των επιχειρηματικών ομίλων να εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας το κλίμα φόβου μετά το κλείσιμο των τραπεζών.


ΣΕΛ.  13



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ