ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ - ΝΑΤΟΪΚΟΙ
Θέλουν την Ελλάδα εντός ευρωατλαντικού πλαισίου

Σειρά παρεμβάσεων για τη σημασία της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ...

Μετά τις αλλεπάλληλες διακηρύξεις του Ελληνα πρωθυπουργού, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί της σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα των ΝΑΤΟ και ΕΕ, τις διαβεβαιώσεις τους ότι μετέχοντας στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς, στηρίζουν και θέλουν να στηρίξουν και παραπέρα τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια, με βάσεις, υποδομές και προσωπικό, για νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στον άξονα από Λιβύη ως Συρία και Ιράκ, τις τελευταίες μέρες, σειρά παραγόντων του εξωτερικού τονίζουν την τέτοια σημασία παραμονής της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν, και επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες δολοφονικές επιχειρήσεις τους ενάντια στους λαούς...

«Δε θα μετέχει στις επιχειρήσεις μας»

Σε αυτή τη βάση, η «Καθημερινή» αναδημοσίευσε χτες άρθρο του Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο «Foreign Policy», με το χαρακτηριστικό τίτλο «Συμφωνία και για γεωστρατηγικούς λόγους».

Ο Σταυρίδης γράφει: «Σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις με εμφανείς συνέπειες για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να έχει ένα πιθανό Grexit. Ενας συμβιβασμός μεταξύ της Αθήνας και των τριών "θεσμών" είναι αναγκαίος να επιτευχθεί για γεωστρατηγικούς λόγους (...) Μία δυσαρεστημένη Ελλάδα μπορεί να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων και να προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό και σύγχυση για σημαντικά ζητήματα, όπως την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία (...) Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δώσει συνέχεια στην κατηφορική πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα αφαιρέσει τη δυνατότητα από την Ελλάδα να συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις ευρωπαϊκές αποστολές».

«Θα χάσουμε τη Σούδα»

Ο Σταυρίδης προσθέτει: «Η πρόσβαση σε πολλές ελληνικές στρατιωτικές βάσεις, όπως της Σούδας στην Κρήτη, που αποτελούν σημαντικές γεωπολιτικές τοποθεσίες, θα επηρεαστεί. Αξίζει, λοιπόν, να θυμηθούμε τη βαρυσήμαντη γεωγραφική θέση της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης: «Εστω και μία μικρή οικονομική βοήθεια της Μόσχας προς την Αθήνα θα απομάκρυνε την Ελλάδα από τη δυτική Ευρώπη ακόμη περισσότερο. Η Σερβία μπορεί να παρουσιαστεί ως ένας δεύτερος πιθανός σύμμαχος για την Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων του Βελιγραδίου με άλλα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, μία αποδυναμωμένη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει καχυποψία και δυσκολίες στη σχέση της με τα γειτονικά κράτη. Η Τουρκία και οι άλλες βαλκανικές χώρες θα φαντάζουν διαφορετικές στα ελληνικά μάτια. Εάν η Αθήνα δε διαθέτει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο πλευρό της, η θέση της στην επικοινωνία με την Αγκυρα θα είναι λιγότερο ασφαλής».

«Να το σκεφτεί και η Αθήνα»

«Θα οδηγήσει ένα Grexit απαραίτητα στην έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;» θέτει παρακάτω το ερώτημα ο Σταυρίδης, για να απαντήσει ο ίδιος: «Οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, αλλά όχι και ανύπαρκτες (...) Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν πρέπει να προσπεράσουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας της χώρας και στους δύο οργανισμούς (σ.σ. ΝΑΤΟ και ΕΕ) και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με απόλυτα οικονομικούς όρους (...) Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρέπει να συλλογιστεί εξίσου τις γεωπολιτικές συνέπειες, πριν λάβει αποφάσεις» προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είπαν "όχι" στο ΝΑΤΟ»

Τις τελευταίες δύο μέρες, καταγράφηκαν και αρκετές άλλες, αντίστοιχου περιεχομένου τοποθετήσεις. Το «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο πρόγραμμα που πρότειναν οι πιστωτές, δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ, έσπευσε να διακηρύξει ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες, στο Πεντάγωνο, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αστον Κάρτερ.

«Δεν πρόκειται για μία ψήφο εναντίον του (Βορειοατλαντικού) Συμφώνου, εναντίον της Δύσης, επρόκειτο για μία ψήφο που είχε στόχο να απορρίψει τις οικονομικές προτάσεις που διατυπώθηκαν προς την Ελλάδα» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της ψήφου των Ελλήνων πολιτών στην «ασφάλεια» στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

«Συμβάλλει στη σταθερότητα»

Σε άλλη μια τέτοια ανάγνωση της ανάγκης η Ελλάδα να μείνει εντός ευρωατλαντικών θεσμών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, είπε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επανάληψη των συνομιλιών απ' όλες τις πλευρές, για ένα «εποικοδομητικό αποτέλεσμα».

«Εχουμε επίγνωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη γεωπολιτικώς», υπογράμμισε, «αυτή είναι πράγματι η καλύτερη λύση για ένα πιο σταθερό μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Τέλος, και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, (με τον οποίο ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία «κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος», όπως ανακοινώθηκε επισήμως από ελληνικής πλευράς) επέμεινε στην ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». «Δεν υπάρχουν μόνο πολιτιστικοί, συναισθηματικοί, ιστορικοί λόγοι, υπάρχουν επίσης ισχυρά γεωπολιτικά επιχειρήματα» σημείωσε.

Ο λαός να ανασκουμπώνεται

Μ' αυτά και μ' άλλα, από τη μία οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, από την άλλη η αναγνώριση της σημασίας της χώρας στην επίτευξη στόχων της λυκοσυμμαχίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στον ελληνικό λαό:

Για το τι άλλο (πέραν ενός τρίτου μνημονίου) προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να «δώσει», ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ. Τι επιπλέον θα ζητήσουν οι μεγάλοι μας «σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι». Πού θα μπλέξουν πάλι το λαό, ο οποίος πρέπει να ανασκουμπώνεται...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ